Search
Close this search box.

Verkopen verhuurde woning leidt tot boete

Laat je goed informeren voor je een woning verhuurd en let op de hypotheekvoorwaarden!

Laat je goed informeren voor je een woning verhuurd en let op de hypotheekvoorwaarden!

Wie mijn blogs regelmatig leest, weet dat ik altijd heel scherp ben op de “kleine lettertjes”. Dit geldt onder andere voor de hypotheekvoorwaarden waar iedere huizenbezitter mee te maken krijgt als hij / zij een hypotheek afsluit. Ik weet uit ervaring dat bijna geen huizenbezitter de hypotheekvoorwaarden daadwerkelijk leest. Terwijl het afsluiten van een hypotheek met goede voorwaarden een huizenbezitter tijdens de looptijd van de hypotheek duizenden euro’s kan besparen. Ik ben zelfs van mening dat bij het afsluiten van een hypotheek goede voorwaarden in veel gevallen veel belangrijker zijn dan de laagste hypotheekrente. Het niet lezen van de kleine lettertjes kan u duur komen te staan…

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Boete bij verkopen koopwoning

Vorig week stond er een opmerkelijk artikel in de Telegraaf waarin stond dat een vrouw 35.000 euro boete moest betalen voor het verkopen van haar koopwoning. Ik zie de haren van uw hoofd al omhoog gaan. Een boete krijgen bij verkoop van de woning komt toch niet meer voor? Alle banken in Nederland hebben toch in hun voorwaarden staan dat er geen boete wordt berekend als iemand de hypotheek aflost na het verkopen van de woning?

Boete bij verkoop verhuurde woning

Wie het artikel leest, zal concluderen dat er iets anders aan de hand is. De koopwoning is – met toestemming van de bank (Rabobank) – tussen 2010 en 2020 verhuurd geweest. In 2020 is de woning verkocht. De Rabobank brengt de vrouw nu 35.000 euro in rekening als vergoedingsrente! Deze vergoedingsrente geldt alleen als de woning verkocht wordt terwijl de woning verhuurd is.

Het is logisch dat de vrouw enorm schrikt van dit bedrag. Een klacht indienen bij de bank en ook bij het Kifid levert niets op. Kifid behandelt alleen zaken tussen financiële instellingen en consumenten. Aangezien er in dit geval sprake is van verhuur, wordt de vrouw niet meer als consument gezien. Ze kan nu nog wel naar de rechter om de boete ongedaan te laten maken.

Lees de kleine lettertjes goed!

In ieder geval blijkt weer eens dat het lezen van de kleine lettertjes of goed navraag doen bij de bank / hypotheekadviseur verstandig is. Als zij dit voor het in de verkoop zetten van de woning had gedaan, had zij geweten dat er een boeterente van toepassing is. Zij had dan de woning uit de verhuur kunnen halen en zelf weer in de woning kunnen gaan wonen. Hierbij had zij natuurlijk het woonadres ook moeten wijzigen bij de gemeente. Na bijvoorbeeld een jaar, had zij dan de woning alsnog kunnen verkopen. En dan zonder boete!

Wees voorzichtig bij verhuren koopwoning

Voor mensen die hun koopwoning verhuren is het bovenstaande zeer belangrijk. In de praktijk wordt meestal niet aan de bank gevraagd of een woning verhuurd mag worden. De vraag is of de bank toch niet op de hoogte is en een oogje dichtknijpt. Of dat de bank – als de woning wordt verkocht – er alsnog achter komt dat de woning verhuurd is geweest zonder toestemming. In ieder geval is duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: J.J. de Jong van woensdag mei 12, 2021 12:15
    Niet met je eens. Het verhuren van een woning is geen standaard particuliere actie. Ik kan me heel goed voorstellen dat het Kifid van mening is dat problemen die dan ontstaan niet aan hen voorgelegd moeten worden.

  2. Reactie op: Pieter van vrijdag februari 11, 2022 12:15
    Pieter,

    De duur van inschrijving zou ik niet weten. Ik verwacht dat als jullie er nu in wonen dat er geen problemen meer kunnen komen.

    Gr. Jos Koets

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek