Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 25 mei 2021, 09:12 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #sparen

Het is eind mei - vakantiegeld tijd. Tenminste, als je in loondienst bent. Dan heb je recht op vakantiegeld en bij de meeste werkgevers wordt dat eind mei uitbetaald. 

Vakantiebonnen sterven uit

In een grijs verleden had ik een partner die in de bouw werkte. Hij kreeg geen vakantiegeld weet ik nog, hij kreeg vakantiebonnen. Elke maand een beetje vakantiegeld, zo zag ik dat. Meer wist ik er ook niet van - als ik even Google zie ik dat die bonnen dan bij een 'vakantiefonds' ingewisseld konden worden voor vakantiegeld. Klinkt nodeloos ingewikkeld vind ik. En kennelijk is het dat ook... ik zie dat het concept van de vakantiebonnen in steeds meer sectoren is afgeschaft intussen. 

Geld voor de vakantie

Vakantiegeld hard nodig of niet?

Goed, vakantiegeld dus. Vorige week zag ik op Telegraaf.nl direct onder elkaar twee koppen:

Dit laat wel heel duidelijk de verschillen zien die spelen in Nederland: aan de ene kant de mensen financieel krap zitten, aan de andere kant degenen die geld overhouden. Dat krap zitten en overhouden kan heel goed te maken hebben met corona. Hoeft natuurlijk niet per se, maar ik ben er wel van overtuigd dat de verschillen groter zijn nu.

Werkgevers in problemen door vakantiegeld

En dan hebben we nog de werkgevers. Heel veel bedrijven hebben dikke financiële problemen door corona, maar moeten nu wel vakantiegeld gaan uitbetalen. Begin mei was al duidelijk dat dit voor veel werkgevers een probleem is. Bedrijven die door de coronamaatregelen getroffen zijn hebben simpelweg niet de middelen om het vakantiegeld uit te keren. Op Parool.nl lees ik:

Vakbond CNV liet Maurice de Hond een onderzoek doen onder 3500 werknemers. Van hen geeft 19 procent aan dit jaar geen vakantiegeld te ontvangen. “Dat is schokkend. Deze omvang zag ik niet aankomen. Het betekent dat 1,7 miljoen werknemers dit jaar geen vakantiegeld krijgen,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Geen vakantiegeld uitbetalen

Eén op de vijf werknemers zou volgens deze berekening geen vakantiegeld krijgen. In de evenementenbranche is dat nog veel meer, daar gaat het om 70%. In horeca en toerisme 25%. Het is vanuit de werkgevers bekeken allemaal heel goed te begrijpen: als er geen geld verdiend wordt is het nogal lastig om ineens alle werknemers 8% vakantiegeld te betalen.

Dilemma voor werknemer: opeisen of accepteren?

Maar ja, veel werknemers hebben het ook niet makkelijk. Juridisch heb je simpelweg recht op dat geld. Alleen... je wilt er naar een werkgever die in zwaar weer zit ook weer niet te moeilijk over doen, want je wilt wel graag dat het bedrijf waar je werkt deze crisis overleeft. Dus wil je het opeisen? De rechter zal je gelijk geven... maar het is niet best voor de relatie met je baas. Dilemma hoor. Een werkgever kan voorstellen om het betalen uit te stellen of te spreiden. Maar ja, als het bedrijf alsnog failliet gaat kun jij naar je centen fluiten.

Wel kunnen maar niet willen betalen

Dan zijn er ook nog werkgevers die op zich het geld wel hebben om het vakantiegeld uit te betalen en dat toch niet doen. Zij grijpen de coronacrisis aan om er onderuit te komen - dat is natuurlijk niet zuiver. Als dat het geval is kun je het als werknemer wel hard spelen en je vakantiegeld opeisen. Sterker nog: als het te laat wordt uitbetaald kun je zelfs een wettelijke verhoging van maar liefst 50% eisen - vertelt een arbeidsrecht advocaat aan Tros Radar.

Rechtszaak: geld opeisen

Grotere kloven door corona

In feite zien we door corona dus twee kloven die groter zijn geworden. Mensen die geld overhouden om te sparen en mensen die juist geld tekort komen en ieder dubbeltje moeten omdraaien. Wie in z'n inkomen niet getroffen is door de coronacrisis heeft meer geld over dan voorheen. Wie wel getroffen is heeft z'n spaargeld ongetwijfeld zien slinken - en als dat er niet was zijn er flinke problemen. Dat geldt voor particulieren én bedrijven. Ook bij de bedrijven zijn er niet alleen maar problemen, er zijn er ook die flink geld verdienen. 

Creatieve oplossingen

De kloven worden weer wat minder diep door allerlei slimme initiatieven van mensen die wél geraakt zijn door de corona maatregelen, maar daar creatieve oplossingen voor hebben bedacht. Nieuwe activiteiten hebben ontwikkeld die aanslaan. Of in ieder geval het leed verzachten. Zowel financieel - ze verdienen er geld mee - als moreel - het houdt de moed erin. Zo zie ik bij Go-Kids veel evenementenbedrijven die allerlei toffe auto- en stads speurtochten zijn gaan ontwikkelen, mooi toch?

Speurtochten met smartphone
Stadsspeurtochten door heel Nederland

Geen vakantiegeld-acties van de banken

De banken zijn opvallend stil over het vakantiegeld. Vroeger had je in mei van die acties waarmee banken je wilden stimuleren om je vakantiegeld vooral bij hén op een spaarrekening te zetten. Kreeg je een cadeautje of een bonus in euro's. Dat zie je nu niet. Logisch: ze willen je geld gewoon helemaal niet hebben, dat zie je wel aan de spaarrentes. Zolang zij er geen rendabele investering voor hebben kost al dat spaargeld ze immers simpelweg geld.

Actuele spaarrentes

Webshops met aanbiedingen

Online winkels doen wél hun best om jouw vakantiegeld naar zich toe te trekken. Coolblue, Mediamarkt, Bol.com... overal zie en hoor je acties die gericht zijn op het binnenhalen van die zomerse euro's. 

Vakantiegeld aanbiedingen bij Coolblue

Onzinnig natuurlijk, want of je die aankopen nu doet van je vakantiegeld of niet: die korting krijg je toch wel. Ik zou zeggen: check vooral of de aanbiedingen nou wel echt zo interessant zijn. En of je die aankoop ook echt nodig hebt...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.