Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 5 mei 2021, 16:02 - Jos Koets
#huizenmarkt

Het is werkelijkheid geworden. In Den Haag zijn ze namelijk wakker geworden. Minister Ollongren heeft onlangs in een kamerbrief vragen gesteld over de werkwijze van makelaars in Nederland. Ik ben blij dat zij een groot aantal problemen signaleert die ik ook al regelmatig in mijn blogs en columns naar voren heb gebracht. Waar ik minder enthousiast over ben is dat de minister vooralsnog "in gesprek gaat" met de sector en dat er dus voorlopig nog geen concrete maatregelen doorgevoerd zullen worden.

Minister Ollongren - Foto van de Rijksoverheid

Welke punten geeft de minister aan?

In de brief worden de volgende problemen naar voren gebracht:

  • De integriteit van makelaars staat onder druk
  • De minister krijgt verontrustende signalen over oneerlijke praktijken
  • Sommige makelaars zijn eerder op de hoogte van het nieuwe aanbod van woningen
  • Sommige kopers krijgen bij aankopende makelaars woningen te zien die nog op de markt moeten komen
  • Er is geen duidelijke transparantie in de biedingsmethoden
  • Niet alle biedingen van kopers worden doorgegeven aan de verkoper
  • Makelaars geven biedingen aan elkaar door
  • Nieuwbouwwoningen worden door de verkopende makelaar gegund aan mensen uit het eigen netwerk

Bovenstaande punten zijn voor een groot deel dezelfde punten die ik al in diverse blogs heb beschreven. En ook de media (kranten en televisie) hebben de laatste tijd uitgebreid deze "smerige praktijken" besproken en in kaart gebracht. Het is dus de hoogste tijd om direct maar eens met maatregelen te komen.

Eerst praten met brancheorganisaties

Helaas gaat het niet zo snel: de minister gaat eerst verder in gesprek met de verschillende brancheorganisaties. Bovendien roept zij kopers en verkopers op melding te doen als ze "met dit soort praktijken" te maken krijgen. Zij kunnen dan een klacht indienen bij verschillende brancheorganisaties of bij de Vereniging Eigen Huis (VEH). Als er niets verandert dan zal het volgend kabinet waar nodig extra stappen gaan zetten. Bij onvoldoende voortgang sluit zij aanvullende maatregelen door het demissionaire kabinet niet uit.

Al met al zijn we dus nog geen stap verder. De brancheorganisaties gaan nu veel beloven en er zal waarschijnlijk wel iets veranderen. Echter, de zorgplicht waar ik al vaak genoeg over heb geschreven, zal er niet komen. Dat betekent dat iedereen morgen nog steeds makelaar kan worden en dus een huis kan verkopen / aankopen. Daar is geen vergunning voor nodig. Dit laatste gaat ten koste van de goede makelaars.

AFM wilde al eerder makelaars aanpakken

Hetzelfde wat minister Ollongren nu roept, heeft de AFM een paar jaar geleden ook al geroepen. Zij waren toen grote voorstander om de makelaars aan te pakken. We weten onderhand wat er in die jaren is gebeurd. Totaal niets en ik vrees dat er de komende maanden ook niet veel zal gaan veranderen.

Misschien dat u als lezer positiever bent dan ik?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.