Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 26 juli 2021, 09:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Armoede... wat een lastig onderwerp vind ik dat. Lastig voor wie in armoede leeft, natuurlijk. En ook lastig om over te praten. Toch doe ik dat vandaag - voor de kinderen.

Schaamte voor armoede

Veel mensen die in armoede leven schamen zich daarvoor en proberen het te verbergen. Heel begrijpelijk en tegelijk ook heel jammer. Ten eerste zou het niet iets moeten zijn om je voor te schamen, ten tweede is het lastiger om eruit te komen als je het probleem probeert te verbergen. Dan ontneem je anderen ook de kans om je te helpen.

Hulp aannemen en vragen

'Helpen? Ik hoef niet geholpen te worden! Ik wil geen liefdadigheid en medelijden!' Ik kan me zó voorstellen dat dit is wat je voelt als je zelf in de situatie zit. Gelukkig heb ik er persoonlijk geen ervaring mee, ik snap dat het voor mij en andere buitenstaanders makkelijk praten is.

Trots opzij zetten

En toch... als je ergens zelf niet uitkomt is het toch fijn als anderen je kunnen en willen helpen? Dan denk ik dat je toch beter je trots opzij kunt zetten, hulp moet aannemen en eigenlijk zelfs vragen. Doe je dat niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen. Er zijn heel veel organisaties die willen en kunnen helpen: kijk maar eens op Hulpbijarmoede.nl.

Hulp bij armoede

Boek Armoede krijg je gratis

Nog niet zo lang geleden kwam het boek 'Armoede krijg je gratis' uit, geschreven door Stella de Swart. Zij is een bijstandsmoeder die dus vanuit haar eigen ervaring dat boek heeft geschreven. Ze wil laten zien dat je aan je schuldgevoel en armoede kunt ontsnappen. Stella geeft advies over hoe je armoede en schulden kunt aanpakken als je zelf in armoede leeft, maar ook geeft ze inzicht aan beleidsmakers en mensen die werkzaam zijn in het sociale domein op het gebied van armoede. 

Supergoed van zo'n vrouw, dat ze haar ervaringen deelt. Een boek schrijft en ook lezingen geeft - hoop enorm dat ze daarmee genoeg geld gaat verdienen om zelf uit die armoede te komen.

Mensen helpen met uitgestelde aankopen

Mooi ook: op haar site kun je niet alleen het boek bestellen, maar ook een 'Uitgesteld boek'. Die term vraagt misschien om wat uitleg. Tenminste, dat merk ik als ik vertel over mijn vrijwilligerswerk voor de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. Daarover zo meer... eerst dat 'uitgesteld' maar eens.

Uitgestelde koffie 

De basis ligt volgens mij bij de 'uitgestelde koffie'. Dat principe komt uit Napels (Italië) - caffè sospeso. Heel eerlijk gezegd dacht ik dat het uit Amerika kwam, totdat ik het ging opzoeken. Weer wat geleerd op deze maandagmorgen!

Het bestellen van een caffè sospeso (Nederlands: een uitgestelde koffie) is een traditie in de koffiebars van Napels. Wanneer de klant, als uiting van zijn voorspoed of vrijgevigheid, een caffè sospeso bestelt dan betaalt hij twee koffie maar ontvangt er slechts een.

In oorsprong is de caffè sospeso niet per se gericht op mensen in armoede. Een volgende klant kan de uitgestelde koffie aannemen - ongeacht of die dat financieel nodig heeft of niet. Toch is het nóg mooier als de vrijgevigheid dan ook terechtkomt bij mensen die het écht nodig hebben, vind je niet?

Uitgesteld boek meebestellen

Bij Stella kun je dus een 'uitgesteld boek' meebestellen. Een tweede exemplaar dat je aanschaft voor iemand die het zelf niet kan betalen. Juist mensen in armoede kunnen veel hebben aan dit boek - en zij hebben geen geld om het te kopen. Goed idee dus!

Uitgestelde kinderfeestjes - voor kinderen in armoede

En om nog maar even bij de 'uitgestelde' onderwerpen te blijven vertel ik je graag wat meer over de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. De stichting bestaat nu bijna 5 jaar en is opgericht door Renée Kranenberg. Zij was mijn collega bij Go-Kids toen ik daar ruim 5 jaar geleden begon. Al vrij snel verliet ze de organisatie om zich volledig op de stichting te richten - en met resultaat! Inmiddels is het een stichting met tientallen vrijwilligers die zich inzetten voor kinderen in armoede.

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes 5 jaar

Ouders die in armoede leven hebben geen geld om een verjaardagsfeestje te organiseren en kinderen vieren hun verjaardag zonder cadeau of in het ergste geval helemaal niet. Dat klinkt misschien niet als een drama - maar voor een kind heeft dat grote gevolgen. Niet alleen rondom de verjaardag zelf, ook sociaal heeft het niet kunnen uitnodigen van andere kinderen voor een echt verjaardagsfeestje veel impact. 

De Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes biedt kinderen in armoede een dag om nooit te vergeten. Wij zorgen ervoor dat deze kwetsbare doelgroep de middag van hun leven krijgt en laten ze genieten van een geheel verzorgd feestje. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd en wij nemen de zorg helemaal uit handen van ouders. Hierdoor beleven ook zij een zorgeloze en fijne middag.

Elke euro draagt bij aan een mooi kinderfeestje

De naam Uitgestelde Kinderfeestjes klopt inmiddels eigenlijk niet meer met het principe van de uitgestelde koffie. Waar het ooit de bedoeling was dat iemand een kinderfeestje 'kocht' voor een ander - werkt de stichting inmiddels met 'gewone donaties'. Of nou ja, gewoon... elke donatie is bijzonder natuurlijk. Elke euro die de stichting krijgt is een bijdrage aan een mooi verjaardagsfeestje voor een kind in armoede. 

Donaties van feestbedrijven

Bovendien worden er ook veel complete feestjes gedoneerd: door bedrijven waar je feestjes kunt boeken. Kijk maar eens op de pagina met Partners - daar vind je héél veel vrijgevige bedrijven die de stichting helpen om veel kinderen in armoede blij te maken met een kinderfeestje.

Kinderen kunnen er zéker niets aan doen!

Ik moet eerlijk zeggen dat het besef dat veel kinderen in armoede leven me meer raakt dan de situatie van volwassenen. Simpelweg omdat je zeker weet dat die kinderen er zelf niets aan kunnen doen, terwijl het wel enorme gevolgen voor ze heeft. Vorige week nog kwam er weer een onderzoek naar buiten over de 'kansenkloof' die al in de wieg begint.

Armoede jouw eigen schuld?

Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat armoede je eigen schuld is, absoluut niet. Het is overduidelijk dat veel mensen die in armoede leven daar op geen enkele manier schuld aan hebben. En hoe het komt is ook niet belangrijk eigenlijk...  dat is achteraf praten waar je niets aan hebt.

Hoe je ermee omgaat en hoe je eruit komt

Belangrijker is hoe je ermee omgaat en hoe je eruit komt. En ook dat zijn dingen waar de kinderen niets aan kunnen doen - die zijn daarin helemaal afhankelijk van hun ouders. 

Dus herhaal ik het nog maar even: zet je trots opzij - accepteer en vraag hulp. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.