Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 augustus 2021, 08:58 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

"Nibud adviseert 18.250 aan te houden als geldbuffer" - zag ik als kop op AD.nl. Mijn eerste gedachte was: Zó! Dat is best veel! Vervolgens vroeg ik me af of het adviesbedrag voor een buffer niet zou moeten afhangen van allerlei persoonlijke factoren.

Buffer van €18.250 zingt rond op internet

Het is wel grappig hoe dat bedrag vervolgens overal rondzingt op internet. Een kleine greep:

Buffer van 18.250 - advies van Nibud

Dat is schrikken!

De tendens: dat is schrikken! Een bedrag van € 18.250 hebben lang niet alle mensen op hun spaarrekening staan. Sterker nog, er zullen heel wat gezinnen zijn met een schuld van zo'n bedrag - of (veel) meer. Voordat je het weet voel je jezelf een kneus als je niet zo'n goed gevulde spaarrekening hebt.

Ben je een kneus als je dat niet hebt?

Ik vind het behoorlijk bizar dat AD kopt met dat bedrag. Het zal bedoeld zijn om de aandacht te trekken - en dat is duidelijk wel gelukt. Nu is aandacht voor sparen is op zich nooit verkeerd. De boodschap dat het verstandig is om een goede  buffer aan spaargeld te hebben kun je eigenlijk nooit genoeg brengen. Of dat nou op deze manier moet... tja.

Jouw persoonlijke bufferbedrag is anders

Als iedereen die de kop ziet het artikel ook werkelijk zou lezen is er niet veel aan de hand. Dan ontdek je natuurlijk dat het geadviseerde bufferbedrag inderdaad afhangt van jouw persoonlijke situatie. Denk aan de samenstelling van je gezin, de hoogte van je inkomen, de vraag of je huurt of een eigen huis hebt, de vraag of je een eigen auto hebt of lease... dat soort dingen.

Sparen

Onze buffer moet nog hoger zijn

Je komt er zéker achter als je de bijbehorende Bufferberekenaar van het Nibud invult - en dat is het doel van het artikel. Lijkt me tenminste. Vul je die in, dan krijg je het bedrag dat voor jou persoonlijk als buffer geadviseerd wordt. Voor mijn gezin komt het zelfs nog wat hoger uit...

10% van je netto inkomen sparen

Ook dan blijft de vraag wat het met je doet als je veel minder spaargeld hebt. Het advies van Nibud is in de basis om elke maand 10% van je netto inkomen apart te zetten. Ook als je een dikke spaarrekening hebt is dat wat ze aanraden, 'om uw bufferbedrag op niveau te houden'. 

Hoe moet je dat voor elkaar boksen?

Leuk, zo'n advies. Het ís natuurlijk ook verstandig. Het ís fijn om een goede pot met geld achter de hand te hebben. De vraag is alleen hoe je dat voor elkaar moet boksen als je ... weinig verdient ... hele hoge woonlasten hebt door idioot hoge huur of extreme huizenprijzen ... hoge kosten hebt voor wat dan ook ... 

Actieplan met spaarberekening

In de Bufferberekenaar zit ook een actieplan. Is jouw spaarsaldo lager dan het adviesbedrag, dan volgt er een spaarberekening. Handig, de vraag blijft alleen: Hoe dan? Hoe kan ik in mijn situatie nou dat soort bedragen sparen?

Sparen voor je buffer

Laat maar zitten? Je kunt meer dan je denkt!

Zo zijn veel afhaakpunten. Momenten waarop iemand die ernaar kijkt denkt: laat maar zitten. Hier kan ik toch niets mee. En dat is jammer, want zoals Sifan Hassan afgelopen weekend zei: ,,Wij kunnen meer dan wij denken, daar geloof ik in.” Dat geloof ik ook. Je kunt van alles, als je maar óf echt móet, óf echt wilt. Dat willen komt vaak dan ook weer voort uit het moeten. 

Echt moeten of echt willen... dingen veranderen

Daar zit de crux. Een adviesbedrag van het Nibud zorgt er niet voor dat je echt moet of wilt. Een buffer is verstandig, maar niet verplicht. En niet noodzakelijk, want zonder die buffer kun je ook prima leven.

De kans op financiële problemen bij tegenvallers neem je dan op de koop toe. Want tja, om (meer) te sparen moet je stappen zetten, dingen veranderen in je inkomsten en/of je uitgaven. En dat valt niet mee. Dus dan maar geen buffer. Of in elk geval niet één van € 18.250. 

Ook verstandig: berichten over sparen en besparen volgen...

Je krijgt ze in je mail met onze maandelijkse Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.