Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 29 maart 2021, 08:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Sparen - daar lees je de laatste tijd niet veel over hier op HomeFinance.nl. Dat is niet gek: er gebeurt niet zoveel bijzonders rondom sparen, en de actualiteit is meestal wel de inspiratie voor de blogs op deze website.

Verhoging spaarrente

Het laatste is een nieuwsberichtje, twee weken geleden - over de verhoging van de spaarrente bij Bigbank. Ja écht, een verhóging. Dat was op zich bijzonder, en tegelijkertijd ook weer niet iets waarvan ik verwacht dat veel Nederlanders er iets mee doen. Het is maar net hoe belangrijk je de garantie op je spaargeld vindt, want die rust voor Bigbank in Estland. 

Artikelen over sparen

Ondertussen kun je wel élke week een nieuw artikel over sparen vinden op VanSpaarbankVeranderen.nl. Die website gaat natuurlijk puur over sparen. Daar kan ik niet denken: niets te melden, ik kies wel een ander onderwerp. Ik maak er alleen regelmatig een uitstapje naar besparen - dat ligt vrij dicht bij sparen vind ik. Je weet wel: geld besparen om meer te kunnen sparen.

Besparen om meer te sparen

VSV volgen en Update Sparen in je mail

Maar ja, misschien volg jij VanSpaarbankVeranderen.nl (VSV) helemaal niet en wil je wél weten wat we over sparen schrijven? Mijn eerste advies: ga VSV wel volgen - bijvoorbeeld op Facebook - en/of zorg dat je aangemeld bent voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService. Daarin wordt al ons spaarnieuws gecombineerd, dus zie je ook terug wat we op VSV hebben gepubliceerd.

Ontvang jij onze maandelijkse Update Sparen al?

Helemaal gratis in je mailbox!

Nu aanmelden

Actuele artikelen op VSV

Voor deze keer zal ik het hier ook even laten zien... de afgelopen weken schreef ik op VSV de volgende artikelen:

De tweede - daar had ik hier bij het nieuws dus ook al wat over gemeld. De eerste en derde hebben in feite met elkaar te maken. Je spaarpot vullen kun je heel goed doen door restsparen in te stellen. Ik merk dat veel mensen dat concept helemaal niet kennen, terwijl het eigenlijk zo logisch is.

Sparen wat je overhoudt

Restsparen is gewoon sparen wat je overhoudt aan het eind van de maand. Maar dan wel automatisch, waardoor je niet ongemerkt een hoog saldo op je betaalrekening laat staan.

Geld op betaalrekening nodigt uit tot uitgeven

Dat nodigt immers toch uit tot uitgeven dan, onbewust natuurlijk. Als je wéét dat er veel geld op je betaalrekening staat, dan ga je toch makkelijker een uitgave doen waar je anders misschien wat langer over nadenkt.

Restsparen gaat automatisch

Dat restsparen zorgt ervoor dat het saldo van je betaalrekening op een bepaalde datum wordt afgeroomd: alles dat er méér op staat dan het door jou opgegeven bedrag gaat dan automatisch naar je spaarrekening. Zo start je de nieuwe maand weer met een niet te hoog saldo en word je dus gestimuleerd om op je geld te blijven letten.

Geld sparen

Niet sparen in dure maand

Had je een dure maand en is er even geen ruimte om te sparen? Dan gaat er dus niet - zoals bij automatisch sparen met een vast bedrag - toch geld naar je spaarrekening. In de praktijk komt het er anders op neer dat je het dan toch weer terug gaat boeken. Dit is dan dus wel zo makkelijk.

Record spaarbedrag in 2020

Misschien denk je bij het bovenstaande: hoezo geld over? Iedereen heeft het hartstikke zwaar door de corona-ellende, dus niemand houdt toch zeker geld over om te sparen? Niet is minder waar: er is in 2020 een recordbedrag gespaard in Nederland. Niet een beetje, echt heel veel: 77,1 miljard euro is er gespaard, 23,3% van het inkomen. Dat is 33,8 miljard méér dan in 2019.

Bestedingen en besparingen in 2020
Bron: CBS.nl

Veel minder uitgegeven door corona

Dat is ook eigenlijk niet zo gek. Vakanties, etentjes, uitjes, shoppen... allemaal activiteiten waar we met z'n allen best veel geld aan uitgeven - en dat kon in 2020 maar heel beperkt door alle coronamaatregelen. Wie geen ingestort inkomen heeft kan daardoor heel makkelijk flink geld overhouden. 

Wat doe je met dat geld?

Heb jij in het afgelopen jaar ook meer gespaard dan anders? Dan is de volgende vraag: wat doe je met dat geld? Blijft het op een spaarrekening of ga je er iets anders mee doen? En die spaarrekening... krijg je daarvoor de hoogst mogelijke rente of accepteer je de (nagenoeg) nulrente van de grootbanken?

Spaarrentes vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.