Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 25 februari 2021, 08:29 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen #sparen

Beleggen... ik heb me er nooit zo mee beziggehouden. Heb wel een paar aandelen in een portefeuille staan, maar als je me vraagt welke - dan moet ik heel diep nadenken. Ze staan daar lekker te staan en als ik m'n belastingaangifte invul zie ik weer eens wat ze waard zijn. Wat ik wel weet is dat er Google tussen zit. Die hebben we bewust aangekocht, dat wilde manlief graag een aantal jaar geleden. Met prima resultaat. Geloof ik. Want echt weten doe ik dat dus niet.

Google aandeel

Kijken naar en praten over aandelenkoersen?!

Maar: sinds vorige week is er wel iets veranderd. Gisteravond zat ik op m'n mobiel naar koersen te kijken en daarover met m'n man te praten. Bizar: opeens houden we ons bezig met aandelen! Niet op grote schaal, niet met grote bedragen. Eigenlijk meer als een soort van spel - maar dan wel met echt geld.

Bux - beleggen zonder kosten?

Hij begon ermee: kwam via via in aanraking met Bux, een beleggingsapp waar je kunt kopen en verkopen zonder kosten. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en was in eerste aanleg wantrouwend. Hoezo zonder kosten? Wat voor adder zit daar onder het gras? Ik heb de adder niet kunnen vinden en hij ging er met een klein bedrag mee aan de slag.

Gratis aandeel 

Heel slim van Bux: als je vrienden uitnodigt die ook gaan beleggen via Bux krijg je een gratis aandeel - en de vriend ook. Je weet niet van tevoren welk aandeel dat wordt, maar het klinkt wel cool toch? Dus ik kreeg een 'invite' van m'n man en daarom kreeg hij een gratis aandeel. Iets van € 3,= meen ik, dus niet heel spannend. En die invite zette mij toch ook aan het denken.

Idioot lage spaarrente

Ergens vorige week dacht ik: ach, waarom ook niet. De spaarrente is zo idioot laag dat je graag kijkt naar andere bestemmingen voor je spaargeld. Zo heb ik recent een bedragje geïnvesteerd via Lender & Spender, en nu dus ook een bedragje in aandelen via Bux. Mijn gratis aandeel was General Electric, toch leuk.

Invite voor Bux

Paar aandeeltjes gekocht

Nu heb ik dus wat aandeeltjes gekocht. Volledig niet gebaseerd op enig serieus onderzoek heb ik wat namen uitgekozen waarvan ik het wel leuk vind om ze 'in portefeuille' te hebben. Gespreid over sectoren, dat dan weer wel. ICT, speelgoed, sport, food en transport.

Beleggen in aandelen

Beleggen in theorie geen onbekend terrein

Want ook al ben ik er zelf nooit actief mee bezig geweest, theoretisch weet ik heus wel wat van beleggen. Kan ook niet anders met m'n diploma van de Academie voor Bank & Financiën. En m'n werkverleden bij een bank, waar ik zelfs ooit de trotse adviseur met een eigen 'beleggingscorner' was. Heel indrukwekkend in het destijds nieuwe filiaal in Bloemendaal, met meerdere schermen op een groot bureau en realtime koersinformatie. Ja, dat was toen nog bijzonder...we hebben het over zo'n 25 jaar geleden.

Schrijven voor financiële opleidingen

Bovendien hield ik me tot een jaar of 5 geleden bezig met materialen voor financiële opleidingen, waarmee medewerkers in de bank- en verzekeringswereld hun verplichte Wft-diploma's kunnen halen of bijhouden (permanente educatie). Ook in die materialen ging het natuurlijk regelmatig over beleggen.

Theoretische kennis zonder praktijkervaring

Toch is dat anders: de theorie en de praktijk. Ook al kun je prima uitleggen hoe het werkt met aandelen, obligaties en opties - dat wil niet zeggen dat je er zelf ook geld in stopt en je er actief mee bezighoudt. Die praktijkervaring ga ik nu dus een beetje opdoen. 

Beurs kan ook crashen

Speelgeld om mee te beleggen

Dat wil niet zeggen dat ik opeens grote bedragen in aandelen ga stoppen. Dat het resultaat van de beleggingen effect gaat hebben op hoe ik me voel, en op mijn nachtrust. Ik zie het echt als een leukigheidje, grappig om te kijken wat er gebeurt. Zou het geld dat ik er nu ingestopt heb volledig verdampen is er geen vuiltje aan de lucht. Ik zie het als een aankoop voor een hobby, een vrijetijdsbesteding. Het is leuk dat daar een positief resultaat uit kán komen, maar is dat niet zo - ook goed. Echt speelgeld dus.

Zullen deze aandelen m'n aandacht vasthouden?

Maar: het zou dus zomaar kunnen dat ik in de toekomst wat vaker over beleggen ga bloggen. Ik schrijf nu eenmaal over dingen die me bezighouden rondom geldzaken - en dit is er één van geworden. Tenminste, voor nu. Het zou ook zomaar kunnen dat ook deze aandelen straks mijn aandacht niet meer kunnen vasthouden, dat ik ze laat staan en wel zie wat ermee gebeurt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.