Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 juni 2021, 13:28 - Jos Koets
#huizenmarkt

Een huis kopen is tegenwoordig niet gemakkelijk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er niet veel woningen te koop staan. Het aanbod is klein en de vraag naar een koopwoning is groot. Ik krijg iedere week wel de vraag van klanten die een huis zoeken of zij een aankopende makelaar in de hand moeten nemen om hen daarbij te helpen. Een aankoopmakelaar heeft in deze markt zijn voordelen, maar wees heel scherp op de kosten!

Aankoopmakelaar niet verplicht

Een aankopende makelaar is niet verplicht. In het verleden kozen ook heel veel mensen ervoor om geen aankoopmakelaar in de hand te nemen. Echter, in deze totaal oververhitte huizenmarkt neemt bijna iedere zoekende koper een aankopende makelaar in de hand. De koper denkt dan meer kans te maken op een koopwoning. Het voordeel van een aankopende makelaar kan zijn dat deze van te voren weet welke woningen er op de markt komen. Dit heeft de makelaar dan vernomen van collega (verkopende) makelaars. Je zou kunnen zeggen dat makelaars elkaars klanten bevoordelen en daarmee het inschakelen van een makelaar aantrekkelijker maken. Eigenlijk is hier sprake van onderlinge handjeklap wat verboden zou moeten worden.

En besef dat als iedereen een aankopende makelaar in de hand neemt, dat dit voordeel dus niet meer echt aan de orde is.

Maak duidelijke afspraken!

Wie toch een aankopende makelaar in de hand neemt, moet vooraf zeer goede afspraken maken. Wie dat niet doet, betaalt vaak (te) veel geld. Met veel geld bedoel ik duizenden euro's. Zo is het verstandig om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Hieronder een voorbeeld uit de praktijk van wat je als koper kwijt kunt zijn als je een aankoopmakelaar inschakelt.

De makelaar hanteert de volgende tarieven:

  • 5.000 euro voor de eerste vijf bezichtigingen
  • 500 euro per bezichtiging vanaf de zesde bezichtiging
  • De kosten bij tussentijds opzeggen bedragen 2.500 euro als er niet meer dan twee bezichtigingen zijn gedaan. Anders de daadwerkelijke kosten van minimaal 5.000 euro plus 500 euro per bezichtiging.

Stel dat pas na 20 bezichtigingen een koopwoning wordt gevonden. Dan krijg je als koper de volgende rekening voorgeschoteld:

  • Eerste vijf bezichtigingen 5.000 euro
  • 15 bezichtigingen a 500 euro 7.500 euro
  • Totaal 12.500 euro

Let dan ook nog op of het bovenstaande bedrag inclusief 21% btw is of dat dit er nog bij komt.

Doe je huiswerk!

Nogmaals attendeer ik iedere koper erop vooraf je huiswerk heel erg goed te doen. Wat wil je uitgeven voor een aankopende makelaar?

Er zijn teveel makelaars vergeleken met het aantal woningen dat te koop staat. Iedere makelaar zal blij zijn met een klant. Dit betekent dat je als klant ook je eisen op tafel kan leggen en echt niet zulke belachelijke bedragen hoeft te betalen. Ik adviseer ook om altijd een maximaal bedrag af te spreken. Zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Makelaarstruc

Diverse aankopende makelaars hanteren ook een leuk trucje. Een woning is al verkocht, maar dit wordt expres niet bekend gemaakt. De bezichtigingen lopen dus gewoon door. Hierdoor kunnen aankopende makelaars die betaald worden per bezichtiging gewoon hun bedrag in rekening brengen. In bovenstaand voorbeeld zou dit dus 500 euro zijn voor een woning die al verkocht is!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.