Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 15 maart 2021, 08:51 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Het schijnt populair te zijn op social media: de hashtag #EatTheRich. Een manier om je af te zetten tegen de rijken van de wereld. Eerlijk gezegd heb ik er niets mee.

Bashen van rijke mensen

Ik lees het in een artikel op NU.nl: Rijke mensen massaal online verslonden: 'Jacht veroorzaakt door verveling'. Zelf ben ik er nog niets van tegengekomen, maar dat is hoe social media nu eenmaal werken. Je ziet wat in je straatje past en ik heb helemaal niets met het bashen van rijke mensen. Waarom zou je?

Jacht van de rijken

Frustratie over scheefgroei tussen arm en rijk

Het schijnt een uiting van frustratie te zijn over de scheefgroei tussen arm en rijk. De term EatTheRich komt voort uit de Franse Revolutie. Mijn kennis van de historie is niet zo geweldig, maar ik vind het fascinerend om te lezen hoe ze destijds met pamfletten hetzelfde deden als nu op Twitter. Destijds met behoorlijk bloederige uitkomst - ik mag toch hopen dat we in het nu niet overgaan tot geweld. Maar onvrede is er zeker.

Goed leven - geen jaloezie

Lastig onderwerp wel, vind ik. Ik reken mezelf niet tot de rijken maar heb een goed leven zonder financiële zorgen. Het is dan ook voor mij misschien makkelijk praten als het gaat over de vergelijking met de echt rijken. Voel oprecht geen enkele jaloezie en zie het verschil tussen mij en hen ook niet als onrechtvaardig, maar ik heb dan ook genoeg.

Als je zelf elk dubbeltje moet omdraaien...

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het wel onrechtvaardig voelt als je zelf ieder dubbeltje moet omdraaien om rond te komen. Elke dag keihard lichamelijk werk moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt - simpelweg om je centen te verdienen. Dan heb ik makkelijk praten achter m'n toetsenbord, dat besef ik me ook wel.

Ga stemmen, niet bashen!

En toch... die mensen waar je tegenaan schopt zijn niet verantwoordelijk voor jouw leven en inkomen. Dat ben jij zelf. En de overheid, want daar wordt het belastingstelsel bepaald. Niet één specifieke persoon - ook schoppen tegen een politicus is zinloos, maar het hele systeem.

Niet stemmen? Niet protesteren!

Dus hoop ik vooral dat iedereen die #EatTheRich gebruikt (en ieder ander) wel naar de stembus gaat woensdag. Want doe je dat niet, dan vind ik echt dat je geen recht van protesteren hebt. 

En... ga wat doén

Plus: ga wat dóen! Het NU-artikel wordt afgesloten met een quote die mij wel aanspreekt:

De online heksenjacht op rijken komt ook door verveling, veroorzaakt door de lockdowns. Hele dagen zijn we online, waar sociale platforms worden ingezet om frustraties en psychische pijn te uiten. 'Eat the rich' klinkt heftig, maar of we in Nederland wel echt honger hebben, is de vraag.

Een beetje rondhangen op social media, je druk maken over het rijke leven van anderen... die tijd en energie kun je ook benutten om zelf iets te ondernemen. Iets te verzinnen om je eigen leven te verbeteren als je niet tevreden bent. Het kan zo makkelijk zijn om tegen anderen aan te schoppen, maar daar verander je niets mee.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.