Search
Close this search box.

Kosten voor cash bij ABN AMRO

Consumentenbond wil cash vrij toegankelijk

Consumentenbond wil cash vrij toegankelijk

De Consumentenbond is boos op ABN AMRO: de bank gaat kosten rekenen voor het opnemen van contant geld. De bond wil dat cash vrij toegankelijk blijft.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Cash geld… wat is dat ook alweer?

Hoeveel doe jij nog met contant geld? Ik bijzonder weinig. Cash geld opnemen en ermee betalen… nu ik zo gewend ben aan pinnen voelt het als gedoe. Dat je dan moet weten hoeveel geld je in je portemonnee hebt. Dat je naar een geldautomaat moet zoeken als dat niet genoeg is. Gedoe!

Contant geld: briefjes en munten

We betalen steeds minder contant

Daarin ben ik niet de enige. Bij ieder nieuw rapport over ons betaalgedrag blijkt dat wel: we gebruiken met z’n allen steeds minder contant geld.

Maatschappelijke rol

As we speak is er een nieuw onderzoek bezig bij De Nederlandsche Bank (DNB) – op advies van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het onderwerp: de maatschappelijke rol van contant geld in de toekomst. Die zal ongetwijfeld steeds kleiner worden. 

Mag contant geld verdwijnen?

Wil dat zeggen dat contant geld wel mag verdwijnen? Nou, dat lijkt me niet. Of tenminste… dat denk ik nu. Misschien dat het over 20 jaar anders is hoor – dat cash dan voelt als iets uit de oudheid. Iets antieks, dat thuishoort in het Museum van de 20e eeuw ofzo. Ja, dat bestaat echt: in Hoorn (Noord-Holland)!

Museum van de 20e eeuw in Hoorn

Voorlopig denk ik niet dat we al klaar zijn voor een cashloze maatschappij. Of zoals DNB zegt: Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven.

Rol van de banken

De rol van de banken bij cash geld is groot: daar kun je jouw banksaldo – alleen maar een cijfertje – omzetten naar contanten. En andersom: geld storten als je niet zoveel contant geld in je bezit wilt hebben. Wel zo veilig.

Kosten voor geld storten

De ontwikkeling dat banken voor het storten van geld bij kosten in rekening brengen heb ik altijd al een beetje gek gevonden. Voor particulieren dan in elk geval… zakelijk snap ik het nog wel. Maar als je met je kind naar de bank gaat om z’n verjaardagsgeld op die leuke kinderrekening te storten, dan moeten ze daar geen kosten van afsnoepen vind ik. 

Kosten voor het opnemen van contant geld

En nu zet ABN AMRO dan zelfs de stap om kosten te gaan rekenen voor het opnemen van contant geld. Nee, niet voor elke transactie. Alléén als je meer dan € 10.000 in een jaar opneemt. Correctie: ze hebben die grens aangepast naar € 12.000, na protest van de Consumentenbond. Die daar overigens nog lang niet tevreden mee is: 

‘Het is niet ondenkbaar dat het gebruik van cash op een bepaald moment minimaal is. Maar consumenten bepalen of het gebruik van contant geld afneemt en in welk tempo. Niet de banken. Dat is niet alleen ons standpunt, maar ook dat van de Nederlandse Bank en het MOB. Met het instellen van een limiet voor het gratis opnemen van contant geld, gaat de ABN AMRO volledig voorbij aan dit principiële uitgangspunt.’

Studenten en jongeren gaan nog eerder betalen

Die grens geldt voor de normale betaalrekening. Voor Studenten en jongeren ligt de grens nog veel lager: studenten mogen tot € 6.000 cash opnemen zonder kosten, van een jongerenrekening kan zelfs maar € 2.000 per jaar contant opgehaald worden zonder bijbetaling. 

Forse kosten boven de grens

Wil je meer geld ophalen bij de bank – uit een automaat of aan de balie? Dan ga je maar liefst € 5,= + 0,50% per transactie betalen! Ik vind het nogal wat allemaal. Geld storten kost al helemaal goud geld, ik zal je de tarieven voor nu even besparen.

Financiële criminaliteit

Waarom doet de bank dit? Is het geld dat ze binnenharken met de kosten voor de betaalrekeningen – die natuurlijk ook verder omhoog gaan – niet genoeg? Of willen ze het gebruik van cash hiermee verder beïnvloeden? Op de website van  ABN AMRO staat hierover het volgende:

Kosten contant geld ABN AMRO - uitleg

Niet de eerste bank met dit idee

Het idee van betalen voor contanten is trouwens niet nieuw ofzo. In september 2019 schreef ik al dit:

Kortom: vanuit bankoogpunt begrijp ik het allemaal wel, maar ik vind het geen goed idee als mensen moeten gaan betalen voor het opnemen van contant geld. Al vrees ik wel dat we daar naartoe gaan….

ING bood een keuze

Toen ging het nog om een specifieke betaalrekening van ING met kosten per opname. Het verschil met wat ABN AMRO nu doet is dat het daar een keuze was – geen standaard voor alle rekeningen.

Contant geld moet beschikbaar blijven

Mijn eerste gevoel zegt: dat is niet okay! Contant geld moet beschikbaar blijven voor wie daarmee wil betalen. Ongeacht hoe oud je bent. En niet alleen tegen hoge kosten.

Cash geld om te besparen

Ik denk ook aan het verschijnsel dat cash geld je helpt om minder uit te geven, als het nodig is om te te besparen. Dat zou weleens voor heel wat mensen een idee kunnen zijn de komende periode.

Besparen

Vervuiler betaalt

Je kunt redeneren: het blijft toch beschikbaar? Je moet er alleen voor betalen als je het wilt gebruiken… Dat is ook een manier om ernaar te kijken. De vervuiler betaalt zeg maar: als je cash geld wilt blijven gebruiken terwijl digitaal goedkoper is, dan moet je betalen voor die keuze. Tja. Zit ook wel weer wat in. 

Grens steeds verder verlagen

Die grens van €12.000 is voor de gemiddelde Nederlander qua normale contante uitgaven waarschijnlijk geen probleem. De vraag is of die grens niet steeds verder omlaag zal gaan – tot een niveau waarbij je nou net die groep met geldproblemen gaat raken. De groep die er goed aan doet om juist cash te betalen. Die moet je niet gaan opzadelen met hoge kosten.

Over een tijd is het normaal

Uiteindelijk denk ik dat dit zo’n onderwerp is waar nu commotie over is, maar dat over een tijd niet meer dan normaal is. 

Vind je geld-onderwerpen interesssant om bij te houden?

Check de verschillende Updates van onze MailService!

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek