Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 7 april 2021, 09:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#creditcards #lenen

Heb jij een creditcard? En als je daarmee geld hebt uitgegeven, betaal je dat dan in één keer aan de creditcardmaatschappij of maak je gebruik van gespreid betalen? Dat laatste, het in termijnen betalen van je creditcard  uitgaven, lijkt te gaan uitsterven.

ICS: aanvragen gespreid betalen kan niet meer

We kwamen er gisteren achter omdat we nu eenmaal regelmatig de voorwaarden van financiële producten nalopen. Dat is dus maar goed ook, anders hadden we nu nog steeds niet geweten wat ICS Cards veranderd heeft. Per 1 april kun je daar namelijk de Gespreid Betalen Faciliteit niet meer aanvragen of verhogen. Daar hebben ze geen ruchtbaarheid aan gegeven, niets in de media.

Creditcard

Geen gevolgen voor bestaande faciliteiten

Het heeft geen gevolgen voor de mensen die de faciliteit al gebruiken - dus die ruchtbaarheid hoeft ook niet per se. Wie de faciliteit al had kan die gewoon blijven gebruiken. Maar toch. Het is best een teken aan de wand, deze stap. Nieuw aanvragen kan niet meer, verhogen van lopende faciliteiten ook niet.

Zijn er nog creditcards met gespreide betaling?

ICS is dus gestopt met het aanbieden van de optie voor gespreid betalen. ICS, daar gaat het over alle cards van VISA en Mastercard.

Info over ING en ASN cards

Ook al was gisteren op de websites van ING en ASN nog niet duidelijk dat de faciliteit geschrapt is... ik ben er sterk van overtuigd dat dit ook voor hun creditcards geldt, want die zijn van VISA en Mastercard. Zal wel een kwestie van sites bijwerken zijn.

American Express had de optie al niet

Met een American Express card had je die keuze sowieso al niet. Naar mijn idee zijn er dus geen creditcards meer over waarop je gespreid betalen kunt aanvragen.

Betalen in termijnen & kopen op afbetaling

Gespreid betalen, betalen in termijnen, kopen op afbetaling... eigenlijk is het allemaal hetzelfde. En ik ben er geen fan van, wie m'n blogs een beetje volgt weet dat wel. De rente die erbij komt kijken is meestal torenhoog. Dat is niet gek: het risico op betalingsproblemen is ook groot.

Schuldproblemen

Schulden aangaan te makkelijk

Betalen in termijnen zorgt ervoor dat mensen zich veel te makkelijk in de schulden steken, zonder te overzien wat die aankoop ze op de lange termijn kost. Een aankoop die ze vaak niet echt nodig hebben. Juist daarom vind ik het helemaal geen verkeerde ontwikkeling dat ICS deze optie niet meer aanbiedt. 

Doorlopend krediet op je creditcard

Min of meer vergelijkbaar met gespreid betalen van je creditcardschuld is het doorlopend krediet. Ook daar heb je een limiet tot waar je geld kunt uitgeven dat niet van jou is, om het vervolgens in stukjes terug te betalen. Bij de creditcard heb je er alleen geen los rekeningnummer voor - het gaat in één moeite door en is daardoor nog makkelijker om mee de mist in te gaan.

Oorzaak rente of autoriteiten?

Aangezien doorlopende kredieten aan het uitsterven zijn vind ik het niet zo verrassend dat ICS deze stap zet. Ben wel enigszins benieuwd naar de reden achter dit besluit. Dat kunnen er in mijn ogen twee zijn:

  • de verlaagde maximale rente zorgt ervoor dat het niet meer rendabel is om gespreid betalen mogelijk te maken
  • de autoriteiten hebben er bij ICS op aangedrongen om te stoppen met het aanbieden van gespreid betalen

Eerlijk gezegd denk ik dat het om het laatste gaat. Dat de overheid deze leenvorm simpelweg wil uitbannen om de consument te beschermen tegen te hoge kredieten en het risico op betalingsproblemen.

Rood staan op je betaalrekening ook in de ban?

In het verlengde hiervan zou je verwachten dat ook rood staan op je betaalrekening aan banden gelegd gaat worden. Dat is immers óók een erg makkelijke en dure manier van geld lenen die niet altijd verantwoord is. Waarbij je niet eens echt in termijnen afbetaalt, maar aanzuivert omdat er inkomen op je rekening binnenkomt. Alleen als je saldo daardoor nét even boven nul komt ben je eigenlijk doorlopend aan het lenen. En rente aan het betalen.

Rood staan op je betaalrekening

Verschuiving naar huur & lease

Een tijdje geleden reageerde iemand op een artikel over deze tendens met de verwachting dat dit een verschuiving gaat veroorzaken richting huur & lease achtige constructies.

Als je iets wilt hebben dat je niet kunt betalen...

Daar zit natuurlijk wel wat in. Als mensen iets willen hebben dat ze niet direct kunnen betalen zullen ze naar een weg zoeken om dat toch te bemachtigen. Zolang daar mogelijkheden voor worden aangeboden is de kans groot dat die benut worden. Ook als dat in de vorm van huur / lease is.

Is dat erg? Ik heb me daar nog niet zo erg in verdiept, zal sterk liggen aan de aanbieder en de voorwaarden lijkt me. Het gaat in elk geval niet om een doorlopende leenconstructie waarbij je steeds opnieuw weer geld kunt opnemen zonder dat je daar een aanvraag voor hoeft te doen.

Persoonlijke lening goedkoper

Qua rente is het waarschijnlijk goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten voor een aankoop waarvoor je het geld niet op je spaarrekening hebt staan. Sowieso goedkoper dan een betaling in termijnen tegen de maximale rente van (op dit moment en tijdelijk) 10%. Vast ook wel goedkoper dan lease of huur per saldo is.

Leningen vergelijken

Minimale bedrag PL te hoog

Alleen is het minimale bedrag van een PL best hoog. Dat maakt dat je niet snel die stap zet voor een aankoop van bijvoorbeeld € 1.000. Juist voor die kleinere bedragen kiezen mensen daarom voor dure leenvormen - want je gaat natuurlijk geen € 5.000 lenen om iets van € 1.000 te kopen. Ook weer logisch. 

Alleen kopen waar je geld voor hebt

Terug naar die creditcards: gespreid betalen kan dus alleen nog als je die faciliteit al had op je VISA of Mastercard. Heb je die niet, dan kan het ook niet meer. Het is natuurlijk ook veel verstandiger om alleen aankopen te doen met je creditcard waar je wél het geld voor hebt - dan reken je aan het eind van de maand gewoon in één keer af.

De mogelijkheden van geld lenen in de gaten houden?

Meld je aan voor onze Update Lenen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.