Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 september 2021, 12:43 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Het wordt steeds moeilijker voor mensen in Nederland om aan een geschikte woning te komen. Vooral jongeren hebben een groot probleem. Hoe komen zij aan hun eerste woning? Wordt het kopen of toch huren?

Veel jongeren kunnen een koopwoning in de huidige woningmarkt helemaal vergeten. Het inkomen is vaak nog relatief laag en ook hebben ze meestal nog niet veel eigen geld. En dat terwijl de huizenprijzen historisch hoog zijn. Wat dan overblijft, is een huurwoning. Maar ook op de huurmarkt zijn de kansen in veel regio's beperkt...

Bieden op een huurhuis?

Vorige week een opmerkelijk artikel op de website van Rijnmond. In dit artikel komen drie jongeren aan het woord. Bij de eerste casus gaat het om een stel met een inkomen van 6.000 euro bruto per maand. Ze dachten een leuke huurwoning te kunnen huren voor 1.300 euro per maand (tegen deze prijs werd de woning aangeboden). De makelaar liet doorschemeren dat deze 1.300 euro wellicht niet voldoende was en vroeg wat ze de woning waard vonden. Het stel vond echter dat 1.300 euro per maand voldoende zou moeten zijn. Gevolg: de huurwoning is naar een ander gegaan. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over een driekamerappartement! Ik merk wel op dat dit stel met 6.000 euro bruto per maand een leuk inkomen heeft als starters op de markt.

Meer voorbeelden van de krappe huurmarkt

Het tweede stel dat in het artikel aan het woord komt, heeft een huurwoning gevonden in Hillegersberg. Ook hier gaat het om een appartement. De oppervlakte is negentig vierkante meter, het gaat om een woning van twee verdiepingen met een houten vloeren en een werkende open haard. Schrik niet: de huurprijs is 1.530 euro per maand.

Tot slot komt een derde persoon aan het woord. Deze is alleenstaande en heeft een inkomen van 1.050 euro netto per maand. Het lukt hem niet om alleen een huurwoning te vinden. Zelf met vrienden (totaal drie personen) lukt het niet om een huurwoning te krijgen. Het is wel schrikbarend om te lezen dat er appartementen worden aangeboden met een huurprijs van 1.700 euro.

Huizenprijzen omhoog

Ook misstanden op de huurmarkt

In het artikel wordt ook nog aangehaald dat een makelaar even 1.000 euro contant wilde hebben. Dit laatste is natuurlijk echt schrijnend om te lezen. Hoe haalt een makelaar in zijn hoofd om dit soort praktijken uit te voeren? Dit soort personen moeten heel hard worden aangepakt.

In ieder geval is duidelijk dat ook de huurmarkt oververhit is en dat ook daar dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Laten we hopen dat er heel snel maatregelen komen om de schrijnende gevallen aan te pakken. Bovendien zijn de huurprijzen voor veel mensen te hoog geworden. Er blijft dan vaak nog maar 1 mogelijkheid over en dat is thuis blijven wonen bij Pa en Ma.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.