Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 mei 2021, 14:24 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

De huizenprijzen blijven maar stijgen. We weten onderhand wat de gevolgen zijn. Steeds minder mensen kunnen een woning kopen. Dat betekent ook dat steeds minder mensen verhuizen van een koopwoning naar een andere koopwoning. Het gevolg is dat steeds minder woningen in de verkoop komen. En als er schaarste is, stijgen de prijzen nog verder.

Ik verwacht dat de huizenprijzen in de komende maanden verder zullen stijgen. Ook als de hypotheekrente wat mocht gaan stijgen: de hoogte van de hypotheekrente heeft vanwege de schaarste op de markt momenteel geen grote invloed.

Er ontstaat echter wel iets heel anders bij kopers. Het klinkt namelijk raar maar dat is een soort van "schaamte". Wie een huis koopt, wil dit met trots verkondigen. Dit is logisch. Maar iedere koper weet ook dat zij / hij de vraag krijgt voor welke prijs de woning is gekocht. Wie een standaard rijtjeswoning heeft gekocht in de grote stad voor 800.000 euro, zal zeker geen complimenten krijgen over deze aankoop. Als mensen dit soort bedragen horen, denken ze namelijk vaak eerder aan een vrijstaande villa met alles erop en eraan. En niet aan een standaard klein klote rijtjeshuisje dat ook nog eens 70 jaar oud is. Bovendien moet dit huisje over bijvoorbeeld 10 -20 jaar weer worden doorverkocht aan de volgende koper die er ook weer 30 jaar in moet wonen (en doorverkopen).

Schamen voor nieuwe woning

Niet meer van de daken schreeuwen

Ik verwacht dat steeds meer kopers zich gaan schamen over de koop die zij gedaan hebben. Natuurlijk zijn zij zelf wel blij, maar dit van de daken schreeuwen is er niet meer bij. Er wordt namelijk door de omgeving anders naar hen gekeken. Het gevolg is dat velen nog wel willen kopen, maar het moet niet teveel gaan worden. Ik verwacht dat het aantal kopers in de komende maanden minder zal worden. Natuurlijk zult u als lezer verkondigen dat dit komt door de hoge huizenprijzen. Dit klopt gedeeltelijk maar ook het bewustzijn van mensen gaat een grotere rol spelen.

Stijgingen gaan veel te hard

Vergeet niet dat diverse woningen in een paar jaar tijd verdubbeld zijn. Ik heb het dan over kleine en relatief oude appartementen in Den Haag / Utrecht / Rotterdam die van 250.000 euro in vier jaar tijd gestegen zijn naar 500.000 euro. Waarbij er ook nog regelmatig sprake is van een slechte V.v.E. (Vereniging van Eigenaren) en waarbij er soms ook nog flink onderhoud (van minimaal 50.000 euro) moet plaatsvinden. Deze woningen zullen als eerste flink in prijs gaan dalen als de huizenmarkt gaat keren.

Huizenkoper: wees voorzichtig!

Huizenzoekers die even goed in de spiegel kijken, zullen realiseren dat zij goed moeten oppassen in de huidige huizenmarkt. Je kunt namelijk niet alles zomaar kopen tegen bedragen die historisch gezien belachelijk hoog zijn en er dan van uitgaan dat het achteraf altijd een goede aankoop zal blijken te zijn. Anderen zullen de huizenkopers daar zeker op attenderen door te vragen wat zij hebben betaald voor hun koopwoning.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.