Search
Close this search box.

Woningdrama of nog niet?

Aantal woningverkopen en te koop staande woningen neemt snel af

Aantal woningverkopen en te koop staande woningen neemt snel af

De woningmarkt droogt op. Het aantal verkochte woningen is in het 2e kwartaal van 2021 met bijna 12% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. En nog opvallender: het aantal te koop staande woningen nam in het afgelopen kwartaal met meer dan 50% af ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit cijfers van de NVM.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Dat is slecht nieuws voor potentiële huizenkopers, maar ook voor makelaars. Een makelaar wil namelijk zoveel mogelijk woningen te koop hebben staan. Als het aantal te koop staande woningen op 1 hand te tellen is dan zal dit slapeloze nachten gaan opleveren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse makelaars alles doen om aan te koop staande woningen te komen.

Aantal hypotheken neemt ook sterk af

Het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop is in de afgelopen drie maanden ook flink gedaald. Dat is natuurlijk geen verrassing als je bovenstaande cijfers ziet. Uit cijfers blijkt dat er 22% minder hypotheekaanvragen voor een woningaankoop waren dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toen was het ook wel bijzonder druk op de kantoren, maar ook vergeleken met 2019 is nog sprake van een daling van 7%.

Problemen voor hypotheekadviseurs?

Dit is natuurlijk geen goed nieuws voor hypotheekadviseurs. Maar toch ben ik van mening dat hypotheekadviseurs zich niet gelijk druk hoeven te maken. Het aantal hypotheekadviseurs zal niet ineens flink toenemen. Dit heeft te maken met de verplichte diploma’s, zorgplicht en andere eisen waaraan een hypotheekadviseur moet voldoen. Anders gezegd: je kunt niet morgen zomaar als hypotheekadviseur beginnen. Dit in tegenstelling tot een makelaar – daarvoor gelden geen diploma’s en vergunningen!

Daarnaast heeft een hypotheekadviseur als voordeel dat die niet alleen te maken heeft met het afsluiten van hypotheken voor de aankoop van een woning. Zo komt het zeer regelmatig voor dat consumenten een andere reden hebben om een hypotheekadviseur in te schakelen. Denk aan:

  • Het oversluiten van de hypotheek voor lagere maandlasten
  • Een tweede hypotheek of hypotheekverhoging voor een verbouwing
  • Een tweede hypotheek of hypotheekverhoging voor een consumptieve besteding
  • Het (deels) opnemen van de opgebouwde overwaarde
  • Woningbehoud vanwege een scheiding

Uit het bovenstaande blijkt dat er veel kan gebeuren in een mensenleven. Een hypotheekadviseur zal dus altijd werk hebben.

Blijft over de vraag: is er sprake van een woningdrama of nog niet?

Veel zoekende kopers zullen de huidige huizenmarkt zeker als een drama zien. Vooral als zij al diverse keren hebben geboden op een woning maar iedere keer achter het net hebben gevist. Deze zoekende kopers zijn terecht niet zo vrolijk.

Als we daadwerkelijk kijken naar de markt dan zullen steeds minder zoekende kopers hun droomhuis vinden. Zij zullen hun eisen met betrekking tot hun koopwoning ‘drastisch’ bij moeten stellen. En ook dan is het de vraag of er wel een woning beschikbaar zal komen. De komende maanden zal er niets veranderen. De hypotheekrente blijft laag en de huizenprijzen zullen verder stijgen. Dus voor veel mensen is er zo langzaam maar zeker wel sprake van een drama…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek