Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gratis kinderopvang of toeslag voor alle ouders?

Goed voor de ontwikkeling van kinderen!

Goed voor de ontwikkeling van kinderen!

Interessante advies van de Sociaal Economische Raad (SER): geef alle ouders kinderopvangtoeslag voor twee dagen opvang per week. Oók als die ouders niet allebei werken. Sommige politieke partijen gaan al verder, zij pleiten voor gratis kinderopvang voor alle ouders.

Kinderopvangtoeslag, wat een gedoe

De kinderopvang en geld, het is nogal een gedoe. De toeslagaffaire heeft er aardig ingehakt en dat is goed te begrijpen. Het is dan ook wel een draak van een systeem, de vergoeding van de kosten voor kinderopvang. Ik kan me nog levendig herinneren hoe ik aan het stoeien was met de facturen van mijn gastouder, allemaal op papier insturen. Echt gedoe.

Kinderopvang goed voor ontwikkeling kinderen

De gedachte van de SER kan ik wel volgen: dat het voor alle ouders financieel haalbaar moet zijn om hun kinderen tenminste twee dagen per week naar de opvang te brengen. Niet alleen als ze allebei werken. Waarom zou je kids naar de opvang brengen als één van de ouders gewoon thuis is? Omdat het goed is voor de ontwikkeling van die kinderen! Dat kinderen waarvan niet allebei de ouders werken niet naar de kinderopvang gaan komt doordat het duur is. Snap ik. 

Kinderopvang - goed voor kinderen

Vergoeding via kinderopvang zelf?

Ik neem wel aan dat je die toeslag dan alléén krijgt als je de kinderen ook werkelijk naar de opvang brengt. Anders is het een leuk cadeautje en kan het geld ook iets heel anders besteed worden. Houd je dus alsnog wel het gedoe met declaraties en uurtarieven enzo. Volgens mij heb ik wel eerder geroepen dat ik niet goed begrijp waarom die vergoeding van kinderopvang door de overheid via de ouders moet lopen. Doe dat gewoon lekker via de kinderopvang organisaties!

Gratis kinderopvang voor iedereen

De gedachte aan gratis kinderopvang voor iedereen spreekt mij ook wel aan moet ik zeggen. Of bijna gratis, met een kleine eigen bijdrage ofzo. Dat is niets nieuws, GroenLinks, D66 en de FNV pleiten er al langer voor. Dan kun je al het geneuzel met toeslagen overslaan, is het gewoon een gratis faciliteit waar ouders gebruik van kunnen maken.

Kinderopvang

Investering met positieve effecten

Dat kost de overheid geld – ja, natuurlijk. Een investering met allerlei positieve effecten in mijn ogen. Het geeft extra werkgelegenheid in de kinderopvang. Ouders hoeven zich nooit af te vragen of het financieel loont om (meer) te gaan werken – wat nu duidelijk wel zo is. Of ze dat ook gaan doen is vraag twee, dat ligt aan de persoonlijke situatie lijkt me. 

Gelijkere kansen voor alle kinderen

Buiten alle geldvragen vind ik ook het argument rondom de ontwikkeling van kinderen belangrijk. De SER zegt hierover:

Ouders zonder werk zijn vaker laagopgeleid en hun kinderen lopen een groter risico op een leerachterstand. Een toegankelijke kinderopvang voor iedereen zorgt voor gelijkere kansen voor alle kinderen,

Als ouder van jonge kids denk je er misschien niet zoveel over na, dat het gewoon goed is voor je kind om naar de kinderopvang te gaan. Dat je ze er alleen heen laat gaan als het moet voor werk. Maar op de opvang leren ze omgaan met andere kinderen, met andere volwassenen dan hun ouders, doen ze dingen die je thuis niet met ze doet, leren ze dingen waar jij niet aan denkt, worden ze begeleid door pedagogisch medewerkers die ervoor geleerd hebben.

Anders over gaan denken

Wel grappig hoe ik hier in de loop van de jaren anders over ben gaan denken. Ik lees een stukje terug van mezelf  uit 2011 (OMG – 10 jaar geleden!) waar in ik stel dat je geen toeslag moet krijgen voor uren kinderopvang die je zelf niet werkend doorbrengt. Dat zie ik nu dus anders. Leuk wel om dat te zien.

Kortom: ik ben er wel voor, dat er iets gedaan wordt om ouders de ruimte te geven hun kids naar de opvang te brengen. En dan bij voorkeur met (bijna) gratis kinderopvang denk ik zo.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Abee van donderdag juni 10, 2021 09:51
    Ik ben het met je eens dat je uit moet kijken als overheid om geld zo maar weg te geven. Maar elite-retoriek? Het is gewoon bewezen dat kinderen die een deel van de week naar de opvang gaan daar bepaalde vaardigheden leren en daardoor een voorsprong hebben als ze naar school gaan. Niets te maken met het feit of de overheid beter kan opvoeden of zo… gewoon een kwestie van feiten. Je kunt het ook omdraaien: op dit moment is de opvang vaak alleen beschikbaar voor de elite. Dat ze daar wat aan willen doen lijkt mij niet verkeerd.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek