Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNieuwe telemarketingwet zou het verschil moeten maken
Zou het echt zo zijn? Zouden die nare telefoontjes van energieverkopers vanaf morgen ophouden? Met de nieuwe telemarketingwet die per 1 juli 2021 ingaat zou dat zo moeten zijn...
Geen idee hoe het bij jou is, maar ik word er inmiddels behoorlijk sjachrijnig van. Die telefoontjes van energieverkopers, die stuk voor stuk beweren dat ze bellen 'over uw huidige energiecontract'. En allemaal zeggen ze ook dat ik mijn contract via hen heb afgesloten én dat ze daarbij beloofd hebben dat ze me informeren als het goedkoper kan.
Ik ben er één keer ingetrapt. Niet dat ik iets bij ze heb afgesloten, wel dat ik ze me iets liet mailen en zei dat ze me terug mochten bellen. Kreeg een voorstel in de mail. Dat bleek echter bij een goede vergelijking helemaal niet zo interessant als ze het deden voorkomen. Meteen was ik genezen.
Sindsdien ben ik nog talloze keren gebeld door zo'n energietypje. Ik sta als zzp'er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en daar kunnen ze gewoon je telefoonnummer vinden. Bel-me-niet register of niet, bellen doen ze toch wel. Ik word steeds iets minder vriendelijk bij wéér zo'n telefoontje met dezelfde insteek.
Zo af en toe heb je er één die ook nog niet eens direct accepteert dat je geen interesse hebt. Blijft volhouden dat je ze zelf hebt gevraagd je op de hoogte te houden. Probeert in discussie te gaan over jouw weigering om in gesprek te gaan. Ik word niet snel boos, maar dan wel...
Maar nu zou daar verandering in moeten komen. Vanaf morgen geldt de nieuwe telemarketingwet, en daarin staat dat bedrijven je alleen nog maar mogen bellen als je daar toestemming voor hebt gegeven. Of als je bij hen klant bent of bent geweest. En dat moeten ze kunnen aantonen. Het Bel-me-niet-register wordt opgeheven, dat heeft vanaf 1 juli geen functie meer.
Dat belverbod geldt niet alleen richting consumenten - want daar zou ik voor die 'zakelijke' telefoontjes niets aan hebben. Ook ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid - dus zzp'ers en eenmanszaken - mogen niet meer ongevraagd gebeld worden voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden. Alleen als je klant bent, bent geweest, of als je echt toestemming hebt gegeven mogen ze je bellen.
Natuurlijk zijn er allerlei manieren waarop bedrijven die toestemming van jou kunnen lospeuteren. Je kent het wel: met winacties op social media, of gratis weggevers waarvoor je jouw gegevens moet achterlaten.
Persoonlijk haak ik daarbij standaard af als ik m'n telefoonnummer moet invullen. Dan weet ik dat ze me gaan bellen en daar heb ik echt geen zin in. M'n e-mailadres achterlaten vind ik geen probleem - daar kun je altijd nog kiezen voor een mailadres waarvoor je minder aandacht hebt.
Natuurlijk is het soms wel handig als een bedrijf je even belt. Als er iets kapot is dat gerepareerd moet worden. Als je een afspraak moet maken voor onderhoud. Als je serieuze interesse hebt om iets te kopen ook. Of iets anders wilt regelen, dan prima.
Ik ben benieuwd. Benieuwd of bedrijven zich hieraan gaan houden. En zo niet - hoe ze reageren als je vraagt om bewijs dat je ze toestemming hebt gegeven om je te mogen bellen. Hoe gemakkelijk het wordt om toestemming die je per ongeluk hebt gegeven - bijvoorbeeld via zo'n winactie of enquête - weer in te trekken.
Eén dingetje nog... bedrijven mogen je bellen als je klant bent geweest. Weet je hoe lang nog? DRIE jaar nadat de klantrelatie is verbroken! Dus als ik op enig moment ergens iets eenmaligs heb gekocht of geregeld mogen ze me nog drie jaar lang lastigvallen met telefoontjes? Telefoontjes die ongetwijfeld niet gaan over wat ik toen gekocht of geregeld heb... maar over iets nieuws dat ze me willen verkopen.
Verkopers van geldzaken heb ik al heel lang niet aan de telefoon gehad. Geen idee eigenlijk of het in de wereld van de tussenpersonen nog gebruikelijk is om mensen ongevraagd te bellen. Gevraagd bellen is natuurlijk helemaal goed. Bijvoorbeeld als je een hypotheek nodig hebt, dan is hypotheekadvies op afstand met telefonisch contact een prima oplossing. Vraag je dat aan, dan weet je dat je gebeld gaat worden - en dan is dat ook een goed idee.
Nou ja, we gaan zien hoe het loopt met de telefoonterreur. Het zou in elk geval een stukje rustiger moeten worden op de telefoonlijn vanaf morgen!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.