Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoe zuinigheid je veel geld kan kosten

Als je aansprakelijkheid niet (goed) verzekerd is...

Als je aansprakelijkheid niet (goed) verzekerd is…

Regelmatig heb ik het hier over geld besparen. Minder geld uitgeven zodat je meer overhoudt om te sparen. Of beleggen. Of je leningen af te lossen. Is besparen hetzelfde als zuinigheid? En is het altijd verstandig om zo min mogelijk geld uit te geven?

Zuinigheid en geld besparen

Of je het nu over zuinigheid hebt of over besparen, in de basis is het wel ongeveer hetzelfde: je let bewust op je uitgaven en doet je best om die te verminderen. Toch heeft ‘zuinigheid’ voor mij een wat negatievere klank dan ‘besparen’. Zuinig zegt iets als ‘niet bereid om geld uit te geven’ terwijl besparen zegt ‘bewust kijken naar hoe je minder kunt uitgeven’. Maar goed, hoe woorden overkomen is heel persoonlijk – voor jou kan dat heel anders zijn.

Geld besparen

Niet overal op besparen

Alhoewel ik besparen een fijn onderwerp vind om over na te denken en te schrijven is het niet zo dat ik per se zeg dat je overal op moet besparen. Sterker nog, sommige uitgaven moet je gewoon niet schrappen, ook al heb je misschien het gevoel dat ze niet heel zinvol zijn.

Verzekering van aansprakelijkheid

Vorige week kwam hiervan een heel belangrijk voorbeeld langs dat ik graag onder jouw aandacht breng. Het gaat om de verzekering van jouw aansprakelijkheid. 

WA-verzekering

We hebben het dan vaak over de WA-verzekering, maar dat is niet helemaal correct. De WA-verzekering is specifiek de verzekering voor auto- en motorrijders die hun Wettelijke Aansprakelijkheid dekt. Dat is bovendien een wettelijk verplichte verzekering – zonder zo’n polis mag je geen auto of motor besturen.

WA verzekering voor autorijden

AVP – aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is veel breder: die dekt (bijna) alle aansprakelijkheid die jij als persoon hebt. Daarbij heb je dan twee soorten: schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.

Schuldaansprakelijkheid
Ingewikkelde termen misschien – simpel uitgelegd betekent schuldaansprakelijkheid dat je iets hebt gedaan dat jou te verwijten is (het is jouw schuld). Daardoor is schade ontstaan bij een ander, en voor het vergoeden van die schade ben jij aansprakelijk.

Risicoaansprakelijkheid
Je kunt ook aansprakelijk zijn voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt… maar waarvoor je tóch verantwoordelijk bent. Bijvoorbeeld iets dat jouw kind heeft gedaan, of jouw huisdier. Of een dakpan die van jouw huis waait en door de autoruit van de buurman vliegt. Dat noemen we risicoaansprakelijkheid: niet jouw schuld, wel jouw risico – jij moet die schade vergoeden.

Schade door jouw hond

AVP niet eens wettelijk verplicht
Allebei die soorten aansprakelijkheid zijn verzekerd op een AVP. Ik blijft het verbazingwekkend vinden dat die verzekering níet wettelijk verplicht is. Gelukkig zijn veel mensen in de veronderstelling van wel, en dat is maar goed ook. Als je zo’n verzekering niet hebt kun je enorm in de financiële problemen komen als je voor een grote schade aansprakelijk bent.

Aansprakelijkheid goed verzekeren!

Als je aansprakelijk bent voor een schade bij een ander kan dat gaan om beperkte bedragen, bijvoorbeeld als je iets kapot laat vallen. Dat kun je meestal zó aftikken, daar heb je geen verzekering voor nodig. Dus dénk je misschien dat een aansprakelijkheidsverzekering onzin is, zonde van je geld. 

Gewoon een must

Dan vergeet je alleen dat je ook aansprakelijk kunt zijn voor veel grotere schades. Niet alleen door een aanrijding met je auto of motor (daarom is die WA-verzekering verplicht), ook daarbuiten. Door dingen die je zelf doet buiten het verkeer, of je kind, of je hond… kunnen ook behoorlijke bedragen aan schade ontstaan. Kortom: een AVP is gewoon een must, voor iedereen.

Particulier is iets anders dan zakelijk…

Heb je nou ook zakelijke activiteiten… houd er dan rekening mee dat jouw AVP niet voor niets een P heeft: die is voor schade waarvoor jij als particulier aansprakelijk bent. Jouw zakelijke activiteiten vallen hier niet onder!  Het maakt daarbij niet uit of je fulltime als ondernemer werkt of naast jouw baan ook wat activiteiten tegen betaling doet bij mensen. Daarvoor heb je een AVB nodig: een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. 

Aansprakelijk voor schade tijdens zakelijke activiteiten

Voorbeeldje uit de praktijk: vorige week was groot in het nieuws dat de dochter van Jennifer Ewbank tijdens haar kinderfeestje een trap heeft gekregen van een pony. Die pony was ingehuurd voor het partijtje, een zakelijke activiteit dus voor de ponymevrouw. Een drama: het lieve kind heeft een schedelbreuk opgelopen, lang in het ziekenhuis gelegen en moet revalideren… dat kost natuurlijk heel veel geld, om nog maar niet te spreken van de psychische en emotionele schade.

Pony als eenhoorn op je feestje

AVP doet dan niet mee

Als de ouders besluiten om de ponymevrouw aansprakelijk te stellen (en dat kan: haar dier heeft de schade veroorzaakt) kan ik alleen maar hopen dat ze een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Dat ze niet denkt dat haar AVP die schade wel dekt, want ik ben bang dat je daar niet mee wegkomt. Of dat ze het juridisch goed geregeld heeft met haar bedrijfsvoorwaarden, dat het inhuren van de pony’s altijd op eigen risico is ofzo. 

Besparen op verzekeringen

Terug naar het onderwerp besparen… je kúnt dus uit zuinigheid besluiten om bepaalde verzekeringen niet af te sluiten. Gewoon omdat ze geld kosten, euro’s die je liever ergens anders aan uitgeeft. Voor sommige verzekeringen is dat ook een prima besluit in mijn ogen – bij polissen die risico’s afdekken die je ook prima zelf kunt dragen. Dat geldt in elk geval NIET voor de verzekering van jouw aansprakelijkheid. De bedragen die daarmee gemoeid zijn kunnen enorm oplopen – dus dat moet je gewoon verzekeren.

Vergelijken kan heel zinvol zijn

Wat wél heel zinvol kan zijn: kijken of de polissen misschien goedkoper kunnen. Verzekeringen lopen vaak jarenlang bij dezelfde verzekeraar, al dan niet via de vertrouwde tussenpersoon. Als je de moeite neemt om te vergelijken kan het prima zo uitpakken dat je voor dezelfde verzekeringen elders veel goedkoper uit bent. Niet door de verzekeringen te schappen, wel door de premies eens goed te vergelijken.

Verzekeren: auto, huis, gezin, aansprakelijkheid

Dat geldt voor jouw aansprakelijkheidsverzekering, maar ook voor andere verzekeringen – zoals de verzekeringen voor jouw huis en auto, je zorgverzekering en overlijdensrisicoverzekering. En voor leningen! Zo kun je alsnog leuk geld besparen. Of bezuinigen, ’t is maar hoe je het noemt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek