Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 2 april 2021, 14:48 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vorige week werd ik opgebeld door NPO Radio 1 voor het programma Blok & Toine. Zij vroegen of ik mijn mening wilde geven over een artikel in Trouw waarin wordt beweerd dat makelaars bij de verkoop van woningen kopers en verkopers benadelen omdat er onderlinge afspraken worden gemaakt. Ik ben altijd bereid om mee te werken met de media. Ik had echter het artikel ook gelezen en het viel mij op dat makelaar Frits Markus een zeer uitgesproken mening had over zijn collega's. Deze was niet zo positief. Ik heb het radioprogramma daarom geadviseerd om hem te vragen omdat dit nog beter over zou komen dan dat ik als hypotheekadviseur mijn mening zou geven.

Minder kritisch dan gehoopt

Deze zet van mij is echt heel dom geweest. Ik heb met kromme tenen het interview beluisterd. Ook deze makelaar (Frits Markus) durft schijnbaar niet aan te geven hoe het werkelijk is, namelijk dat sommige makelaars in Nederland afspraken met elkaar maken. Zo worden steeds meer kopers “gedwongen” om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Sommige zoekende kopers betalen hier duizenden euro's voor.

Niet alle biedingen worden doorgegeven

In het artikel in Trouw staat heel goed beschreven wat er precies gaande is. Uit de praktijk blijkt namelijk dat niet alle biedingen die een makelaar krijgt ook worden doorgegeven aan de verkoper. Bovendien hebben aankoop- en verkoopmakelaars regelmatig contact met elkaar over de gedane biedingen. Als de verkopende makelaar een bieding binnenkrijgt van iemand die biedt zonder makelaar en deze bieding vervolgens doorgeeft aan een aankoopmakelaar, kan die heel gemakkelijk een net iets hoger bod neerleggen. Kopers die geen aankopende makelaar in de hand hebben (die bevriend is met de verkopende makelaar) hebben daardoor totaal geen eerlijke kans om de te koop staande woning te kopen. Het komt zelfs voor dat zij hoger bieden maar dat hun bod in de prullenbak verdwijnt.

NVM treedt niet op

De belangenorganisatie van de makelaars - de NVM - weet dat dit soort praktijken plaatsvinden, maar zal niet optreden. Zij wil namelijk zoveel mogelijk leden behouden want die betalen jaarlijks een bijdrage. Geld is dus voor de NVM schijnbaar belangrijker dan goede, eerlijke makelaars. Deze werkwijze zorgt er wel voor dat de makelaarsbranche steeds meer in een kwaad daglicht komt te staan. De komende maanden zullen er steeds meer negatieve berichten in de media verschijnen.

Oplossing: transparantie over biedingen

De oplossing wordt trouwens ook genoemd in het artikel. Er moet een tool komen die alle biedingen rechtstreeks doorgeeft aan de verkoper. Ik heb vernomen van een klant van mij dat Makelaarsland deze werkwijze al hanteert. Een verkoper ontvangt dan alle biedingen en kan zelf ook eerst even nadenken met welke koper hij / zij in zee wil gaan.

Wat kunnen kopers en verkopers doen?

Krijgt u als koper te horen dat u een aankopende makelaar in de hand moet nemen om te kunnen bieden? Meldt dit dan direct bij de organisatie bij wie de verkopende makelaar is aangesloten. Als verkoper kun je met de verkopende makelaar afstemmen dat alle biedingen worden doorgegeven. Dring er dus op aan dat u echt alle biedingen wilt zien. Vraag daarbij ook of de biedingen afkomstig zijn van kopers zelf (dus zonder makelaar) of van een koper die een aankopende makelaar heeft ingeschakeld.

Als kopers en verkopers ook daadwerkelijk actie ondernemen, wordt het moeilijker voor de makelaars om te rommelen.

Volgende keer ga ik zelf

De volgende keer als ik weer wordt gevraagd om mijn mening te geven, zal ik nooit meer een makelaar naar voren schuiven. Zelfs een kritische makelaar durft schijnbaar niet te vertellen wat er precies gaande is in de markt. Dit geeft aan hoe daadwerkelijk 'verrot' het systeem is en dat kopers en verkopers de dupe zijn. Het wordt heel snel tijd dat er iets heel drastisch wordt gewijzigd.

Wie trouwens een slechte ervaring heeft met een makelaar en dit graag met mij wil bespreken (natuurlijk anoniem), mail dan naar jjkoets@chello.nl

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.