Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 28 april 2021, 09:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Opeens lees ik van alles over de mogelijkheid van het introduceren van een digitale munt door centrale banken. Op NRC.nl: DNB: Helft Nederlanders zou digitale euro gebruiken. Op BusinessInsider: Gebruik van cryptomunten zal afnemen door komst digitaal geld van centrale banken, zegt Deutsche Bank. In China is het al zover: de overheid heeft daar de digitale yuan ingevoerd - de eerste grote economie ter wereld die een digitale munt heeft geïntroduceerd.

Digitale munten

Okay... ik moet het even laten landen merk ik. Laatst had ik nog een gesprek over bitcoin enzo, digitale munten, cryptovaluta. Ik begrijp er gewoon niet zoveel van. Ik weet er in theorie wel iets van maar dat was het dan ook wel, tussen weten en snappen is echt wel een verschil. 

Cryptomunten

Ik betaal toch al digitaal?

Het eerste dat ik denk als het gaat over digitale euro's? We betalen toch al vooral digitaal? Ik doe bijzonder weinig meer met contant geld, alles loopt via m'n bankpas en online betalen. Betalen met m'n mobiel doe ik nog niet eens - al zit m'n bankpas wel in het hoesje van m'n telefoon, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Maar goed, zolang er geen contanten aan te pas komen is het toch digitaal betalen wat ik doe. En met mij de meeste mensen.

Koppeling met cash geld

Ook hier weet ik theoretisch het verschil wel. Ons geld - cash of digitaal - heeft ergens in de verte nog steeds een link met goud. Echt waar? Ja, volgens mij wel. In elk geval zou iedere euro op onze bankrekeningen ook contant op te nemen moeten zijn. Wat in werkelijkheid natuurlijk niet zo is: als we nu allemaal naar de bank rennen (bankrun!) om de euro's op te eisen gaan alle banken keihard failliet. Zoveel contanten zijn er gewoon helemaal niet.

Puur digitale munt

Dat ligt anders met een pure digitale munt. We hebben het niet over een cryptomunt zoals de bitcoin - die crypto's werken allemaal met blockchain technologie. Het gaat dan om een digitaal saldo geen koppeling met contant geld, laat staan met goud aan zit.

Digitaal saldo bij centrale bank

Dat digitale saldo houd je dan aan bij de centrale bank - voor ons De Nederlandsche Bank dus. Niet bij één van de bekende commerciële grootbanken zoals ABN Amro, ING, Rabobank of SNS. Vorig jaar schreef ik er al eens iets over: Betaalrekening bij De Nederlandsche Bank? Dat ging al over die digitale munt, in stoere termen CBDC, Central Bank Digital Currency. 

DNB concludeerde dus uit een onderzoek dat de helft (okay... 49%) van de Nederlanders met zo'n digitale euro zou gaan betalen.

....respondenten redenen aangeven waarom een digitale munt volgens hen zinvol kan zijn. De meest gekozen reden is dat centrale banken geen winstdoelstelling hebben, anders dan commerciële banken. De onderzoekers vroegen daarna wat een rekening bij de centrale bank precies aantrekkelijk zou maken ten opzichte van de betaalrekening bij de particuliere bank. Betere bescherming tegen diefstal en fraude wordt het vaakst genoemd, gevolgd door bescherming van de privacy.

Wanneer krijgen we een digitale euro?

Allemaal leuk, maar wanneer komt er dan zo'n digitale euro? Terwijl de crypto's gezellig terrein winnen duurt het met die digitale valuta van de centrale banken best lang, vind je niet? Heel begrijpelijk, het is niet zomaar even wat.

Dat er nu opeens zoveel over naar buiten komt... zou dat betekenen dat er vaart gemaakt wordt? Op Frankwatching.nl lees ik als conclusie onder het artikel 'Wanneer krijgen we een digitale euro?' dit:

De snelheid waarmee de ontwikkelingen momenteel gaan op het wereldtoneel zijn fascinerend. Maar ook beangstigend, als je de verwachte gevolgen van machtsverschuivingen ziet. Het komende jaar gaat dan ook een interessant en belangrijk jaar worden voor het wereldwijde financiële systeem.

In dit artikel vind je heel veel achtergrond info over digitale overheidsmunten en de status ervan in allerlei landen, waaronder dus China. Ik zeg: vind je het interessant? Lézen, dat artikel (en achter de links zit héél veel achtergrondinfo). Of misschien denk je... ik merk het allemaal wel als het zover is. Dat is eerlijk gezegd wel zo'n beetje hoe ik erin sta. Al borrelt er in m'n achterhoofd wel een groeiende behoefte om meer te weten over bitcoin en crypto's, dat dan weer wel.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.