Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 16 april 2021, 16:14 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen #huizenmarkt

Vanwege de gekte op de huizenmarkt worden er steeds meer woningen gekocht zonder ontbindende voorwaarden. Wie mijn blogs op HomeFinance.nl regelmatig leest, weet dat ik al jaren een grote tegenstander ben van het kopen van een huis zonder ontbindende voorwaarden. Een huis kopen is tenslotte iets heel anders dan een broodje hamburger bij McDonald's. Niet iedereen is het met mij eens: er zijn ook hypotheekadviseurs die het kopen van een woning zonder ontbindende voorwaarden juist promoten er er zelfs reclame voor maken!

Het kopen van een huis is iets anders dan een hamburger

Anders geen kans op woning

Steeds meer aankopende makelaars adviseren hun klanten om zonder ontbindende voorwaarden te kopen. Zij geven aan dat de kopers anders geen kans hebben op de te koop staande woning. Dit is natuurlijk vreemd. Waarom kan een verkoper niet een zestal weken wachten zodat de koper in die tijd rustig de hypotheek kan regelen? Waarom risico's nemen terwijl dit helemaal niet hoeft? Ik stel altijd de vraag aan de verkoper of deze zelf ook een woning zou willen kopen zonder ontbindende voorwaarden!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de afgelopen 30 jaar nog nooit een hypotheek niet heb kunnen regelen. Klanten, makelaars en andere personen vinden dan ook (terecht of onterecht) dat ik makkelijk een hypotheek kan gaan regelen voor een klant die een woning heeft gekocht zonder ontbindende voorwaarden. Dit kan ik zeker, maar ik geef heel duidelijk aan dat ik als hypotheekadviseur NIET aansprakelijk ben als ik de hypotheek niet geregeld krijg. De koper heeft dan een probleem, want die zal dan de waarborgsom van 10% van de koopsom moeten betalen zonder dat de woning zijn eigendom wordt.

Adverteren

Niet iedere hypotheekadviseur is tegen het bieden zonder voorbehouden. Zo hoorde ik deze week op de radio een reclame van Financieel Fit waarin ze het kopen zonder voorbehoud juist specifiek lijken te promoten. Ik vind dat wel opvallend, omdat ik dus precies het omgekeerde doe: wat mij betreft moeten we dit als hypotheekbranche juist helemaal niet willen. Toen ik op de website ging kijken, las ik het volgende:

Hoe werkt het kopen zonder voorbehoud van financiering

Om te kunnen bieden op een woning moet je natuurlijk vooraf zeker kunnen weten hoeveel je verantwoord aan hypotheek kunt krijgen. Hierbij gaat Financieel Fit verder dan andere bemiddelaars van de hypotheek. Wij kunnen ervoor zorgen dat je aan het bieden kunt gaan zonder voorbehoud van financiering. Onze Hypotheekadviseurs kunnen jouw aanvraag voordat je gaat bieden al volledig beoordelen op haalbaarheid. Wij geven je de grens mee tot welk bedrag je kunt gaan bieden. Uiteraard hebben wij hiervoor wel jouw gegevens nodig.

Natuurlijk kan iedere hypotheekadviseur de maximale hypotheek berekenen. Ik laat vooraf ook altijd mijn zoekende klanten een werkgeversverklaring invullen die ik vergelijk met de loonstrook. Ik weet echter ook dat werkgevers (soms) werkgeversverklaringen verschillend invullen. Zo is het een paar keer voorgekomen dat "overwerk" eerst wel netjes op de werkgeversverklaring werd vermeld en bij een tweede keer niet (of slechts gedeeltelijk, dus minder overwerk). Als er dan een woning is gekocht op het maximale inkomen inclusief het overwerk dan kan er dus een groot probleem ontstaan.

Wat als het toch misgaat?

De vraag die bij mij opkomt als ik dit lees, is: wie is aansprakelijk als het toch fout gaat (de hypotheek niet afgesloten kan worden)? Zijn de hypotheekadviseurs van Financieel Fit dan aansprakelijk of heeft de klant dan alsnog zelf een probleem? Als de hypotheekadviseur vooraf al 100% zekerheid kan bieden (zo wordt het op de website als het ware beschreven), dan kunnen zij ook de aansprakelijkheid op zich nemen als het toch niet lukt?

Mijn mening is in ieder geval niet veranderd. Ik ben en blijf van mening dat het kopen zonder ontbindende voorwaarden VERBODEN moet worden. En wel per direct!!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.