Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 5 augustus 2021, 09:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #banken en verzekeraars

Eerder deze week werd al bekend dat Rabobank uit eigen beweging rente gaat terugbetalen over leningen. De Consumentenbond noemt de bank nu 'een voorbeeld voor andere banken'. Is dat niet wat overdreven?

Woekerrentes voor leningen

Er is al een tijd lang van alles over te doen: de te hoge rentes die banken in rekening hebben gebracht over doorlopende kredieten. Er werden klachten ingediend vanwege de 'woekerrentes' en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) oordeelde dat de klanten gelijk hadden.

Kifid deed uitspraak over woekerrentes

Rente niet mee gedaald met marktrente

De rente op doorlopende kredieten is bij veel banken niet mee gedaald met de marktrente, en dat had wel gemoeten. Dus werd eerst Crédit Agricole (van Interbank en nog veel meer labels) gesommeerd de klanten te gaan compenseren, vervolgens ook Santander en Vesting Finance. En ABN Amro.

Rabobank compenseert 'uit eigen beweging'

Nu komt de Rabobank 'uit eigen beweging' met een compensatieregeling. Dat zet ik tussen aanhalingstekens, want zo spontaan is het ongetwijfeld helemaal niet.

Bank ziet de bui al hangen

De bank ziet de bui natuurlijk al hangen na de eerdere uitspraken van het Kifid. Het is niet meer dan logisch dat ook Rabo aan de beurt komt. Het oordeel van het klachteninstituut zal dan niet anders zijn, dus waarom zouden ze dat afwachten?

Consumentenbond is lyrisch

De Consumentenbond brengt het nieuws juichend, en dat snap ik natuurlijk wel. 

Compensatieregeling Rabobank woekerrentes - Consumentenbond

Rabobank heeft de compensatieregeling aan ons voorgelegd. We hebben een aantal zaken doorgerekend en die zien er goed uit. De bank volgt de uitspraken van Kifid over kredieten en woekerrentes en dat is precies zoals wij vinden hoe het moet. Rabobank is zeker niet de enige bank die dit soort woekerrentes rekende. Ook andere banken deden dat. Ik roep die banken dan ook op het goede voorbeeld van Rabobank snel te volgen.

Natuurlijk hebben ze gelijk: het is prima wat Rabobank hier doet. Zelf het initiatief nemen is absoluut beter dan afwachten tot er een plicht wordt opgelegd.

Niet zo heilig 

Tegelijk is het niet zo heilig als het nu even lijkt. Beter was het geweest als de bank de rentes op de doorlopende kredieten gewoon netjes had laten meebewegen met de marktrente. Dan was er geen compensatie nodig geweest.

Actuele leenrentes

Slimme imago-actie

Slim is het wel. Wie weet heeft deze actie een positief effect op het imago van de Rabobank. Ze zien daar ook wel in dat die compensatie er gewoon moet komen - en dan kun je beter zelf het voortouw nemen dan wachten tot er een uitspraak van het Kifid komt of een rechtszaak. Scheelt uiteindelijk ook in de kosten van juristen.

Leenrentes in de gaten houden?

Met onze MailService blijf je op de hoogte!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.