Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 10 juni 2021, 08:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #belasting

Interessante advies van de Sociaal Economische Raad (SER): geef alle ouders kinderopvangtoeslag voor twee dagen opvang per week. Oók als die ouders niet allebei werken. Sommige politieke partijen gaan al verder, zij pleiten voor gratis kinderopvang voor alle ouders.

Kinderopvangtoeslag, wat een gedoe

De kinderopvang en geld, het is nogal een gedoe. De toeslagaffaire heeft er aardig ingehakt en dat is goed te begrijpen. Het is dan ook wel een draak van een systeem, de vergoeding van de kosten voor kinderopvang. Ik kan me nog levendig herinneren hoe ik aan het stoeien was met de facturen van mijn gastouder, allemaal op papier insturen. Echt gedoe.

Kinderopvang goed voor ontwikkeling kinderen

De gedachte van de SER kan ik wel volgen: dat het voor alle ouders financieel haalbaar moet zijn om hun kinderen tenminste twee dagen per week naar de opvang te brengen. Niet alleen als ze allebei werken. Waarom zou je kids naar de opvang brengen als één van de ouders gewoon thuis is? Omdat het goed is voor de ontwikkeling van die kinderen! Dat kinderen waarvan niet allebei de ouders werken niet naar de kinderopvang gaan komt doordat het duur is. Snap ik. 

Kinderopvang - goed voor kinderen

Vergoeding via kinderopvang zelf?

Ik neem wel aan dat je die toeslag dan alléén krijgt als je de kinderen ook werkelijk naar de opvang brengt. Anders is het een leuk cadeautje en kan het geld ook iets heel anders besteed worden. Houd je dus alsnog wel het gedoe met declaraties en uurtarieven enzo. Volgens mij heb ik wel eerder geroepen dat ik niet goed begrijp waarom die vergoeding van kinderopvang door de overheid via de ouders moet lopen. Doe dat gewoon lekker via de kinderopvang organisaties!

Gratis kinderopvang voor iedereen

De gedachte aan gratis kinderopvang voor iedereen spreekt mij ook wel aan moet ik zeggen. Of bijna gratis, met een kleine eigen bijdrage ofzo. Dat is niets nieuws, GroenLinks, D66 en de FNV pleiten er al langer voor. Dan kun je al het geneuzel met toeslagen overslaan, is het gewoon een gratis faciliteit waar ouders gebruik van kunnen maken.

Kinderopvang

Investering met positieve effecten

Dat kost de overheid geld - ja, natuurlijk. Een investering met allerlei positieve effecten in mijn ogen. Het geeft extra werkgelegenheid in de kinderopvang. Ouders hoeven zich nooit af te vragen of het financieel loont om (meer) te gaan werken - wat nu duidelijk wel zo is. Of ze dat ook gaan doen is vraag twee, dat ligt aan de persoonlijke situatie lijkt me. 

Gelijkere kansen voor alle kinderen

Buiten alle geldvragen vind ik ook het argument rondom de ontwikkeling van kinderen belangrijk. De SER zegt hierover:

Ouders zonder werk zijn vaker laagopgeleid en hun kinderen lopen een groter risico op een leerachterstand. Een toegankelijke kinderopvang voor iedereen zorgt voor gelijkere kansen voor alle kinderen,


Als ouder van jonge kids denk je er misschien niet zoveel over na, dat het gewoon goed is voor je kind om naar de kinderopvang te gaan. Dat je ze er alleen heen laat gaan als het moet voor werk. Maar op de opvang leren ze omgaan met andere kinderen, met andere volwassenen dan hun ouders, doen ze dingen die je thuis niet met ze doet, leren ze dingen waar jij niet aan denkt, worden ze begeleid door pedagogisch medewerkers die ervoor geleerd hebben.

Anders over gaan denken

Wel grappig hoe ik hier in de loop van de jaren anders over ben gaan denken. Ik lees een stukje terug van mezelf  uit 2011 (OMG - 10 jaar geleden!) waar in ik stel dat je geen toeslag moet krijgen voor uren kinderopvang die je zelf niet werkend doorbrengt. Dat zie ik nu dus anders. Leuk wel om dat te zien.

Kortom: ik ben er wel voor, dat er iets gedaan wordt om ouders de ruimte te geven hun kids naar de opvang te brengen. En dan bij voorkeur met (bijna) gratis kinderopvang denk ik zo.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.