Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 juni 2021, 08:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen

Geniaal. Zo'n Cristiano Ronaldo die bij een persconferentie de flesjes Coca-Cola wegzet en inruilt voor water, ik houd ervan. Sowieso helemaal prima als rolmodellen iets doen om het gedrag van de jeugd - hun fans - positief te beïnvloeden.

Koers Coca-Cola vliegt omlaag

Dat toevallig net op die dag de koers van het aandeel Coca-Cola naar beneden vliegt... daar zóu je van denken dat het door de actie van Ronaldo komt. Dat vond ik dan wel weer een hele heftige reactie en wat blijkt: het komt ook helemaal niet door zijn 'Coca-Cola, bah'!

Koersdaling kwam niet door Ronaldo

Echt niet? Nee... Ja, de koers daalde flink: 1,6% ging er van de koers af, waardoor de beurswaarde van het Coca-Cola daalde met 4 miljard dollar. 3,3 miljard euro. Zo ongeveer tegelijk met de Ronaldo-actie. Dus is de redenering dat het daardoor komt heel logisch, en werd ook wereldwijd van de daken geschreeuwd.

Aandeel Coca-Cola ging ex-dividend

Maar wat blijkt? Heel toevallig ging het aandeel Coca-Cola op dat moment ex-dividend. Watteh? Dat houdt in dat de aandeelhouders dividend hebben gekregen: hun stukje van de winst van het bedrijf.

Wie het aandeel koopt ná de ex-dividend datum krijgt het dividend niet meer, de uitkering is dan in gang gezet. Het is vrij logisch dat de koers dan daalt: bestaande aandeelhouders hebben dan aandeel + dividend in hun bezit en per saldo ongeveer hetzelfde bedrag. Wie het aandeel nu koopt kan het goedkoper krijgen maar moet dan ook wel weer een tijd wachten voor er weer dividend uitgekeerd wordt. 

Als je rekening houdt met het dividend dat is uitbetaald steeg de koers van het aandeel Coca-Cola per saldo zelfs licht. 

Enorme schade valt dus wel mee

Grappig toch, hoe de wereld zoiets invult?! Dikke kans dat dit bij het grote publiek blijft hangen als de enorme schade die Ronaldo heeft toegebracht aan Coca-Cola. Terwijl dat dus eigenlijk wel meevalt... of in elk geval koerstechnisch gezien. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.