Search
Close this search box.

Huizenprijzen stijgen in 2021 nog harder

De gemiddelde huizenprijs kan binnen een paar jaar naar de 5 ton

De gemiddelde huizenprijs kan binnen een paar jaar naar de 5 ton

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Het CBS maakte eerder vandaag bekend dat de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in juni 2021 uitgekomen is op bijna 374.000 euro: 14,6 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Sinds december 2000 zagen we de prijzen niet sneller stijgen. Vorige week was al bekendgemaakt dat de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning op dit moment bijna 450.000 bedraagt.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ik heb dagelijks met huizenkopers te maken en zie van dichtbij hoe ver huizenkopers willen gaan om een huis te kopen. Gezien het feit dat het aanbod van woningen alleen maar afneemt en de hypotheekrente al weer daalt, verwacht ik dat deze prijsstijging voorlopig nog doorzet. Sterker nog: het zou mij niet verbazen als de gemiddelde huizenprijs in Nederland binnen een paar jaar stijgt richting de 5 ton!

Prijsontwikkeling huizenprijzen 2017 tot en met juni 2021

Huizenkopers doen alles voor een huis

De laatste tijd lees je in de media veel artikelen waarin wordt beschreven hoe kopers zich in alle bochten moeten wringen om een woning te kunnen kopen. Ik merk ook bij mijn klanten dat zij heel ver willen gaan om een woning te kopen. Een aantal recente voorbeelden:

Het kan echter nog leuker. Een klant van mij had interesse in een woning waarvan de vraagprijs 290.000 euro was. De klant was bereid om deze woning te kopen voor 320.000 euro. Echter, als de taxatiewaarde van de woning op 290.000 euro uit zou komen, zou de klant veel eigen geld in moeten brengen en dat geld was er niet. Maar dat was geen probleem want de verkopende makelaar gaf aan (en dat staat ook in de koopakte) dat hij wel een taxatie kon regelen waarbij de taxatiewaarde uit zou komen op 310.000 euro. De klant had dan net genoeg eigen middelen om het verschil tussen 310.000 euro en 320.000 euro plus de kosten koper te kunnen betalen. En dus ging deze woning weg voor 320.000 euro.

Natuurlijk is deze huizenbezitter heel erg blij. Hij heeft zijn droomhuis en of deze nu 290.000 euro of 310.000 euro waard is, is voor hem niet belangrijk. Echter in de markt wordt de 310.000 euro weer het ijkpunt (uitgangsbedrag) van soortgelijke woningen die te koop worden aangeboden. Het massaal overbieden wat je nu ziet, jaagt de prijzen dus nog sneller omhoog.

Wat gaan de huizenprijzen doen?

Veel marktpartijen geven regelmatig een verwachting af voor de huizenprijzen. Zo heeft de ABN Amro haar verwachtingen onlangs naar boven bijgesteld: voor 2021 voorziet de bank dat huizen 12,5 procent duurder worden, en dan nog eens 5 procent in 2022.

Ik verwacht een nog wat grotere stijging. Zolang de hypotheekrente laag blijft en het aanbod van koopwoningen niet stijgt, zullen de huizenprijzen volgens mij gewoon verder stijgen. Ik acht de kans groot dat er in de komende jaren nog 20% bovenop komt en dat de gemiddelde huizenprijs (bestaand en nieuwbouw samen) dus naar de 500.000 euro kan gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sjoerd van maandag juli 26, 2021 22:13
    Samen kopen aangezien de prijzen waarschijnlijk gaan stijgen. Als je uit elkaar gaat heb je beiden profijt van de stijgende prijzen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek