Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEnergie besparen door gedrag of investeringen
Hoe zit het met jouw energierekening? De laatste tijd lees je steeds meer berichten over de stijgende energieprijzen - en daarmee dus ook steeds hogere energierekeningen. Gas en elektriciteit zijn fors duurder geworden, dat gaan we natuurlijk merken.
Het woord 'energiearmoede' popt ook opeens op in het nieuws. Onderzoeksinstituut TNO heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat zo'n 550.000 huishoudens in Nederland (vooral in het noordoosten) in 'energiearmoede' leven.
En wat is dat dan, energiearmoede? TNO omschrijft het zo:
Energiearmoede is gemeten als het % huishoudens met enerzijds een laag inkomen en anderzijds óf hoge energiekosten óf een woning met een relatief lage energetische kwaliteit.
Een woning met een relatief lage energetische kwaliteit... dat kun je vertalen naar een slecht geïsoleerde woning. Waarom ze dat nou zo moeilijk moeten omschrijven?
Hoe dan ook: die hoge energiekosten hangen natuurlijk ook samen met de slechte isolatie. En als je dan een laag inkomen hebt... dan kunnen die hoge energiekosten ook snel een probleem worden. Bovendien heb je dan vaak niet het geld om iets aan die slechte isolatie te doen.
Dan concreet de energierekening, die gaat dus omhoog door de stijgende prijzen. Daar kunnen de energiebedrijven op zich ook niet zoveel aan doen, gas en elektriciteit zijn gewoon veel duurder geworden.
Verder zit er in jouw energierekening een behoorlijk bedrag aan belastingen... daar zou de overheid wel iets aan kunnen doen. Maar ja, of dat prioriteit heeft in Den Haag? Misschien voor de elektriciteit, vast en zeker niet voor gas.
Ga je er vanuit dat je aan die prijzen en belastingen niets kunt doen, dan heb je nog de optie om minder energie te verbruiken. Hoe serieus let jij op het energieverbruik in jouw huis? Valt daar niet nog wat winst te behalen?
Energie besparen kan aan de ene kant door gedrag: opletten dat er geen stroom en gas verbruikt wordt als dat niet nodig is. Lampen die onnodig aan staan, verwarming die onnodig (hard) brandt. Apparaten die energie vreten... best interessant om je te verdiepen in het energieverbruik bij jou thuis.
En misschien kun je nog iets aan je woning doen om het verbruik omlaag te krijgen. Wij hebben sinds een paar maanden zonnepanelen en wekken dus deels onze eigen stroom op. Maar ik weet zeker dat ons huis verre van energiezuinig is. Isolatie is wel een volgende stap om naar te kijken hier thuis. Ik denk zomaar dat het dubbel glas van onze ramen ook zo oud is dat de isolatie lang niet optimaal is.
De ellende is natuurlijk dat al die energiebesparende acties voor je huis simpelweg geld kosten. Daar moet je in investeren zonder dat het je direct extra plezier oplevert. Die zonnepanelen vond ik oprecht wel leuk - dat is ook iets nieuws in plaats van een vervanging. Je ziet ze liggen en kunt leuk in de app zien wat ze doen.
Dat is heel anders met nieuwe ramen en andere isolerende maatregelen. Het kost geld, je ziet er niet direct iets van en beleeft er ook geen plezier aan. Of nou ja - niet meteen. Wel als je inziet dat je daardoor minder stroom en gas verbruikt, wat je een lagere energierekening oplevert.
Of nou ja, lager... met de stijgende energieprijzen zou je normaal gesproken een hógere energierekening krijgen. Door iets aan je verbruik te doen - met gedrag of investeren - kun je dat dan misschien voorkomen. Een gelijkblijvende energierekening is dan je 'beloning'.
Heb je een eigen huis, dan heb je veel meer mogelijkheden om iets aan je energierekening te doen dan wanneer je huurt. Als huurder is jouw invloed beperkt tot je gedrag - een woningbezitter kan dingen aan zijn huis laten doen: energiebesparende maatregelen. Die kun je betalen met je spaargeld - je kunt er ook voor lenen.
Heb je genoeg spaargeld, dan kun je vrij eenvoudig stappen zetten. Op je spaarrekening levert het nagenoeg niets op, dus kun je de besparing op je energierekening (of dus het voorkomen dat die stijgt) zien als rendement op je spaargeld. Als je die besparing dan ook nog weer terugsluist naar je spaarrekening... dan vul je daarmee je saldo weer aan.
Heb je dat niet - dan kun je overwegen om er geld voor te lenen. Geld lenen kost natuurlijk geld, dat weten we allemaal. Toch kan het de moeite waard zijn: ook de rente op hypotheken en leningen is bizar laag op dit moment.
Bovendien zijn er allerlei speciale regelingen als je geld wilt lenen voor energiebesparing. Vereniging Eigen Huis heeft ze helder op een rij gezet:
Gezien het idee om zelf nog wat meer aan onze woning te laten doen om die duurzamer te maken ga ik me hier verder in verdiepen. Jij ook?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.