Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 19 juli 2021, 11:57 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen #hypotheek

De woningmarkt droogt op. Het aantal verkochte woningen is in het 2e kwartaal van 2021 met bijna 12% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. En nog opvallender: het aantal te koop staande woningen nam in het afgelopen kwartaal met meer dan 50% af ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit cijfers van de NVM.

Dat is slecht nieuws voor potentiƫle huizenkopers, maar ook voor makelaars. Een makelaar wil namelijk zoveel mogelijk woningen te koop hebben staan. Als het aantal te koop staande woningen op 1 hand te tellen is dan zal dit slapeloze nachten gaan opleveren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse makelaars alles doen om aan te koop staande woningen te komen.

Aantal hypotheken neemt ook sterk af

Het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop is in de afgelopen drie maanden ook flink gedaald. Dat is natuurlijk geen verrassing als je bovenstaande cijfers ziet. Uit cijfers blijkt dat er 22% minder hypotheekaanvragen voor een woningaankoop waren dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toen was het ook wel bijzonder druk op de kantoren, maar ook vergeleken met 2019 is nog sprake van een daling van 7%.

Problemen voor hypotheekadviseurs?

Dit is natuurlijk geen goed nieuws voor hypotheekadviseurs. Maar toch ben ik van mening dat hypotheekadviseurs zich niet gelijk druk hoeven te maken. Het aantal hypotheekadviseurs zal niet ineens flink toenemen. Dit heeft te maken met de verplichte diploma's, zorgplicht en andere eisen waaraan een hypotheekadviseur moet voldoen. Anders gezegd: je kunt niet morgen zomaar als hypotheekadviseur beginnen. Dit in tegenstelling tot een makelaar - daarvoor gelden geen diploma's en vergunningen!

Daarnaast heeft een hypotheekadviseur als voordeel dat die niet alleen te maken heeft met het afsluiten van hypotheken voor de aankoop van een woning. Zo komt het zeer regelmatig voor dat consumenten een andere reden hebben om een hypotheekadviseur in te schakelen. Denk aan:

  • Het oversluiten van de hypotheek voor lagere maandlasten
  • Een tweede hypotheek of hypotheekverhoging voor een verbouwing
  • Een tweede hypotheek of hypotheekverhoging voor een consumptieve besteding
  • Het (deels) opnemen van de opgebouwde overwaarde
  • Woningbehoud vanwege een scheiding

Uit het bovenstaande blijkt dat er veel kan gebeuren in een mensenleven. Een hypotheekadviseur zal dus altijd werk hebben.

Blijft over de vraag: is er sprake van een woningdrama of nog niet?

Veel zoekende kopers zullen de huidige huizenmarkt zeker als een drama zien. Vooral als zij al diverse keren hebben geboden op een woning maar iedere keer achter het net hebben gevist. Deze zoekende kopers zijn terecht niet zo vrolijk.

Als we daadwerkelijk kijken naar de markt dan zullen steeds minder zoekende kopers hun droomhuis vinden. Zij zullen hun eisen met betrekking tot hun koopwoning 'drastisch' bij moeten stellen. En ook dan is het de vraag of er wel een woning beschikbaar zal komen. De komende maanden zal er niets veranderen. De hypotheekrente blijft laag en de huizenprijzen zullen verder stijgen. Dus voor veel mensen is er zo langzaam maar zeker wel sprake van een drama...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.