Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie veroorzaakt prijsstijgingen? Welnee!

De betekenis van de maandelijkse CBS-cijfers

De betekenis van de maandelijkse CBS-cijfers

Toen ik gisteren mijn werk afsloot zag ik een krantenkop langskomen, iets van ‘Inflatie veroorzaakt prijsstijgingen’. Kan ‘m nu niet meer terugvinden, ik denk dat de titel veranderd is, dat het ging om het Telegraafartikel ‘Inflatie maakt bungalowpark, appels en barbecue duurder dan ooit’.

Inflatie verkeerd om uitgelegd

De formulering maakte me in de war. Inflatie veroorzaakt prijsstijging? Is het niet andersom? Het inflatiecijfer geeft toch juist weer wat er gebeurd is met de prijzen? Dan veroorzaken de hogere prijzen dus in feite de inflatie… 

Wat zegt het CBS?

Laat ik eens kijken wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erover zegt. Zij openen hun artikel over de inflatie in augustus met:

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 2,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 1,4 procent. Vooral de prijsontwikkelingen van pakketreizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken droegen bij aan de hogere inflatie.

Dat is dus precies wat ik bedoel: de hogere prijzen zorgen voor inflatie. Niet andersom. 

Begrip inflatie uitleggen aan pubers

Het doet mij een beetje denken aan de korte periode dat ik in het middelbaar onderwijs voor de klas heb gestaan om economieles te geven. Het begrip inflatie uitleggen aan pubers die daar natuurlijk niets mee hebben… dat was wel een dingetje. Dan blijf je al snel hangen in ‘inflatie is dat de prijzen omhoog gaan’ en ‘dat je van dezelfde euro minder kunt kopen’… ook al waren het toen nog guldens. 

Berekening inflatiecijfer

Ik kan me volledig voorstellen dat zo’n begrip als ‘inflatie’ voor pubers – en met hen voor héél veel mensen – niet goed te plaatsen is. Het heeft niets te maken met hun eigen leven en belevingswereld. De cijfers, tabellen en grafieken waar het CBS mee komt zeggen ze niets. Wat betekent zo’n grafiek nou?

Inflatie: consumentenprijsindex tot en met augustus 2021

Deze grafiek van het CBS laat zien hoe de prijzen in Nederland zijn gewijzigd ten opzichte van een jaar eerder. In augustus 2021 waren de prijzen dus 2,4% hoger dan in augustus 2020. Voor juli gold nog een prijsstijging van 1,4%, dus dat is een behoorlijk verschil.

‘De prijzen’ – wat zijn dat?

Een logische vraag is dan: wat zijn ‘de prijzen’? Iedereen koopt toch andere spullen… je kunt niet stellen dat iedereen 2,4% meer heeft moeten uitgeven dan een jaar geleden. Het gaat om de totale prijs van een vastgesteld pakket aan uitgaven, waarvan elke maand wordt gekeken wat dat in totaal kost. Hier kun je zien wat er in dat pakket zit:

Samenstelling pakket voor bepalen inflatie - CBS augustus 2021

Misschien rijd jij geen auto en ben je vooral thuis, ben je helemaal niet in het buitenland geweest en rook en drink je niet… dan zijn jouw uitgaven op een andere manier veranderd dan gemiddeld. Die 2,4% zegt dus niets over jouw kosten, wel over het algemene prijsniveau.

Duurdere vakanties zorgen voor inflatie

De inflatie zorgt er dus niet voor dat het leven duurder wordt: het is een cijfer dat achteraf berekend wordt en laat zien wat er gebeurd is met de prijzen. Je ziet hierboven dat sommige uitgaven in juli nog goedkoper waren dan een jaar eerder – en in augustus juist duurder. We hebben het dan over uitgaven in de horeca, recreatie en cultuur, en voedingsmiddelen. Door de Telegraaf vertaald naar ‘bungalowpark, appels en barbecue’. Vervoer is trouwens ook fors in prijs gestegen, ongetwijfeld gaat het daar over de benzineprijzen.

Wat moet jij met die inflatiecijfers?

Wat heb jij er nou aan, die inflatiecijfers? Eigenlijk helemaal niets… ze laten gewoon zien dat het leven gemiddeld genomen duurder is geworden. Het kan verklaren waarom je krap zit aan het eind van de maand, terwijl je geen bijzondere uitgaven hebt gedaan. 

Onderhandelen over je salaris

Het kan je wel munitie geven als je gaat onderhandelen over je salaris. Als de prijzen stijgen heb je tenslotte meer euro’s nodig om hetzelfde te kunnen kopen. Dus heb je een argument om tegen jouw werkgever te zeggen dat je loon omhoog moet.

Spaargeld en spaarrente

Die inflatie zorgt er dus voor dat jouw geld minder waard wordt, je kunt er minder van kopen door de hogere prijzen. De euro’s op jouw spaarrekening dalen dus in feite in waarde. Dat zou normaal gesproken goedgemaakt moeten worden door de spaarrente… maar helaas… dat is al een tijdje niet meer het geval.

Check de spaarrentes

Je kunt het zo zien: als je € 10.000 een jaar op de spaarrekening met de hoogste rente (0,35% op dit moment) hebt staan – krijg je na een jaar € 35 aan rente. In de tussentijd is jouw geld bij een inflatie van 2,4% wel € 240 minder waard geworden. 

Geen stimulans om te sparen

Dat stimuleert niet bepaald om te sparen natuurlijk. Als je het geld nu uitgeeft kun je er meer van kopen dan wanneer je het jarenlang op je spaarrekening laat staan. Die lage rente zóu ervoor kunnen zorgen dat we ons geld niet oppotten maar uitgeven.

Spaarvarken groeit

Toch sparen in plaats van uitgeven

In de praktijk werkt dat helemaal niet. Waarom niet? Omdat we niet sparen voor de rente – of in elk geval nu niet. We sparen om een bedrag bij elkaar te krijgen voor een uitgave die we willen of moeten doen. Of voor een buffer voor de zekerheid.

Inflatie niet van belang

Dat de gespaarde euro’s door de inflatie minder waard worden… dat nemen we op de koop toe. Of eigenlijk denken we er waarschijnlijk gewoon niet over na, want dat is alleen maar frustrerend.

Zullen we je elke maand op de hoogte houden over sparen?

Meld je NU aan voor onze Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek