Search
Close this search box.

Minimumloon omhoog – is dat nodig?

Negatieve inkomstenbelasting als alternatief

Negatieve inkomstenbelasting als alternatief

Het minimumloon moet omhoog, daar lijken alle politieke partijen het over eens – zie ik op AD.nl. Ze verschillen nogal van mening over het ‘hoe’ – maar het feit dat ze allemaal van mening zijn dat het moet is al heel wat. Oh nee, niet helemaal allemaal: het Forum voor Democratie doet niet mee.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verkiezingspraat met dikke korrels zout

Of… is het verkiezingspraat? Is het een manier om de grote groep mensen die aan het werk is voor het minimumloon te paaien? Wat er in verkiezingstijd geroepen wordt vind ik altijd wat lastig, moet je toch wel met een paar hele dikke korrels zout nemen.

Tweede Kamerverkiezingen maart 2021 - Dafinchi / Shutterstock.com

Bron foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Kunnen leven van minimumloon

De insteek is dat mensen met een minimumloon moeten kunnen leven van hun inkomen. Dat er nu teveel huishoudens in armoede leven, zelfs bij een fulltime baan – niet okay in een welvarend land als Nederland. Volledig mee eens. 

Haken en ogen aan verhogen minimumloon

Het klinkt eenvoudig: verhogen we toch gewoon het minimumloon? Ze hebben het over een forse verhoging: in stappen van minimaal € 9,70 naar € 14,= per uur.  Maar zo eenvoudig is het natuurlijk helemaal niet. Er zitten wel wat haken en ogen aan:

  • Een hoger minimumloon betekent hogere lasten voor werkgevers. Daarmee ontstaat het risico dat die minder mensen in diensten nemen of houden. 
  • Verhoging betekent dat ook diverse uitkeringen omhoog gaan – de hoogte daarvan is gekoppeld aan het minimumloon. Daarmee kost het ook de overheid meer geld.
  • Laat je de bedrijven meer winstbelasting betalen om die kosten te compenseren, dan is dat nog eens een extra lastenverzwaring voor bedrijven.
  • Een hoger loon kan leiden tot lagere toeslagen, waardoor je er in de praktijk weinig mee opschiet.

Lastenverlichting voor laagstbetaalden

Er zijn ook partijen die niet zo zeer gaan voor de sterke verhoging van het minimumloon – maar wél willen zorgen dat de minima meer geld te besteden krijgen. Dat zou dan moeten gebeuren door een ‘gerichte lastenverlichting voor de laagstbetaalden’, zoals het CDA predikt. Omdat werken moet lonen. Met deze route gaan de uitkeringen niet omhoog.

Geen aandacht voor basisinkomen? Toch wel!

Ik kan er niets aan doen, maar mijn gedachten gaan toch weer naar het onvoorwaardelijke basisinkomen. Daar zie ik in eerste instantie niets over, maar blijkt bij verschillende partijen toch wel een rol te spelen.

GroenLinks, D66, CU, PvdD , PvdA en Denk e.a. nemen stappen op weg naar basisinkomen

Negatieve inkomstenbelasting

In dat artikel lees ik ook een voor mij nieuwe term ‘negatieve inkomstenbelasting’. Zo te zien bedoelt GroenLinks met een ‘nieuwe inkomensafhankelijke belastingtoeslag’ zo ongeveer hetzelfde.

Vorm van basisinkomen

De negatieve inkomstenbelasting wordt gezien als een vorm van een basisinkomen. Wikipedia geeft me de volgende uitleg:

Negatieve inkomstenbelasting (Engels: negative income tax) is een progressieve inkomstenbelasting waarbij mensen beneden een bepaald inkomensniveau overheidshulp krijgen in plaats van belastingen te betalen.

De term is overigens helemaal niet nieuw zie ik… is al in de jaren ’40 in Groot Brittannië geïntroduceerd en ook opgenomen in Milton Friedmans’ boek Capitalism and Freedom uit 1962.

Aanvulling van de overheid bij laag inkomen

Een negatieve inkomstenbelasting zou er simpelweg voor zorgen dat je – als je inkomen beneden een bepaald niveau ligt – je er geld bij krijgt van de overheid, zodat je altijd een bepaald minimum inkomensniveau hebt.

Interessant wel! Op de website van de Vereniging Basisinkomen wordt er natuurlijk ook uitgebreid op ingegaan en trekt Reyer Brons in een uitvoerig artikel uit 2019 de volgende conclusie:

Uitvoering van een stelsel van basisinkomen is goed denkbaar via de Belastingdienst in de vorm van een negatieve inkomsten belasting. Dat heeft voordelen doordat er minder geld over en weer hoeft te worden rond gepompt, met name naar degenen met veel andere inkomsten. Het levert een complicatie op voor degenen met meerdere inkomstenbronnen, wisselende inkomsten en zelfstandigen. Het bestaande stelsel met voorheffingen en een eindheffing kan zo aangepast worden dat dit behoorlijk soepel is op te lossen.

Verhoging minimumloon niet nodig

Met een onvoorwaardelijk basisinkomen is het minimumloon niet belangrijk meer, dan heeft iedereen een basis om van te leven. Dat is in de uitvoering een stuk eenvoudiger dan een negatieve inkomstenbelasting, lijkt me zo.

Inkomen aangevuld tot acceptabel niveau

Maar goed: als voor een onvoorwaardelijk basisinkomen niet genoeg draagvlak is kan dit wel een aardig alternatief zijn denk ik. En met zo’n regeling is een verhoging van het minimumloon ook niet nodig – het inkomen van de laagstbetaalden wordt dan op een andere manier aangevuld tot een acceptabel niveau, een niveau waar je van kunt leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: richard van donderdag maart 4, 2021 12:12
    We hebben al negatieve inkomstenbelasting. Verdien je minder dan 16.000 euro per jaar, dan spekt de overheid jou ipv dat jij de overheid moet spekken. Hierbij moet je dan wel rekening houden de zorgtoeslag. @HET MOET: U bent zeker werkloos?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek