Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 23 juni 2021, 10:01 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De woningmarkt breekt ook dit jaar record op record. Gisteren maakte het CBS bekend dat in mei de huizenprijzen gemiddeld bijna 13% hoger waren dan een jaar eerder. Dat is volgens het CBS de grootste prijsstijging sinds april 2001. De markt is en blijft totaal oververhit.

Huizenprijzen door het dak

Bieden boven de vraagprijs

Eerder kwam het CBS al met het bericht dat ongeveer de helft van de te koop staande woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. Natuurlijk staan we hier niet van te kijken. Even een paar interessante feiten uit het bericht van het CBS:

  • Het aanbod te koop staande woningen is flink afgenomen
  • Veel mensen hebben grote moeite om een koopwoning te kopen
  • 50% van de woningen werd in 2020 boven de vraagprijs verkocht (7% in 2015)
  • 38% van de woningen werd in 2020 beneden de vraagprijs verkocht (87% in 2015)
  • In 2020 stond een koopwoning 2 maanden te koop (10 maanden in 2015)

Als we inzoomen op het aantal verkochte woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, dan zien we dat het historisch echt uitzonderlijk is wat er gebeurt.

Hoeveel woningen worden boven de vraagprijs verkocht?


Als je deze feiten zo op een rij ziet staat, is het geen wonder dat de huizenprijzen (enorm) zijn gestegen.

Laat je niet gek maken

Uit bovenstaande opsomming en grafiek blijkt weer eens dat er sprake is van een flinke oververhitte markt. Eigenlijk is het verstandig om even niet aanwezig te zijn in deze markt. Of je moet als zoekende koper heel veel geduld hebben. Misschien is geluk een beter woord.

Laat je in ieder geval niet beïnvloeden door makelaars. Wees verstandig en wees heel voorzichtig met het overbieden een ook met het bieden/kopen zonder voorbehoud van financiering. Voor de meeste mensen is dit geen verstandige route!

Gekte houdt nog wel even aan

Ook de komende maanden (ik verwacht zelfs heel 2021) zal er niet veel veranderen. De huizenprijzen zullen blijven stijgen. Wel zal de gekte iets afnemen. Echter, zoekende kopers zullen dit niet merken. Ik bedoel hiermee dat er in plaats van 70 kopers die nu op een woning afkomen wellicht 50 gegadigden zullen zijn. Voor de verkoopprijs en de verdiensten van de makelaars zal dit geen gevolgen hebben.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.