Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 8 juni 2021, 10:43 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

De cijfers over de huizenmarkt in 2020 zijn niet verrassend: het wordt steeds lastiger om een huis te kopen. Is bieden op een huis zonder voorbehoud nog te voorkomen?

Woningmarkt 2020 niets nieuws, wel bijzonder

Het kán geen nieuws zijn voor je, maar toch meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog maar even dat de spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt verder is toegenomen in 2020. Het lijkt me niet dat je dat nog niet door had na alle berichtgeving over de huizenmarkt waar we elke maand weer mee overstelpt worden.

Helft van de huizen verkocht boven vraagprijs

Toch blijft het indrukwekkend: 50% van de woningen werd in 2020 verkocht tegen een prijs boven de vraagprijs... in 2015 was het juist 87% ónder de vraagprijs en slechts 7% boven!

Prijzen verkochte woningen ten opzichte van vraagprijs 2015-2020 | CBS.nl

In 5 jaar tijd kan een woningmarkt duidelijk enorm veranderen... dat is wel goed om te beseffen, vind je niet? Ook als je nu denkt dat de huidige woningwaarde normaal is. De huizenprijzen kúnnen ook weer instorten, helemaal afhankelijk van de markt. 

Grote verschillen per gemeente

Deze is ook interessant... hoe de werkelijke verkoopprijs zich per gemeente verhoudt tot de vraagprijs:

Afwijking van verkoopprijs tov vraaprijs per gemeente in 2020 | CBS.nl

Grote verschillen, dat is duidelijk! De nieuwsberichten geven misschien de indruk dat je óveral je huis standaard dik boven de vraagprijs verkoopt, maar dat is dus niet zo. In alle oranje gebieden is dat gemiddeld genomen niet van toepassing. En in de lichtblauwe gebieden ook niet zo extreem. 

Huizen zijn enorm snel verkocht

Hoe lang een huis te koop staat, nog zo'n interessant gegeven. In april 2014 was dat nog bijna 11 maanden - in december 2020 nog maar iets meer dan 2 maanden. Ook geen nieuws, wie op zoek is naar een huis weet dondersgoed dat te koop gekomen woningen binnen no-time weg zijn. Dat je er echt bovenop moet zitten om kans te maken op een huis.

Wat moet je doen om kans te maken op een koopwoning?

En over kans maken gesproken... wat moet je doen om kans te maken? Bieden boven de vraagprijs is dus in veel gemeenten de standaard, en verder? Vorig jaar schreef ik er al een blog over: Huis kopen? Dit kan helpen om meer kans te maken... Daar ging het vooral over de manier waarop je de verkoper benadert, niet over de prijs die je betaalt.

Koopsom die je kunt bieden

Toch is die prijs voor de verkoper wel belangrijk natuurlijk. Maar ja, je kunt niet onbeperkt bieden - je bent gebonden aan het maximale bedrag dat je kunt financieren: jouw maximale hypotheek en de eventuele eigen middelen die je beschikbaar hebt.

Maximale hypotheek berekenen

Bieden zonder voorbehoud...

Wat je vooral over de grote steden vaak hoort is dat je nog nauwelijks kans maakt als je bij jouw bod ontbindende voorwaarden opneemt. Je weet wel, van die redenen die in de koopakte worden opgenomen waardoor de koop alsnog niet doorgaat, ook al is er getekend. 

Interessant voor de verkoper

Zolang er nog ontbindende voorwaarden geldig zijn heeft de verkoper geen zekerheid over het doorgaan van de verkoop. Dat geeft onzekerheid, niet prettig voor de verkoper. Logisch dus dat die het een héél fijn idee vindt als er geen ontbindende voorwaarden zijn. Een bod zonder voorbehouden is voor de verkoper dus extra interessant, en het kan zomaar zo zijn dat je dan net iets minder hoeft te bieden om de gelukkige te zijn. 

Groot risico voor koper

Leuk natuurlijk, dat je meer kans maakt met een bod zonder voorbehoud. Je neemt alleen wél een behoorlijk risico. Komt de koop alsnog niet rond, dan zit je vast aan een enorme boete: 10% van de afgesproken koopsom. Dat wil je niet! Collega Jos Koets wil dat ontbindende voorwaarden verplicht worden, kopen zonder voorbehoud verboden - en ik snap het. Maar ja, zolang het kan zullen er mensen zijn die het doen. En mensen die zich gedwongen voelen te bieden zonder voorbehoud, omdat ze anders geen kans maken op een woning.

Spoedhypotheek is mogelijk

Ik ben dus zéker geen voorstander van bieden zonder voorbehoud. Toch is het goed om te weten dat áls je het doet, er mogelijkheden zijn om op tijd zekerheid te hebben over de hypotheek - met een Spoedhypotheek. Hoe bedoel ik 'op tijd'? Zonder ontbindende voorwaarden is er toch geen tijd? Nou...toch wel. 

Met spoed een hypotheek regelen?

Wettelijke bedenktijd

Wat wél in de wet is vastgelegd is een bedenktijd als je een huis koopt. Die bedenktijd staat op 3 werkdagen. Dat is natuurlijk net niks, binnen drie dagen is hypotheekzekerheid nagenoeg onmogelijk. Er moet immers ook nog een taxatie van de woning plaatsvinden en rapport opgemaakt. Waarom zeg ik dan dat het toch misschien wel kan lukken?

Bedenktijd in praktijk langer dan drie dagen

Dat heeft te maken met het startmoment van de wettelijke bedenktijd. Die begint namelijk te lopen op het moment dat de koper de door alle partijen getekende koopakte in z'n bezit heeft. Dat duurt meestal nog wel een paar dagen vanaf het moment dat jouw bod geaccepteerd is. Die extra dagen geven net de ruimte die nodig is om de hypotheek rond te krijgen.

Geen garantie, wel een kans

Geen garantie natuurlijk dat het lukt, maar als jij alle stukken al klaar hebt liggen, er het liefst al een compleet dossier bij de hypotheekadviseur klaarligt... dan is het een kwestie van toevoegen koopakte, met bloedspoed taxatie regelen... en de hypotheek aanvragen bij een bank die ook met enorme snelheid beoordeelt. Dan kán het wel. En lukt het toch niet, dan kun je binnen de bedenktijd alsnog je bod intrekken - daarvoor hoef je geen reden of bewijsstukken te hebben.

Beter van niet!

Nogmaals: beter van niet hoor. Het is natuurlijk altijd beter om ontbindende voorwaarden te laten opnemen in een koopakte en ruim de tijd te hebben om alles rustig te regelen. Taxatie, bouwkundig rapport en hypotheek - zodat je minder stress hebt en alles veel rustiger kunt uitzoeken.

Nieuws over hypotheek mogelijkheden volgen?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.