Search
Close this search box.

Makelaars liggen vaker onder vuur

Makelaar steeds vaker negatief in het nieuws

Makelaar steeds vaker negatief in het nieuws

Er verschijnen steeds meer negatieve berichten in de media over makelaars. Deels is dit ook logisch, want een makelaar kan niet iedereen tevreden houden / maken. Ik bedoel hiermee dat een verkopende makelaar maar 1 koper blij kan maken en de overige kopers die wel geboden hebben moet hij teleurstellen. Maar voor een groot deel heeft de makelaardij dit aan zichzelf te danken. Ik schrijf al vele jaren over wat ik zie op de hypotheek- en huizenmarkt en ik kom regelmatig makelaars en taxateurs tegen die het belang van de consument niet altijd voorop hebben staan.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vrolijk en boos smiley - is de klant tevreden?

Handel met voorkennis

Vorige week in het AD een artikel over makelaars waarbij het proces van een woning kopen (het bieden op een woning) aan bod kwam. Conclusie: het biedingsproces moet eerlijker en transparanter. Ik weet uit de praktijk dat Makelaarsland alle biedingen die door potentiële kopers uitgebracht worden op een woning rechtstreeks doorgeeft aan de verkoper. Ik weet ook dat diverse makelaars niet alle biedingen doorgeven. De vraag is dan of wel het hoogste bod bij de verkoper terecht komt. In het artikel in het AD staan harde uitspraken:

“Het is niet het eerste signaal dat er veel misgaat”, zegt Henk Nijboer (Kamerlid van de PvdA) over het incident. “Makelaars verdelen woningen onder elkaar. Dat moet objectiever, transparanter en eerlijker. Kopers en verkopers moeten achteraf kunnen zien wat er precies is geboden. Dat kan ook geanonimiseerd. Zeker in de huidige markt waarbij overbieden de norm is, misbruiken makelaars hun positie. Ze adverteren ook letterlijk dat je zonder aankoopmakelaar geen schijn van kans hebt.”

Wat in het bovenstaande wordt beschreven heb ik jaren terug al geschreven in diverse blogs op deze website. Ik ben blij dat dit nu ook eens goed wordt aangekaart in Den Haag en in de media. Hoe meer zoekende kopers op de hoogte zijn van de praktijken van sommige makelaars, des te beter zij zich hiertegen kunnen wapenen. Opvallend is ook de reactie van Makelaarsvereniging NVM:

“Wij veroordelen deze malafide praktijk. Deze situatie lijkt op prijsmanipulatie. Dit is strafbaar en bovendien in strijd met de NVM Erecode.” Woordvoerder Marc van der Lee van NVM wijst erop dat er een tuchtcommissie is die optreedt als er meldingen worden gedaan van dergelijke gevallen waarbij leden worden verdacht. ,”Afhankelijk van de omstandigheden kan het tot een schorsing of royement leiden.” Maar of de NVM het systeem transparanter wil? “Dat heeft ook nadelen”, aldus Van der Lee.

Ik heb de reactie van de NVM een paar keer gelezen. Het is zoals gewoonlijk een standaard reactie. De NVM is al jaren op de hoogte van het “verplichten” van een aankopende makelaar omdat makelaars te koop staande woningen onder elkaars kopers verdelen. Zonder aankopende makelaar maak je daardoor minder kans op een woning. Tegenwoordig worden heel veel te koop staande woningen zelfs al verkocht voordat ze op huizensites als Funda te koop worden aangeboden. Als de verkoop dan rond is, wordt de woning alsnog op internet te koop gezet.

Wanhopige huizenzoekers

Ik weet uit de praktijk dat er regelmatig door wanhopige huizenzoekers duizenden euro’s worden betaald aan aankopende makelaars. Er zijn zelfs geluiden dat sommige betalingen plaatsvinden in een enveloppe. Dit laatste valt natuurlijk nooit te bewijzen, daar geen enkele koper dit aan de grote klok gaat hangen. Deze kopers zijn al blij dat ze eindelijk een koopwoning hebben.

Betaling via een envelop

De NVM zal altijd hun leden beschermen. Als zij daadwerkelijk goed willen doen voor de huizenmarkt dan moeten zij akkoord gaan met een zorgplicht voor hun makelaars en taxateurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek