Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Crypto commotie en twijfels

Hype, Elon Musk, klimaat en fraude

Hype, Elon Musk, klimaat en fraude

Eerlijk gezegd kijk ik niet vaak meer op Twitter. Zonet even wel. Niet zo zeer naar alle conversaties, maar ik vind de trending topics dan wel interessant. Trending vanmorgen: #elonmusk #bitcoin #shib #hodl … die laatste twee zeggen me weinig maar blijken ook met cryptocurrency te maken te hebben.

Nog geen crypto’s gekocht

Een paar weken geleden schreef ik deze  blog op VanSpaarbankVeranderen.nl: Op crypto-avontuur met je spaargeld? Die ga ik hier niet herhalen – maar kan je wel het vervolg vertellen. Ik heb de stap om wat geld in crypto’s te stoppen nog niet gezet. Snap er nog te weinig van. 

Elon Musk invloed

Het ook wel een hele bijzondere markt, vooral als je dan ziet hoe groot de invloed van Elon Musk is. Dat is toch gekkenhuis? Die man gooit een Tweet de lucht in en de koers van de Bitcoin stort in.

Bitcoin en het klimaat

De achtergrond van zijn bericht, daar zit denk ik wel wat in. Hoeveel energie het kost om die bitcoin te minen … dat kán niet goed zijn voor de wereld. Interessant stukje uitleg in het filmpje onderaan dit artikel op RTLnieuws.nl. Maar toch, het effect van wat hij zegt is griezelig.

Bitcoin

Keuzestress bij crypto currency

Al die ophef rondom crypto’s… aan de ene kant heb ik daardoor de neiging om toch maar mee te doen voor een beperkt bedrag – aan de andere kant roept het juist zoveel onrust en twijfel op dat ik denk: laat nog maar even zitten. Die twijfel wordt ook gevoed door de enorme hoeveelheid mogelijkheden in crypto currency. Als er nou gewoon één was – dan is het de keuze: doen of niet doen. Met de vele verschillende keuzes die je kunt maken is dat alweer lastiger.

Aandelen duidelijker

Natuurlijk kun je dan denken: dat is met aandelen toch ook? Daar heb je ook tálloze bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen. En daar maakte ik wel zonder diep nadenken de keuze voor een paar bedrijven met m’n Bux-beleggingsapp. Dat voelt toch anders. Omdat ik het concept van aandelen wel begrijp, daar zit het verschil. Een aandeel is duidelijk: een heel klein stukje eigendom van een bedrijf. Met crypto’s heb ik dat duidelijke gevoel nog niet.

Crypto currency

Cryptofraude

Wat ook niet helpt zijn de berichten over fraude met crypto’s. Het aantal fraude-incidenten neemt enorm toe… dat is niet verbazingwekkend, gezien de hype van de laatste tijd. Maar toch. Geld steken in iets dat ik nog helemaal niet goed snap én waar behoorlijk sprake is van fraude…

Nep-beleggingen in cryptomunten

EenVandaag maakte er een item over:

Dat overkomt mij niet…

Tja. Je kunt wel denken: dat overkomt mij niet… maar dat dacht deze man ook. Je kunt heel geraffineerd bewerkt worden om geld in crypto’s te beleggen. Zodanig dat je dénkt dat het jouw eigen keuze is, terwijl je stiekem gewoon zwaar gemanipuleerd bent. 

FOMO & aarzeling

Ik vind het wel interessant wat er gebeurt in m’n hoofd. Aan de ene kant de ‘fear of missing out’ (FOMO noemen ze dat afgekort), mee willen doen om te voorkomen dat je later denkt ‘had ik maar…’. Wat je nu eigenlijk al denkt als je naar de koers van de Bitcoin kijkt. Zelfs met de daling van de laatste dagen… als je in 2018 was ingestapt had je nu véél verdiend.

Fraudeurs en beveiliging

Aan de andere kant de voorzichtige ik die bedenkt: als ik het niet helemaal begrijp moet ik er geen geld in stoppen. Dan ben je ook een makkelijker prooi voor fraudeurs. En hoe beveilig je die cryptomunten die je koopt? Of zou ik wel goed kunnen vertrouwen op een Nederlandse partij waar je crypto’s kunt kopen? 

Heb jij misschien tips?

Je merkt het… ik ben er nog niet uit. Neig er wel steeds meer naar om er een stap in te zetten – mede gezien de bizar lage spaarrente – maar aarzel nog wel echt. Heb jij misschien tips voor me?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Fran van dinsdag mei 18, 2021 08:15
    Ivm electrische autos: hier heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Maar de insteek is natuurlijk dat er steeds meer capaciteit vanuit groene bronnen gaat komen. Over een jaar of 5 zal het milieu-effect positiever zijn. Je moet ergens beginnen om dingen te veranderen. En dat staat toch los van het energieverbruik van Crypto? Want hier heeft hij gewoon gelijk. Het is natuurlijk op zijn minst onwenselijk dat het minen van crypto zo gigantisch veel vergt. En crypto is nu heel klein. Stel dat er meer soorten bijkomen en het veel groter wordt. Dan is dit echt wel een probleem. Terecht dat dit op de agenda staat. Dat Musk dit nu aankaart is natuurlijk wel vreemd. Dit was een paar maanden geleden (toen hij het juist promootte) natuurlijk al bekend en niet anders. Het blijft een impulsieve kerel…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek