Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 februari 2021, 17:30 - Roland Bieleveldt
#hypotheek

Ongemerkt gebeuren er spannende dingen bij de rentes... het renteniveau voor de langere termijn gaat omhoog en ligt nu op het hoogste niveau van de afgelopen vijf maanden. Komt het (voorlopige) einde van de rentedaling op de hypotheekmarkt daardoor in zicht?

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Rente staatsobligatie stijgt!

De 10 jaars staatsobligatie - vaak gebruikt als benchmark voor de kapitaalmarktrente - is gestegen tot -0,299%. Nog steeds een negatieve rente en nog steeds extreem laag, maar de kapitaalmarktrente staat daarmee wel op het hoogste niveau in 5 maanden. De kapitaalmarktrente wordt door velen gevolgd omdat deze historisch gezien een goede voorspeller is gebleken van de hypotheekrente.

Kapitaalmarktrente ontwikkeling

In onderstaande grafiek kun je de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente sinds september vorig jaar vinden. In september stond de kapitaalmarktrente voor het laatst boven de -0,30%. De afgelopen 5 maanden daalde de kapitaalmarktrente eerst tot rond de -0,55% waarna de rente in de laatste maanden een stijging ingezet heeft.

Rente ontwikkeling kapitaalmarkt over de afgelopen 5 maanden

Bron: HomeFinance.nl

Zoals aangegeven, is de kapitaalmarktrente historisch gezien een aardig goede voorspeller van de (langere) hypotheekrentes. In onderstaande grafiek toon ik de ontwikkeling van de rentes van een aantal populaire rentevaste perioden (voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) over dezelfde periode van 5 maanden. Duidelijk is dat de hypotheekrentes in deze periode flink verder gedaald zijn.

Hypotheekrente ontwikkeling september 2020 tot februari 2021

Bron: ActueleRentestanden.nl

Gaan de hypotheekrentes stijgen?

Het voorspellen van de rentes is altijd al lastig, laat staan in deze onzekere tijden. Het blijft dus koffiedik kijken, maar toch acht ik de kans groot dat de rentedaling op de hypotheekmarkt binnenkort voorlopig voorbij zal zijn als de kapitaalmarktrente de komende tijd blijft stijgen. Dus ben je van plan je hypotheek over te sluiten en zit je al een tijdje te wachten totdat de hypotheekrentes "uitgedaald" zijn, dan zou ik de rentes vanaf nu nauwlettend in de gaten houden...

Wat is jouw verwachting voor de hypotheekrente? Deel je rentevisie via onze reactie mogelijkheid onder dit bericht.

Alle rente-ontwikkelingen eenvoudig bijhouden?

Meld je aan voor onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden
Roland Bieleveldt
Roland Bieleveldt Oprichter & oud-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.