Search
Close this search box.

Huis kopen zonder makelaar steeds moeilijker

Kopers zonder aankoopmakelaar hebben minder kans op koopwoning

Kopers zonder aankoopmakelaar hebben minder kans op koopwoning

De huizenmarkt is oververhit. Kopers merken de gevolgen hiervan. Zij worden in veel regio’s “gedwongen” om rekening te houden met de regeltjes die worden opgesteld door de makelaars om nog een kans te maken op een koopwoning.

Stijgende huizenprijzen

Aankoopmakelaar niet verplicht

Zoals waarschijnlijk wel bekend, ben je niet verplicht om een aankopende makelaar in de hand te nemen als je een woning wilt kopen. Kopers kunnen altijd zelf op een huis gaan bieden en dat gebeurde in het verleden ook heel erg vaak. In de vorige crisistijd – een kleine 10 jaar geleden – werd de aankopende makelaar slechts heel sporadisch in de hand genomen. Waarom een paar duizend euro uitgeven als je het ook zelf kan doen?

Tijden veranderen en veel makelaars gebruiken momenteel de oververhitte huizenmarkt om elkaar de bal toe te spelen. Veel makelaars hebben onderling contact en zodra een makelaar een huis in de verkoop krijgt, neemt hij contact op met andere makelaars in dezelfde regio die juist kopers in hun bestand hebben. Het komt vaak voor dat deze kopers dan een woning al kunnen bezichtigen voordat deze daadwerkelijk op de markt komt (dus voordat de woning bij Funda op de website staat). We kunnen dit zien als het “gunnen” van elkaar. Een verkopende makelaar gunt (de klant van) de aankopende makelaar de te koop staande woning. Omdat kopers zonder makelaar in veel regio’s dus minder kans maken op een woning, nemen steeds meer kopers een aankopende makelaar in de hand. Hierdoor ontstaat er een grote wachtlijst voor woningen die nog op de markt moet komen.

Is bieden onmogelijk zonder makelaar?

Het is natuurlijk niet verboden om je zonder aankoopmakelaar op de woningmarkt te begeven. En natuurlijk wordt er dan ook nog wel eens een bieding gedaan op de woning. Het is echter de vraag of alle biedingen daadwerkelijk worden doorgegeven aan de verkoper van de woning.

Ontbindende voorwaarden

Een verkoper kijkt niet alleen naar het geboden bedrag. Er wordt vaak ook goed gekeken naar de ontbindende voorwaarden. Hierbij moet u denken aan:

  • Ontbindende voorwaarden voor financiering hypotheek
  • Bouwkundig rapport

Voor een verkoper is het natuurlijk gunstig als de koper afziet van een bouwkundig rapport en ook bereid is om zonder voorbehoud van financiering de woning te kopen. De verkoper heeft dan namelijk gelijk zekerheid over de verkoop en hoeft dan niet te wachten.

Maar de ontbindende voorwaarden zijn er niet voor niets! Een bouwkundig rapport staat tegenwoordig zelfs standaard in de koopakte. Makelaars moeten kopers adviseren om een bouwkundig rapport te laten maken en verkopers adviseren om mee te werken. In de praktijk komt een bouwkundig rapport echter niet zo veel voor. Makelaars geven meestal aan dat verkopers een andere koper heeft gekozen omdat deze “betere secundaire voorwaarden” had.

Voorbehoud financiering

Hetzelfde geldt voor het voorbehoud van financiering. Dus het voorbehoud dat de koop alleen doorgaat als de koper de financiering rond krijgt. Steeds meer kopers schrappen deze ontbindende voorwaarde. Dit schrappen wordt op advies gedaan van de aankopende makelaar. Klanten bellen mij met de vraag of dit verstandig is. Natuurlijk is dit niet verstandig, maar als een aankopende makelaar verkondigt dat ze dan geen kans maken op een woning dan gaan kopers terecht twijfelen. Velen besluiten dan ook te kopen zonder ontbindende voorwaarden. De gevolgen kunnen groot zijn want wie geen hypotheek rond kan krijgen, zal een boete moeten betalen van 10% van de koopsom!

Vrijwel nooit vooraf 100% zekerheid

Natuurlijk kunnen wij als hypotheekadviseur vooraf een situatie van een klant goed inschatten. 100% zekerheid geven dat een hypotheek geen probleem wordt, is echter vrijwel nooit mogelijk. Het is dus ook niet verstandig om als adviseur vooraf aan een klant te verkondigen dat de hypotheek geen probleem zal zijn.

Duidelijke regels

Voor de huizenmarkt zou het zeer goed zijn dat er nieuwe, duidelijke regels komen met betrekking tot het kopen van een woning. Dit is in het voordeel van een koper / verkoper. Het bespaart deze personen duizenden euro’s die nu naar makelaars gaan omdat zij onderlinge afspraken met elkaar hebben gemaakt. Dit laatste is natuurlijk niet te bewijzen omdat het verboden is. Wie echter de verhalen van de kopers / verkopers heeft gehoord, zal bevestigen dat er veel schimmige praktijken worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wimsel van vrijdag maart 5, 2021 22:07
    Ik heb het gelezen. Schokkend verhaal! Tijd dat ze hier paal en perk aan stellen. Het is toch van de gekke dat ze op deze manier de boel verdelen. Het is gewoon een monopolie van de NVM!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek