Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minister waarschuwt makelaars

Minister Ollongren verwacht betere dienstverlening van woningmakelaars

Minister Ollongren verwacht betere dienstverlening van woningmakelaars

Het is werkelijkheid geworden. In Den Haag zijn ze namelijk wakker geworden. Minister Ollongren heeft onlangs in een kamerbrief vragen gesteld over de werkwijze van makelaars in Nederland. Ik ben blij dat zij een groot aantal problemen signaleert die ik ook al regelmatig in mijn blogs en columns naar voren heb gebracht. Waar ik minder enthousiast over ben is dat de minister vooralsnog “in gesprek gaat” met de sector en dat er dus voorlopig nog geen concrete maatregelen doorgevoerd zullen worden.

Minister Ollongren – Foto van de Rijksoverheid

Welke punten geeft de minister aan?

In de brief worden de volgende problemen naar voren gebracht:

  • De integriteit van makelaars staat onder druk
  • De minister krijgt verontrustende signalen over oneerlijke praktijken
  • Sommige makelaars zijn eerder op de hoogte van het nieuwe aanbod van woningen
  • Sommige kopers krijgen bij aankopende makelaars woningen te zien die nog op de markt moeten komen
  • Er is geen duidelijke transparantie in de biedingsmethoden
  • Niet alle biedingen van kopers worden doorgegeven aan de verkoper
  • Makelaars geven biedingen aan elkaar door
  • Nieuwbouwwoningen worden door de verkopende makelaar gegund aan mensen uit het eigen netwerk

Bovenstaande punten zijn voor een groot deel dezelfde punten die ik al in diverse blogs heb beschreven. En ook de media (kranten en televisie) hebben de laatste tijd uitgebreid deze “smerige praktijken” besproken en in kaart gebracht. Het is dus de hoogste tijd om direct maar eens met maatregelen te komen.

Eerst praten met brancheorganisaties

Helaas gaat het niet zo snel: de minister gaat eerst verder in gesprek met de verschillende brancheorganisaties. Bovendien roept zij kopers en verkopers op melding te doen als ze “met dit soort praktijken” te maken krijgen. Zij kunnen dan een klacht indienen bij verschillende brancheorganisaties of bij de Vereniging Eigen Huis (VEH). Als er niets verandert dan zal het volgend kabinet waar nodig extra stappen gaan zetten. Bij onvoldoende voortgang sluit zij aanvullende maatregelen door het demissionaire kabinet niet uit.

Al met al zijn we dus nog geen stap verder. De brancheorganisaties gaan nu veel beloven en er zal waarschijnlijk wel iets veranderen. Echter, de zorgplicht waar ik al vaak genoeg over heb geschreven, zal er niet komen. Dat betekent dat iedereen morgen nog steeds makelaar kan worden en dus een huis kan verkopen / aankopen. Daar is geen vergunning voor nodig. Dit laatste gaat ten koste van de goede makelaars.

AFM wilde al eerder makelaars aanpakken

Hetzelfde wat minister Ollongren nu roept, heeft de AFM een paar jaar geleden ook al geroepen. Zij waren toen grote voorstander om de makelaars aan te pakken. We weten onderhand wat er in die jaren is gebeurd. Totaal niets en ik vrees dat er de komende maanden ook niet veel zal gaan veranderen.

Misschien dat u als lezer positiever bent dan ik?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek