Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 augustus 2021, 09:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Digital nomads ... opeens duiken ze in alle media op. Misschien omdat het komkommertijd is, omdat ze reizen en daarmee interessant zijn in vakantietijd? Het principe is niet nieuw, maar opeens zie ik de term in allerlei artikelen op nieuwssites opduiken. 

Het AD heeft er een serie over lopen, dat schiet al lekker op. Op RTLnieuws.nl zie ik een artikel over een mevrouw die een huis voor digital nomads runt op Tenerife. En NU.nl doet ook gezellig mee in een artikel over 'Geld verdienen zonder ervoor te werken'. Wat niet wil zeggen dat digital nomads niet werken, er zijn er genoeg die onderweg en op welke locatie ter wereld ook keihard aan het werk zijn.

Wat is een digital nomad?

Misschien eerst even terug naar de basis: wat is dat - een digital nomad? Het woord nomade kennen we wel uit de geschiedenislessen... iemand die rondtrekt, geen vaste woonplaats heeft. Herdersvolken die rondtrekken met hun kuddes. 

Rondtrekken

Digitale nomaden trekken niet rond met vee. Ze trekken wel rond - en verdienen hun geld met digitaal werk. Werk via internet. Overal waar ze een internetverbinding hebben kunnen ze hun werk doen, of dat nu hier in Nederland is of in een hangmat op een tropisch strand. 

Digital nomad

Locatie-onafhankelijk werk

Wij hebben een stacaravan en ik ben regelmatig ook op werkdagen op de camping. Laptop mee, verbinding maken met internet - en ik kan m'n werk doen vanaf de veranda tussen de vakantievierders. Toevallig schrijf ik deze blog even vanuit thuis, maar later deze week ga ik weer die kant op. Dat maakt me natuurlijk geen digitale nomade - want ik heb wel een vaste woonplek. Eigenlijk zijn dat er gewoon twee.

Online werkzaamheden kun je overal doen

Qua werk zou het wel kunnen voor mij: overal ter wereld kan ik mijn blogs schrijven en al m'n andere werkzaamheden zijn ook online. Nu hoef ik niet zo nodig de wereld rond te reizen, dus heb ik ook niet de behoefte om mezelf te profileren als digital nomad. Maar met het werk dat ik doe zou het makkelijk kunnen. Qua gezin een stuk lastiger met puberboys die gewoon naar school moeten.

Geld verdienen zonder te werken?

Even terug naar dat artikel over Geld verdienen zonder te werken. Dat is dus niet per se zo voor digital nomads. Het ligt er maar net op welke manier je geld binnenharkt. Ze werken in elk geval vooral online.

Online werken als digital nomad

Freelancer: uurtje factuurtje

Wie als freelancer per uur betaald wordt voor schrijfwerk of programmeren of ... nou ja, wat je ook allemaal digitaal kunt doen - die verdient geen geld zonder te werken. Sterker nog: als je niet werkt verdien je dan ook geen geld. Vakantie, ziek, feestdagen... dat wordt dan allemaal niet doorbetaald.

Passief inkomen

Ook zo'n hippe term: passief inkomen. Dat is wat ze bedoelen met 'geld verdienen zonder te werken'. Terwijl je op het strand ligt of in zee zwemt komt er dan gewoon geld binnen. Passief inkomen haal je bijvoorbeeld uit het verkopen van online trainingen of boeken, uit affiliate marketing, advertenties, dropshipping. Maar ook huur die je ontvangt over een (vakantie)woning die je verhuurt is passief inkomen. En dividend over aandelen idem.

Ook passief inkomen komt niet vanzelf

Passief inkomen is niets anders dan geld dat binnenkomt waar je op dat moment niet iets voor hoeft te doen. Natuurlijk komt dat niet zomaar aanwaaien: daarvoor moet je wel vooraf iets (veel!) doen. Die training ontwikkelen, publiceren en promoten, dat boek schrijven en verkoopkanalen aanboren, artikelen schrijven met links naar websites die jou belonen voor verkopen via die links, die woning kopen en huurders vinden, aandelen kopen en bijhouden. Al die moeite kán ook voor niets zijn, dat je er weinig tot niets mee verdient.

Online werken

Digital nomad met passief inkomen

Natuurlijk zijn er heel wat digital nomads die passief inkomen hebben. De combinatie is zéker niet raar. Ze kunnen ook hun geld verdienen met een combinatie van actief inkomen (uit loondienst of als freelancer) en passief inkomen.

Variatie aan inkomensmogelijkheden

Wat ik mooi vind is de variatie aan inkomensmogelijkheden. Dat steeds meer mensen - en dan vooral de jongere generatie - ontdekt dat je niet per se een vaste baan in loondienst en een vaste werkplek nodig hebt om je leven te leven. Die keuzevrijheid is toch heerlijk!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.