Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 31 maart 2021, 08:44 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen #overige

Podcasts... doe jij al mee met die trend? Luisteren naar verhalen over geld is booming. De vraag is alleen: naar wie luister je, wie moet je geloven en wie kun je vertrouwen? 

Wat zijn podcasts?

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben: wat zijn podcasts? Het zijn in feite een soort opgenomen radio-uitzendingen. Audio dus, alleen om naar te luisteren. Het handige is dat je ze niet live hoeft te luisteren zoals bij de nieuwe hype Clubhouse. Podcasts worden opgenomen en online gezet - je kunt ze dus luisteren wanneer je maar wilt. Bijvoorbeeld via iTunes of Spotify. Zonder reclame tussendoor!

Podcast: audio opname luisteren wanneer je wilt

Heerlijk luisteren bij het wandelen

Zelf luister ik heel graag naar podcasts, alweer een jaartje of twee denk ik. Aangestoken door een vriendin - want daarvoor had ik er nog nooit van gehoord. Sindsdien luister ik allerlei podcasts, vooral over persoonlijke ontwikkeling en ondernemersdingen. Als ik aan het lopen ben met mijn hond vooral, en als ik in de auto zit. Soms heb ik dan een periode meer luisterboeken in m'n oor, en dan weer ene periode podcasts.

Podcasts over geldzaken

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nóóit een podcast over geldzaken heb geluisterd. Gewoon niet. Nou ja, in die ondernemerspodcasts gaat het natuurlijk weleens over geld, maar een specifiek kanaal dat over geldzaken gaat heb ik nog niet opgezocht. Die zijn er wel, over allerlei financiële onderwerpen. Dat wist ik eigenlijk wel, en net lees ik erover in dit artikel: Podcasts over geldzaken: 'Bescherm mensen tegen rapper met beleggingstips'.

Praat money met me & Poen

In dat artikel worden een paar voorbeelden genoemd. Ik check ze even... 'Praat money met me' van o.a. het Nibud. Dat is geen doorlopende podcast met honderden uitzendingen: het zijn drie afleveringen en toen was het klaar. 'Poen' van NOS en NPO Radio 1... dat zijn toch meer echt radio-uitzendingen. Wat mij aantrekt in podcasts is het persoonlijke, dat je de makers 'leert kennen'. Niet echt natuurlijk, maar dat gevoel heb je wel. En dat gevoel heb ik niet als er geen personal touch in zit, als het puur een journalistiek product is. 

Praat money met me - podcast over geldzaken

Talloze podcasts over geld en beleggen

Geef ik Spotify een zoekopdracht 'beleggen' - dan komen daar heel veel verschillende podcasts uit. Kanalen van grote namen zoals BNR Nieuwsradio, IEX en Binck bank - maar ook talloze onbekende namen. Hetzelfde geldt voor de zoekopdracht 'geld'.

Kwaliteit van financiële podcasts

In het artikel hierboven wordt terecht de vraag gesteld wat de kwaliteit van de verhalen in die podcasts is. Want als je een serie afleveringen luistert van iemand krijg je toch een gevoel van vertrouwen. Dat je kunt geloven wat die persoon allemaal zegt. En dat is best tricky als het over geldzaken gaat... iedereen kan een podcast opnemen en uitzenden, maar niet iedereen heeft ook écht verstand van financiële onderwerpen.

Boef praat over beleggen

In het artikel wordt gewaarschuwd voor Boef: de rapper die kennelijk ook een podcast over geld heeft:

Je kunt met de informatie die je krijgt echt financieel sterker worden, maar wees je bewust van de risico’s die komen kijken bij de vormen van ‘snel geld verdienen’ die sommige podcasts aanprijzen. .... Beleggings­tips aannemen van een rapper is hetzelfde als ongetraind gaan boksen tegen Mike Tyson.

Nu heb ik niets met Boef. Is dat niet die gast die zich zo lekker waarderend uitsprak over vrouwen? Ja dat is hij, dat was in januari 2018 en ik weet het nog, kun je nagaan. Maar goed, hij vertelt dus in een podcast over zijn beleggingsbelevenissen. Net als ieder ander die de één of andere beleggingspodcast heeft. Of blog. Of vlog.

Blind vertrouwen nooit een goed idee

Kun je vertrouwen op elke podcaster? Of blogger? Of vlogger? Of krantenartikel? Of televisie-uitzending? Of boek? Zou ik niet doen nee. Het is altijd belangrijk om te kijken wat de bron is van de informatie die je krijgt. En om goed zelf na te blijven denken over wat je beslist en wat je doet. Blind vertrouwen is geen goed idee. 

Bekende koppen weten niet alles

Het lastige is dat heel wat mensen geneigd zijn om mensen met een bekend hoofd makkelijker te vertrouwen, ongeacht over welk onderwerp het gaat. Doutzen Kroes of Davina Michelle over corona. Boef over beleggen. Dat zijn even de eerste voorbeelden die nu in me opkomen. Vooral kinderen en jongeren zijn gevoelig voor de verhalen van bekende mensen denk ik. YouTubers, TikTokkers, Instagrammers, fotomodellen, popsterren... misschien beter als ze zich bij hun eigen vak houden?

Vorm je eigen mening

Informatie, meningen en inspiratie - je kunt het overal vandaan halen. Podcasts, blogs, vlogs, kranten, televisie, boeken, whatever. Over allerlei onderwerpen, dus ook over geldzaken. Helemaal prima. Met al die bronnen ga je vervolgens je eigen mening vormen - niet blind varen op wat één persoon zegt. Als je er zo naar kijkt is elke podcast over geld prima. Ook die van Boef.

Op de hoogte blijven van geldzaken?

Dat doe je met onze Geld Updates in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.