Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente blijft hangen rond recordniveau

Grote meerderheid kiest voor 20 jaar of langer

Grote meerderheid kiest voor 20 jaar of langer

Een maand geleden schreef ik dat de kapitaalmarktrente het hoogste niveau in 5 maanden tijd had bereikt. Omdat de hypotheekrente vaak – met enige vertraging – dezelfde beweging laat zien, voorspelde ik destijds dat de rentedaling op de hypotheekmarkt wel eens voorbij kon zijn. Laten we eens kijken wat er de afgelopen maand gebeurd is en wat we in de komende tijd kunnen verwachten.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Wat heeft de kapitaalmarktrente gedaan?

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) over de afgelopen maanden. Een maand geleden lag deze rente rond de -0,3%. Na mijn artikel steeg de kapitaalmarktrente snel door tot rond de -0,16, maar de stijging zette vervolgens niet door. Sindsdien schommelt de kapitaalmarktrente een beetje rond de -0,25%. Wat hoger dan een maand geleden, maar niet echt een groot verschil.

Rente 10 jaars staatslening laatste 6 maanden

Wat hebben de hypotheekrentes gedaan?

In de afgelopen maand hebben we een groot aantal hypotheekrentewijzigingen langs zien komen. Hierbij was geen eenduidige trend te zien: de ene geldverstrekker verhoogde de rentes, terwijl een andere geldverstrekker de rentes juist verlaagde. Maar per saldo is er in de toplijstjes niet zo heel veel gebeurd.

Hieronder heb ik de laagste hypotheekrentes van dit moment voor verschillende looptijden op een rij gezet. Bij de eerste tabel gaat het om de hypotheekrentes voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de tweede tabel vind je de hypotheekrentes voor hypotheken zonder NHG (voor een hypotheek waarbij het hypotheekbedrag gelijk is als de waarde van de woning).

Laagste hypotheekrente voor een hypotheek met NHG

  18 feb. 19 mrt. verschil
1 jaar 0,70% 0,70% 0,00%
5 jaar 0,75% 0,75% 0,00%
10 jaar 0,86% 0,86% 0,00%
15 jaar 1,03% 1,03% 0,00%
20 jaar 1,14% 1,15% 0,01%
25 jaar 1,30% 1,32% 0,02%
30 jaar 1,46% 1,43% -0,03%

Laagste hypotheekrente voor een hypotheek zonder NHG (100% waarde woning)

  18 feb. 19 mrt. verschil
1 jaar 1,15% 1,15% 0,00%
5 jaar 1,30% 1,26% -0,04%
10 jaar 1,33% 1,33% 0,00%
15 jaar 1,58% 1,58% 0,00%
20 jaar 1,72% 1,72% 0,00%
25 jaar 1,94% 1,94% 0,00%
30 jaar 2,04% 1,99% -0,05%

Duidelijk is dat de laagste hypotheekrente bij de meeste renteperioden niet gewijzigd is. Bij een paar renteperioden zien we dat de rente heel licht gestegen is. Maar bij een aantal perioden zien we ook nieuwe all-time lows, ondanks de stijgende kapitaalmarktrentes. De belangrijkste reden hiervoor lijkt de enorme concurrentie op de hypotheekmarkt. Er is nog steeds heel veel geld beschikbaar en investeerders blijken de Nederlandse hypotheekmarkt nog steeds een hele aantrekkelijke markt te vinden om hun geld in te investeren. Ook als dat tegen een wat lagere marge is.

Bekijk de laagste hypotheekrente per periode

Consument kiest voor langere rentevaste periode

Een trend die wel duidelijk doorzet is dat consumenten er steeds vaker voor kiezen om de rente lang vast te zetten. In onderstaande plaatje van het Hypotheken Data Netwerk wordt aangegeven welke rentevast periode consumenten in de afgelopen week hebben gekozen. Meer dan 70% kiest op dit moment voor 20 jaar of langer!

Keuze rentevast periode hypotheek maart 2021 HDN

Bron: HDN

Hypotheekrente verwachting

Als we kijken naar de hypotheekrente verwachting voor de komende weken, dan is die wat mij betreft eigenlijk hetzelfde als een maand geleden. Voorspellen blijft – zeker in deze tijden – heel lastig, maar het lijkt erop dat de echte daling voorlopig voorbij is. Mocht de kapitaalmarktrente wat verder stijgen, dan acht ik de kans groot dat de hypotheekrente licht zal gaan stijgen. Maar gezien de grote concurrentie, lijkt de kans klein dat we ineens een forse stijging zullen gaan zien.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek