Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKifid is duidelijk in oordeel over variabele leenrentes
Je kón erop wachten: klachten over de hoge rente die gerekend wordt bij creditcards, gespreide betaling en uitgestelde betaling. Met de uitspraken over doorlopende kredieten in het achterhoofd is het niet gek dat er consumenten zijn die denken: daar kan ik ook een graantje van meepikken!
In de verslagen van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid) zie ik een uitspraak langskomen over PrimeLine. Je kent ze vast wel van de uitgestelde betalingen en creditcards, in mijn beleving met altijd torenhoge rentes. Waarschijnlijk standaard de maximale rente die een kredietverstrekker in rekening mag brengen.
Als ik op de website van PrimeLine kijk zetten ze zichzelf neer als een gewone kredietverstrekker, met doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. Dat is dus niet hoe ze in mijn hoofd zitten, maar het is logisch dat ze die leenvormen ook hebben. Die waarschijnlijk nauwelijks afgesloten worden, want waarom zou je voor een DK 9,9% rente betalen? En voor een PL 8,9%? Die leningen kun je immers voor een veel langere rente krijgen.
PrimeLine is een label van Qander Consumer Finance. Op Qander.nl lees ik dat ze in 2020 gestopt zijn met creditcards. Had ik niet meegekregen maar het lijkt er inderdaad sterk op dat dit ook voor PrimeLine geldt.
Alhoewel... bij het doorlopend krediet kun je wel een betaalkaart krijgen. Een betaalkaart voor je doorlopende krediet - is dat niet hetzelfde als een creditcard? Ik kan er verder weinig over vinden op de site van PrimeLine, vind het alleen in de Algemene voorwaarden Doorlopend krediet - geen idee dus of je die betaalkaart nog actief aangeboden krijgt bij een doorlopend krediet daar.
Maar goed, terug naar die rente. Die was dus volgens een klant te hoog - in februari 2020 dient hij een klacht in bij Kifid. De motivatie: het rentetarief zou niet aansluiten op de marktrente en veel hoger zijn dan de gemiddelde rente.
Nu ben ik absoluut geen fan van die hoge-rente kredietfaciliteiten. Uitgestelde betaling, betaling in termijnen, klantenkaarten met gespreide betaling... de rente is torenhoog en mensen raken er gemakkelijk diep van in de schulden. Dus dat ze aan het uitsterven zijn... ik vind het prima!
Maar achteraf klagen over de hoge rente vind ik hier echt heel gek. Als je oplet bij het afsluiten weet je dat. En als je niet oplet moet je daar niet achteraf over lopen miepen. Om die reden ben ik eerlijk gezegd blij dat deze klager geen gelijk heeft gekregen.
Geen gelijk? Was de rente niet te hoog dan? Dat ligt er dus aan hoe je ernaar kijkt. Ja, de rente was hoog. Hoger dan de gemiddelde rente - ongetwijfeld. Maar wat is té hoog? De Geschillencommissie van het Kifid kijkt niet naar de hoogte van de rente - wel naar de ontwikkeling ervan. Of die zich niet anders (in het nadeel van de consument) heeft ontwikkeld dan de gemiddelde rente.
Als je dan bij aanvang van je krediet akkoord bent gegaan met een rente van 21(!!!)%... dan is de kans niet zo groot dat de rente zich negatiever heeft ontwikkeld dan de marktrente. De redenering is simpel:
Het verschil tussen de marktrente een de gehanteerde rente mag dus niet méér worden dan die 12,9%. In werkelijkheid is de rente van 21% fors omlaag gegaan... want de maximale rente die was toegestaan ging naar 14%. Je weet wel, die rente die inmiddels op 10% staat.
De uitspraak is dan ook hartstikke logisch wat mij betreft:
Er is geen sprake van onterecht in rekening gebrachte rente en dus geen grond voor enige compensatie of schadevergoeding aan de consument.
Kennelijk heeft de Geschillencommissie eerder al soortgelijke uitspraken gedaan over creditcards van ICS (ANWB Visa Gold Card en de ABN AMRO World Card). Dat had ik nog niet meegekregen. Mijn idee dat ICS stopte met gespreide betaling vanwege de angst voor dit soort zaken lijkt daarmee dus niet zo logisch.
ICS moest overigens in 2017 wel klanten compenseren, maar dat ging niet over rente... dat was compensatie voor overkreditering: ze hadden te hoge kredieten verstrekt.
We houden je op de hoogte met onze Update Lenen in je mail!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.