Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 16 juni 2021, 08:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Het gaat hier thuis de laatste tijd opeens opvallend vaak over elektriciteit. Zonnepanelen, een elektrische auto, niet meer op gas koken... zijn we toch duurzaam een het worden?

Zonnepanelen liggen te pruttelen

Een tijdje geleden had ik het over de keuze voor zonnepanelen. Wij hebben de keuze gemaakt, twee weken geleden zijn er zonnepanelen op ons dak geplaatst. Door Zonneplan, ik kan niet anders zeggen dan dat ik tot nu toe erg tevreden ben over hoe dat allemaal geregeld is.

Zonnepanelen op ons dak

Extra blij van de zon

Daarbij helpt de uitbundige zonneschijn sinds de installatie wel enorm mee... elke dag besef ik me weer dat m'n zonnepanelen 'lekker liggen te pruttelen' - een uitdrukking die ik ergens op social media tegenkwam. Ik werd altijd al blij van de zon, en nu nog meer.

Bewuster van energieverbruik

Je wordt je direct ook veel bewuster van je energieverbruik. Kijken naar de opbrengst van de zonnepanelen zelf is al leuk, en toen kwam er een apparaatje dat in onze energiemeter geplugd moest worden. Daarmee kun je ook het verbruik bekijken in je app.

Zonneplan app

Liefst je zelf opgewekte energie gebruiken

Heel even snapte ik niet waarom het verbruik overdag zo ongeveer 0 was en toen besefte ik me: dan maken we onze eigen zonne-energie natuurlijk op! Om meteen manlief te vragen of we niet de vaatwasser direct na het eten zouden aanzetten in plaats van 's avonds laat...

Overstappen naar elektrisch koken?

Het toeval wil dat onze afzuigkap problemen gaf en die bij het onderzoek spontaan van de muur afviel. Goed dat we nog een robuust gas kooktoestel hebben, een kookplaat was daarbij zeker vernietigd. Er komt een nieuwe afzuigkap, en daarbij bedacht ik me direct dat we misschien ook even moeten kijken naar elektrisch koken in plaats van op gas.

Koken op gas

Boiler voor snel warm water

Dat gas... daar moeten we toch ooit vanaf tenslotte. Kunnen we die stap net zo goed snel zetten, dacht ik zo. Eerst maar even de offerte afwachten.... en dan meteen een boilertje in de keuken zodat we snel warm water hebben - dat duurt nu héél lang en kost ook weer onnodig veel gas natuurlijk.

Elektrische auto in plaats van diesel

En dan de auto... man mag een nieuwe leaseauto binnenkort en denkt serieus na over elektrisch rijden. Dus hebben we het opeens over laadpalen en afstanden die je kunt rijden. Best interessante materie. Misschien voor mezelf ook wel een idee? Het is ook een optie dat ik zijn huidige leaseauto overneem, maar ja... die rijdt op diesel. Niet best voor het milieu natuurlijk.

Zo zijn we dus opeens druk met elektriciteit bezig: zonne-energie, elektrisch koken en elektrisch rijden. Terwijl ik onszelf niet als enorm milieubewust zie zetten we die stappen richting verduurzaming dus toch (is het niet nu, dan wel later). Jij ook?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.