Search
Close this search box.

Geldzaken regelen… man of vrouw?

Rolpatronen zó ouderwets en niet nodig

Rolpatronen zó ouderwets en niet nodig

Mannen en vrouwen… we zijn niet hetzelfde en dat hoeft ook niet. Alleen om er nou vanuit te gaan dat iedere vrouw huisvrouw is? Of elke man de financiële zaken regelt? Nou nee!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vrouwelijke monteurs

Vandaag worden bij ons zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Dus hebben we mannen over de vloer die daar druk mee zijn, helemaal prima. Toen ik daar gisteren over nadacht hoopte ik eigenlijk dat er ook een vrouw bij zou zijn, maar helaas.

Zonnepanelen installatie

Zo vond ik het ook geweldig toen ik laatst bij de garage was voor m’n zomerbanden – om daar een vrouwelijke automonteur te treffen. Of een vrouwelijke hovenier te zien rondlopen. Super! Niet omdat het moet vanwege gelijkheid, maar omdat die vrouwen dat beroep gewoon graag willen uitoefenen.

Niet elke vrouw is huisvrouw

Anyway, de leider van het installatieteam ziet dat m’n computer aan staat en vraagt of ik ‘nog aan het werk ben’. Ik reageer met ‘ik ben bijna altijd aan het werk’. Toen volgde er iets over z’n vrouw die ook altijd zegt dat ze echt niet alleen maar huisvrouw is.

Gezellig bedoeld natuurlijk, maar daar ben ik echt gevoelig voor. Hoezo huisvrouw? Ik ben géén huisvrouw – helemaal niet. Ik werk vanuit huis, dat wel. Doe dat zéker 40 uur per week en huishouden doe ik zo min mogelijk. Daar laat ik iemand voor komen die het leuk vindt om te doen.

Werkster komt schoonmaken

Financiële zaken: man of vrouw?

Vervolgens zie ik een kop op Telegraaf.nl: ‘Pensioen is vooral een mannending’. Uitkomst van één of ander onderzoek natuurlijk, dus het zal vast zo zijn dat gemiddeld genomen mannen zich meer verdiepen in het pensioen dan vrouwen. Wat dan ook weer mede te maken zal hebben met de leeftijd: 

Jongeren tussen de 15 en 24 jaar en millennials tussen de 25 en 34 jaar volgen de discussie rond het pensioenstelsel totaal niet. Pas vanaf 55 jaar is er enige interesse in pensioenen te ontwaren.

Rollen verdelen in een relatie

In de categorie 55+ zullen de rollenpatronen vast wel meer standaard zijn dan bij jongere generaties. Dan bedenk ik dat ik over 5 jaar ook tot die categorie behoor… Bij mij thuis zijn de rollen niet ouderwets verdeeld. Ben ik niet alleen degene die zich met de financiën bezighoudt (gezien m’n werk is dat niet zo gek) maar ook met klussen en vuilnisbakken buiten zetten. 

Wat je leuk vindt en waar je goed in bent

Hoe je de rollen verdeelt in een relatie – dat moet je gewoon lekker afstemmen op de personen. Welk beroep je kiest ook. Niet afhankelijk van man of vrouw. Simpelweg kijkend naar wat je leuk vindt, waar je blij van wordt, waar je goed in bent. 

Pensioen niet echt leuk

Nu is je verdiepen in je pensioen denk ik iets waar bijna niemand blij van wordt. Nee, ik ook niet – ondanks mijn financiële achtergrond. Het is zo’n onderwerp waarvan je weet dat het zinvol is om naar te kijken, dat alleen zo abstract voelt dat je er geen plezier aan beleeft. Hooguit aan de wetenschap dat het allemaal goed zit. Of – als dat niet zo is – dat je er iets aan doet om het beter te maken. 

Geldzaken regelen

Hypotheek…

Eigenlijk denk ik dat dit voor de meeste financiële onderwerpen geldt. Neem nou een hypotheek. Dat is een interessant onderwerp als je bezig bent met het kopen van een (ander) huis. Niet omdat je het nou zo fascinerend vindt hoe hypotheken werken… wel omdat je een huis voor ogen hebt en dat wilt financieren. Als je er eenmaal woont is het aanpassen van je hypotheek niet echt een leuke bezigheid ofzo.

Sparen…

Sparen? Doe je dat omdat je het sparen op zich nou zo gaaf vindt? Welnee, je doet dat omdat je er iets mee wilt bereiken. Een bepaald spaardoel, of gewoon het gevoel van zekerheid en veiligheid dat je hebt als je genoeg spaargeld op je rekening hebt staan.

Lenen…

Lenen? Ook duidelijk iets dat je niet doet omdat het leuk of interessant is. Je wilt ergens geld aan uitgeven dat je niet hebt en moet dat dus ergens vandaan halen.

Beleggen!

Beleggen kan nog wel echt een hobby zijn. Koersen volgen, discussiëren met andere beleggers, keuzes maken en het effect daarvan in de gaten houden. De hype van crypto-beleggen ook – daar moet je wel echt persoonlijke interesse voor hebben om mee aan de slag te gaan.

Beleggen kan een hobby zijn

Financiële reilen en zeilen van het gezin

Goed… zo ging ik van de man-vrouw rolverdeling naar interesse in financiële zaken. Wat is het verband? Ik hoop dat het verband steeds zwakker wordt… denk dat het meer te maken heeft met de vraag in welke mate partners zich verantwoordelijk voelen voor het financiële reilen en zeilen van het gezin. Liefst samen zou ik zeggen, zodat de één niet afhankelijk is van de ander en je allebei goed begrijpt hoe het allemaal werkt.

Wie neemt het voortouw?

Toch zie je in de meeste relaties wel dat één van beide het voortouw neemt – en dat is logisch. Dat dit óók de vrouw kan zijn heb ik gelukkig al van huis uit meegekregen: bij mijn ouders was (en is) het niet anders. Het lijkt me niet meer dan logisch dat degene die het meeste met cijfertjes heeft als eerste het initiatief neemt als het over geldzaken gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek