Search
Close this search box.

#EatTheRich? Ga stemmen!

Jaloezie en verveling in Nederland

Jaloezie en verveling in Nederland

Het schijnt populair te zijn op social media: de hashtag #EatTheRich. Een manier om je af te zetten tegen de rijken van de wereld. Eerlijk gezegd heb ik er niets mee.

Bashen van rijke mensen

Ik lees het in een artikel op NU.nl: Rijke mensen massaal online verslonden: ‘Jacht veroorzaakt door verveling’. Zelf ben ik er nog niets van tegengekomen, maar dat is hoe social media nu eenmaal werken. Je ziet wat in je straatje past en ik heb helemaal niets met het bashen van rijke mensen. Waarom zou je?

Jacht van de rijken

Frustratie over scheefgroei tussen arm en rijk

Het schijnt een uiting van frustratie te zijn over de scheefgroei tussen arm en rijk. De term EatTheRich komt voort uit de Franse Revolutie. Mijn kennis van de historie is niet zo geweldig, maar ik vind het fascinerend om te lezen hoe ze destijds met pamfletten hetzelfde deden als nu op Twitter. Destijds met behoorlijk bloederige uitkomst – ik mag toch hopen dat we in het nu niet overgaan tot geweld. Maar onvrede is er zeker.

Goed leven – geen jaloezie

Lastig onderwerp wel, vind ik. Ik reken mezelf niet tot de rijken maar heb een goed leven zonder financiële zorgen. Het is dan ook voor mij misschien makkelijk praten als het gaat over de vergelijking met de echt rijken. Voel oprecht geen enkele jaloezie en zie het verschil tussen mij en hen ook niet als onrechtvaardig, maar ik heb dan ook genoeg.

Als je zelf elk dubbeltje moet omdraaien…

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het wel onrechtvaardig voelt als je zelf ieder dubbeltje moet omdraaien om rond te komen. Elke dag keihard lichamelijk werk moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt – simpelweg om je centen te verdienen. Dan heb ik makkelijk praten achter m’n toetsenbord, dat besef ik me ook wel.

Ga stemmen, niet bashen!

En toch… die mensen waar je tegenaan schopt zijn niet verantwoordelijk voor jouw leven en inkomen. Dat ben jij zelf. En de overheid, want daar wordt het belastingstelsel bepaald. Niet één specifieke persoon – ook schoppen tegen een politicus is zinloos, maar het hele systeem.

Niet stemmen? Niet protesteren!

Dus hoop ik vooral dat iedereen die #EatTheRich gebruikt (en ieder ander) wel naar de stembus gaat woensdag. Want doe je dat niet, dan vind ik echt dat je geen recht van protesteren hebt. 

En… ga wat doén

Plus: ga wat dóen! Het NU-artikel wordt afgesloten met een quote die mij wel aanspreekt:

De online heksenjacht op rijken komt ook door verveling, veroorzaakt door de lockdowns. Hele dagen zijn we online, waar sociale platforms worden ingezet om frustraties en psychische pijn te uiten. 'Eat the rich' klinkt heftig, maar of we in Nederland wel echt honger hebben, is de vraag.

Een beetje rondhangen op social media, je druk maken over het rijke leven van anderen… die tijd en energie kun je ook benutten om zelf iets te ondernemen. Iets te verzinnen om je eigen leven te verbeteren als je niet tevreden bent. Het kan zo makkelijk zijn om tegen anderen aan te schoppen, maar daar verander je niets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek