Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 23 maart 2021, 08:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

NFT.. steeds vaker zie ik de afkorting langskomen, maar heb oprecht geen idee waar het over gaat. Tijd om er eens even naar te kijken, dat ik in elk geval grofweg weet wat het is.

Non-Fungible Token

NFT staat voor Non-Fungible Token. Nou, dan weet je het wel? Nee hoor... zegt me nog steeds niets. Bij token denk ik wel aan iets digitaals, en dat klopt. Non-fungible is niet-vervangbaar. Leuk om te weten, maar wat betékent dat dan? Business Insider zegt:

NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Daarmee worden unieke tokens gecreëerd die fungeren als digitale verzamelobjecten.

Blockchain technologie maar geen bitcoin

Ah, iets technologisch dus. In de lijn van bitcoin, waar ik eerlijk gezegd ook nog steeds weinig van begrijp. NFT is niet één van de vele soorten cryptomunten, dat snap ik wel. Een NFT is een uniek token. Er is er maar één van, niet miljoenen kopieën zoals bij digitale munten. Die ene unieke token kun je wel overdragen aan een ander, het zijn digitale verzamelobjecten.

Digitaal kunstwerk van $ 69 miljoen

En kennelijk kan zo'n NFT veel geld opleveren... er is laatst  een digitaal kunstwerk - gekoppeld aan een non-fungible token - verkocht voor $ 69 miljoen. Negen-en-zestig-miljoen-dollar! Zo'n digitaal kunstwerk is eenvoudig te reproduceren natuurlijk - logisch, het is digitaal. Juist daarom zijn die NFT's uitgevonden lijkt me zo, om de echtheid en het eigenaarschap van zo'n kunstwerk aan te tonen.

Hoe het werkt, geen idee. Iets met metadata die verwijzen naar een plek op een server waar het kunstwerk staat. Dan ben je mij wel kwijt hoor. Vind het heel bijzonder dat er zo waanzinnig veel geld omgaat in digitale kunstwerken. Maar aan de andere kant: waarom niet in digitale kunst en wel in schilderijen? 

Beeple - digitale kunst

Van die Beeple had ik ook nog niet eerder gehoord... die maakt dus digitale kunst. Niet dat hij dat altijd maar verkoopt, hij laat het met liefde gratis zien op social media. Check zijn Instagram account beeple_crap maar eens! Zou het zeker geen crap noemen, gewoon heel knap wat die man maakt. 

Digitale handelssite CryptoSlam

Het is een hele wereld waar ik te weinig van weet en me ook niet erg toe aangetrokken voel, die digitale markten. Bitcoin, andere cryptomunten, NFT's, het blijft allemaal heel erg ver van mijn bedje. Zie ook iets over een digitale handelssite, CryptoSlam - even kijken wat ik me daarbij moet voorstellen.

CryptoSlam website

NBA Top Shot

De aanvoerder van de ranglijst daar is NBA Top Shot. Wat dat is? Een serie verzamelbare ruilkaarten van een moment uit de basketbalgeschiedenis. Een videoclipje, bewaard op blockchain. AH Voetbalkaartjes zeg maar, alleen digitaal. En tegen prijzen waar je stijl van achterover slaat.

Te oud of ouderwets denk ik...

Ik zal wel te oud of ouderwets zijn om hier een gevoel bij te krijgen. Misschien vergelijkbaar met de stap van contant geld naar digitaal geld voor m'n pa, geen idee. Het is vast een generatiedingetje.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.