Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNon-bancaire financieringen uitgelegd en uitgelicht
Geld lenen voor je bedrijf... als het bij de bank niet lukt zijn er tegenwoordig genoeg andere mogelijkheden. De AFM heeft hier kritisch naar gekeken en wil meer bescherming voor kleine ondernemers. Goed idee!
Ondernemers hebben regelmatig geld nodig dat ze zelf niet beschikbaar hebben - dan moeten ze dus lenen en zoeken ze naar financiering. Van oudsher gingen ze daarvoor naar hun huisbank.
Inmiddels zijn er steeds meer alternatieven voor die traditionele zakelijke leningen. Niet alleen bij andere banken, ook non-bancaire financiering komen snel op. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt dat in de gaten en vraagt aandacht voor de kosten en risico's.
Snap je het allemaal nog? Non-bancaire financiering... wat bedoelen ze daarmee? Het gaat bijvoorbeeld over 'factoring' en 'equipment lease'. Dikke kans dat die termen het voor jou niet duidelijker maken. De AFM heeft het naast factoring en equipment lease ook over crowdfunding en flitskredieten.
Bij factoring verkoop je als ondernemer in feite jouw openstaande facturen. Je krijgt dan direct geld op je rekening en hoeft niet te wachten op de betaling door jouw klant. Handig, want je hebt dan geen last van de betalingstermijn en hoeft niet achter klanten aan die te laat betalen. Debiteurenfinanciering, noemen ze het ook wel. En ik kwam 'factuurovernemers' tegen. Natuurlijk is dit niet gratis. Er zijn verschillende voren van factoring - allemaal kosten ze geld. Logisch.
Equipment lease is - dat zal je niet verbazen - het leasen van bedrijfsmiddelen. Koop je die, dan ben je in één keer veel geld kwijt. Met lease kun je ze aanschaffen zonder dat je het bedrag zelf moet investeren. Je betaalt maandelijks een bedrag en wordt dan uiteindelijk eigenaar. Of je wordt direct eigenaar maar dat bedrijfsmiddel is wel onderpand en kan ingevorderd worden.
Klinkt als huren en als lenen (ala hypotheek), vind je niet? Dat is het ook - ik zal je even niet vermoeien met de details van verschillende vormen van lease. Ook dit is ... je raadt het al ... niet gratis. Verre van.
Crowdfunding... dat klinkt als het charmante initiatief om met z'n allen mensen te helpen die veel geld nodig hebben voor een dure operatie in het buitenland. Of om een investering van een culturele instelling mogelijk te maken. Je krijgt dan in ruil iets aardigs terug.
Zo deed Het Scheepvaartmuseum aan crowdfunding voor het groot onderhoud van dat prachtige VOC schip dat daar altijd lag. Daar heb ik een bedragje aan meebetaald, soort van sponsoring. Vrijdag komt het schip terug naar de kade, ik vind dat mooi!
Ondertussen is crowdfunding ook gewoon serious loan-business geworden, denk bijvoorbeeld aan Lender & Spender voor particulieren. Zo zijn er ook de nodige zakelijke crowdfunding-initiatieven waarbij het niet gaat om geven maar om lenen. Hartstikke handig als je een bedrijf wilt starten maar geen lening krijgt van de bank.
De Rabobank zette een aantal Nederlandse crowdfundingplatforms op een rij, met als eerste Collin Crowdfund. Die naam ken ik... daar was een probleem mee. Een ondernemer beschuldigt hen van misleiding omdat ze aangezet is om veel meer te lenen dan ze vroeg.
En dan zijn er nog de flitskredieten: kortdurende leningen vanuit fintech bedrijven. Ook weer hartstikke handig, maar ze kunnen behoorlijk duur uitpakken. Je kent ze misschien wel uit de particuliere markt - daar zijn die minileningen gelukkig behoorlijk uitgebannen inmiddels.
Zakelijk is het anders: er zijn juist steeds meer kredietplatformen die zich richten op kortlopende leningen voor zzp'ers en mkb'ers. Zakelijke flitskredieten dus. Het lenen gaat vrij eenvoudig met beperkte toetsing, waardoor het snel geregeld kan zijn.
Zo'n zakelijk flitskrediet kan handig zijn voor een snelle en korte kredietbehoefte, maar kan ook heel duur uitpakken. Dat is voor een lening van een paar weken niet zo erg... duurt het afbetalen onverhoopt langer, dan is het 'spuugduur'.
Als ondernemer moet je goed opletten wat je doet en gaan overheid en toezichthouders er vanuit dat je dat ook doet. Dat je advies inwint over zaken die je niet goed begrijpt. Dat je bewust, voorzichtig en verstandig omgaat met geldzaken.
Daarom is de bescherming voor ondernemers veel minder dan voor particulieren. Voor particulieren is er bijvoorbeeld de maximale rente, voor zakelijk lenen is die er niet.
Al die alternatieve financieringsvormen... de AFM ziet de nodige risico's, vooral voor kleine ondernemers. Daarom pleit de toezichthouder voor bescherming van de zzp'er en mkb'er - waarbij ze niet veel vertrouwen heeft in zelfregulering. Er is wel een stichting MKB Financiering, maar daar sluiten niet veel aanbieders zich bij aan. Dus zegt de AFM:
... wenselijk dat beleidsmakers en de sector ook kijken naar andere mogelijkheden om kleine ondernemers te beschermen, zoals de maximale kredietvergoeding dat doet voor consumenten. Ook een uniforme kostenmaatstaf kan interessant zijn, omdat die de markt transparanter en beter vergelijkbaar maakt. Er is wel meer onderzoek nodig om te bepalen of dergelijke maatregelen noodzakelijk en proportioneel zijn. De AFM is daarvoor vanwege het ontbreken van een wettelijk mandaat overigens niet de aangewezen partij.
Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Om je heen zie je zoveel mensen die voor zichzelf beginnen, al dan niet gedwongen door de coronacrisis... en lang niet al die mensen zijn zich genoeg bewust van de risico's van ondernemen in het algemeen, en van dit soort financieringsvormen in het bijzonder.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.