Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDNB-president leerde veel van economiedocent en ouders
Machtig interessant artikel op FD.nl over Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB): 'Het beslissende gesprek van Klaas Knot met zijn economieleraar'. Persoonlijke verhalen vind ik vaak interessant, houd ook van biografieën lezen - of nou ja, meer luisteren op Storytel.
De link met de economieleraar triggerde mij ook: in een grijs verleden heb ik even voor de klas gestaan om economieles te geven. Alleen dat lesgeven op een middelbare school, dat bleek niet helemaal mijn ding.
Des te meer respect heb ik voor docenten die hun vak met hart en ziel uitdragen en hun leerlingen weten te motiveren. In dit geval om voor hun vak als toekomst te kiezen, en het vervolgens te schoppen tot president van De Nederlandsche Bank.
Toen ik aan het eind van mijn VWO een studie moest kiezen werd dat de Amsterdamse Academie voor Bank en Financiën. Ik riep toen overmoedig: "ik word de eerste vrouwelijke president van De Nederlandsche Bank". Niet helemaal gelukt 😀... of nee, helemaal niet. Ik ben geen Klazina Knot. Wel vond ik economie oprecht leuk - en nee, niet dankzij een enorm inspirerende economiedocent.
Terug naar Klaas. Die werd dus geïnspireerd door zijn economieleraar - die ook Klaas heette. De rest van het verhaal gaat meer over de situatie bij het gezin Knot. Over huizen en hypotheken.
De huizenmarkt die instortte in de winter van 1979 - een daling van de huizenprijzen met 40%! - wat niemand zag aankomen. De hypotheekrente die toen op 12 procent stond en de blijdschap over herfinancieren tegen 'maar' 8%. Daar kunnen we ons nu toch echt niets meer bij voorstellen?!
Hoe staat de hypotheekrente nu?
Lessen over geld kreeg Klaas niet alleen van zijn economieleraar. Door een verkeerde beslissing rondom huizen had het gezin Knot het een tijd lang financieel zwaar. Daar kwamen mooie geldlessen uit voort.
Interessante quote: "Zoals bij iedere Nederlander was bij ons natuurlijk de moraal dat je eerst de rente op je schulden betaalt, ook al gaat dat ten koste van de andere uitgaven binnen het gezin." Is dat zo? Is dat de moraal bij iedere Nederlander? Dat denk ik dus niet... anders zouden er niet zoveel mensen diep in de betalingsproblemen zitten. Het gaat hier wel over een tijd geleden. Was het destijds meer zo dan nu? Misschien, geen idee eigenlijk.
Klaas kon zich wel vinden in de instelling van pa Knot, die stelde dat alleen het verschil tussen je inkomen en je vaste lasten hebt om vrij te besteden. Zo ongeveer de basis van omgaan met geld, wat mij betreft. Ma Knot had daar moeite mee, Klaas vond het logisch.
Nog zo'n les: flink sparen voor het kopen van een huis. Dat leerde Klaas door de verkeerde beslissing van zijn ouders. Afgelopen weekend vertelde een vriendin over haar dochter, die met haar vriend een huis heeft gekocht. Die twee zijn 22 jaar oud en hadden maar liefst € 50.000 op hun spaarrekening... dat maakte het doen van de aankoop een stuk makkelijker. Ik voelde bewondering... kan alleen maar hopen dat ik mijn jongens zo bewust kan krijgen.
Tot slot de les over de huizenmarkt. In 1979 was iedereen kennelijk in de veronderstelling dat de huizenprijzen niet konden dalen. Net als nu. Toch konden de prijzen in één winter met 40 procent omlaag schieten... het heeft hem wantrouwend gemaakt over de stelling dat de boel niet kan instorten. Als het toen kon, kan het nu ook weer gebeuren.
Alles bij elkaar: interessant stuk met veel wijze lessen. Deze man is dan ook alweer 10 jaar president van De Nederlandsche Bank. Voor die tijd hadden we Nout Wellink voor 4 jaar - zijn naam moest ik eerlijk gezegd even opzoeken.
Niets ten nadele van Knot of Wellink, maar dé president van DNB is voor mij toch nog steeds Wim Duisenberg. Die was dat dan ook van 1982 tot 1997, vanaf het moment dat ik naar de middelbare school ging tot dik na mijn afstuderen. Dus tja, in mijn economielessen was Duisenberg de DNB-man. En daarna werd hij de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), waar hij zich sterk heeft bemoeid met het invoeren de euro.
De geldlessen die Klaas Knot heeft geleerd liggen heel dicht bij mijn visie op geldzaken. Die zie je ook terug in m'n blogs hier op HomeFinance - waarmee ik dan weer geldlessen voor jou op je beeldscherm probeer te toveren.
Meld je nu aan voor de gratis HomeFinance MailService!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.