Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 11 maart 2021, 09:44 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Vorige week schreef ik een blog over de onroerendezaakbelasting (ozb). Stelde mezelf daarbij de vraag of ik bezwaar zou maken tegen de WOZ-waarde van ons huis, want dat kan je een besparing opleveren op de ozb-aanslag.

No cure no pay kost gemeenten veel geld

Dre gaf hierop een hele waardevolle aanvulling, waar ik me heel eerlijk gezegd niet van bewust was:

De Gemeente moet deze kosten betalen, met vermoedelijk gevolg dat de belastingen verder stijgen... No Cure No Pay-bureaus bieden aan gratis voor u bezwaar te maken. Dit is niet verboden bij wet. Maar let op, het is niet echt gratis. Wij willen u daarover graag informeren. Per toegekend bezwaar heeft het bureau recht op een wettelijk genormeerde onkostenvergoeding.

Daar ben ik even verder in gedoken - want hoe zit dat dan? Ik kom uit bij een artikel op FollowTheMoney.nl uit augustus 2019. Op zich niets nieuws dus... maar voor mij wel, dus misschien voor jou ook?

WOZ-waarde blijft maar stijgen

Zie jij ook regelmatig berichten van bedrijven die je aanbieden om bezwaar te maken tegen jouw WOZ-waarde? Die waarde stijgt maar door en heeft gevolgen voor jouw aanslag voor de onroerendezaakbelasting én voor je inkomstenbelasting. Het eigenwoningforfait wordt immers ook gebaseerd op de WOZ-waarde die aan jouw woning is toegekend.

WOZ waarde blijft maar stijgen

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van jouw huis

Natuurlijk is er de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde die voor jouw huis is bepaald. Logisch, dat moet ook kunnen. Dat bezwaar moet je indienen bij de gemeente, daar ligt de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de waarde van jouw woning. Tot zover niets mis mee.

Bureau inschakelen zonder kosten?

Je kunt dat bezwaar maken ook overlaten aan een ander... en daar komen die bureaus om de hoek kijken. Het is namelijk zo geregeld dat zo'n bureau een vergoeding krijgt van de gemeente voor elk bezwaar dat toegekend wordt.

Meer dan € 500 per gegrond bezwaar

De bedragen in het FTM-artikel - en ook in de reactie van Dre - waren van toepassing in 2019 (en zijn inmiddels nog wat hoger): €254 voor het indienen van een erkende klacht (formulier invullen) en nog eens € 254 voor de 'hoorzitting'. Die hoorzitting is niets anders dan een gesprek met de gemeente over de klacht, kan ook telefonisch. Kortom: het bureau krijgt voor elke WOZ-waarde die inderdaad wordt aangepast meer dan € 500 uitbetaald door de gemeente. Voor het indienen van een taxatierapport is er nog een extra vergoeding, nog eens ruim € 250. 

Geld van de gemeente in de prullenbak

Forse kostenpost voor gemeenten

Van de 169.000 bezwaarschriften in 2019 liepen er 58.625 (35,9%) via een bureau... Dat kost de gemeente alleen geld als het bezwaar gegrond blijkt, dat was in 23.975 gevallen zo. Kosten voor de gemeenten samen: 12,2 miljoen euro.

Waarom niet zelf bezwaar indienen?

Dat formulier invullen en dat telefoontje plegen kun je ook zelf. Dat scheelt de gemeente enorm in de kosten - die vergoedingen hierboven hoeven ze dan niet te betalen. De verlaging van de WOZ-waarde krijg jij evengoed, als het bezwaar gegrond blijkt te zijn. De gemeenten ergeren zich suf: de bureaus jagen de kosten op door met weinig werk veel geld op te strijken.

Makkelijk als een ander het doet

Tja. Je kunt er op twee manieren tegenaan kijken. Slimme ondernemers die een overheidsregeling inzetten om geld mee te verdienen. Moet je ze dat kwalijk nemen? Als klant heb je er geen nadeel van: als het bezwaar succes heeft betaal je minder belasting, is dat succes er niet - dan hoef je niets te betalen. En het is natuurlijk wel heel makkelijk als een ander het doet.

Bezwaar afgewezen? Daar kun je tegen in beroep gaan!

Wordt je bezwaar afgewezen? Dan kun je daar beroep tegen aantekenen bij de rechtbank. Daar krijg je dan weer - als je het zelf doet - wel te maken met griffiekosten als de rechter het niet met je eens is. Zo'n zaak zal een no cure no pay bureau dus niet voor je aanvechten als de kans op winst klein is. Of misschien moet je die kosten wel zelf betalen?

Uitspraak rechter over WOZ waarde

Kosten uiteindelijk voor burger

Aan de andere kant worden de hoge kosten die de gemeenten moeten betalen uiteindelijk weer door de burger betaald. Kosten die niet gemaakt worden als je zelf je bezwaar indient tegen de WOZ-waarde die in jouw ogen te hoog is. Als het goed is zou jouw kans van slagen even groot zijn als die van een bureau - maar de gemeente hoeft die kosten niet te maken.

Als ik het doe... doe ik het wel zelf!

In m'n vorige blog vroeg ik me nog af of ik de stap naar bezwaar zou zetten. Dat is nog steeds een optie, alleen zal ik het dus niet via een bureau doen. Zo'n formulier invullen en een telefoontje beantwoorden... dat kan ik ook wel zelf.

WOZ-waarde zelf controleren

De eerste stap is dan een onderzoekje, op de website van de Vereniging Eigen Huis staan 6 manieren om jouw WOZ-waarde te controleren:

  1. Aankoopprijs rond waardepeildatum
  2. Taxatieverslag van de gemeente
  3. WOZ-waardeloket
  4. Verkoopprijzen vergelijkbare woningen
  5. WOZ-check (wel inloggen, hoef je geen lid voor te zijn - wel wordt er ook weer verwezen naar een bureau als je het niet zelf wilt doen... hoop niet dat die me gaan spammen nu)
  6. Waardebepaling of taxatie

WOZ-check Vereniging Eigen Huis

Denk dat ik daar maar eens mee ga beginnen. Moet ik wel snel zijn: bezwaar indienen moet binnen 6 weken en de aanslag is van 31 januari 2021. Ben ik nog net op tijd!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.