Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 23 september 2021, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #lenen #sparen #hypotheek

Hoe zit het met jouw energierekening? De laatste tijd lees je steeds meer berichten over de stijgende energieprijzen - en daarmee dus ook steeds hogere energierekeningen. Gas en elektriciteit zijn fors duurder geworden, dat gaan we natuurlijk merken.

Energiearmoede in Nederland

Het woord 'energiearmoede' popt ook opeens op in het nieuws. Onderzoeksinstituut TNO heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat zo'n 550.000 huishoudens in Nederland (vooral in het noordoosten) in 'energiearmoede' leven. 

Wat is energiearmoede?

En wat is dat dan, energiearmoede? TNO omschrijft het zo:

Energiearmoede is gemeten als het % huishoudens met enerzijds een laag inkomen en anderzijds óf hoge energiekosten óf een woning met een relatief lage energetische kwaliteit.

Een woning met een relatief lage energetische kwaliteit... dat kun je vertalen naar een slecht geïsoleerde woning. Waarom ze dat nou zo moeilijk moeten omschrijven?

Hogere energiekosten door slechte isolatie

Hoe dan ook: die hoge energiekosten hangen natuurlijk ook samen met de slechte isolatie. En als je dan een laag inkomen hebt... dan kunnen die hoge energiekosten ook snel een probleem worden. Bovendien heb je dan vaak niet het geld om iets aan die slechte isolatie te doen.

Stijgende energierekening - wat kun je doen?

Dan concreet de energierekening, die gaat dus omhoog door de stijgende prijzen. Daar kunnen de energiebedrijven op zich ook niet zoveel aan doen, gas en elektriciteit zijn gewoon veel duurder geworden.

Energiebelasting omlaag?

Verder zit er in jouw energierekening een behoorlijk bedrag aan belastingen... daar zou de overheid wel iets aan kunnen doen. Maar ja, of dat prioriteit heeft in Den Haag? Misschien voor de elektriciteit, vast en zeker niet voor gas.

Gas verbruik wordt duurder

Minder energie verbruiken

Ga je er vanuit dat je aan die prijzen en belastingen niets kunt doen, dan heb je nog de optie om minder energie te verbruiken. Hoe serieus let jij op het energieverbruik in jouw huis? Valt daar niet nog wat winst te behalen? 

Energie besparen door gedrag

Energie besparen kan aan de ene kant door gedrag: opletten dat er geen stroom en gas verbruikt wordt als dat niet nodig is. Lampen die onnodig aan staan, verwarming die onnodig (hard) brandt. Apparaten die energie vreten... best interessant om je te verdiepen in het energieverbruik bij jou thuis.

Zonnepanelen en isolatie

En misschien kun je nog iets aan je woning doen om het verbruik omlaag te krijgen. Wij hebben sinds een paar maanden zonnepanelen en wekken dus deels onze eigen stroom op. Maar ik weet zeker dat ons huis verre van energiezuinig is. Isolatie is wel een volgende stap om naar te kijken hier thuis. Ik denk zomaar dat het dubbel glas van onze ramen ook zo oud is dat de isolatie lang niet optimaal is.

Zonnepanelen

Investeren zonder direct plezier

De ellende is natuurlijk dat al die energiebesparende acties voor je huis simpelweg geld kosten. Daar moet je in investeren zonder dat het je direct extra plezier oplevert. Die zonnepanelen vond ik oprecht wel leuk - dat is ook iets nieuws in plaats van een vervanging. Je ziet ze liggen en kunt leuk in de app zien wat ze doen. 

Plezier van een lagere... 

Dat is heel anders met nieuwe ramen en andere isolerende maatregelen. Het kost geld, je ziet er niet direct iets van en beleeft er ook geen plezier aan. Of nou ja - niet meteen. Wel als je inziet dat je daardoor minder stroom en gas verbruikt, wat je een lagere energierekening oplevert. 

... of gelijkblijvende energierekening

Of nou ja, lager... met de stijgende energieprijzen zou je normaal gesproken een hógere energierekening krijgen. Door iets aan je verbruik te doen - met gedrag of investeren - kun je dat dan misschien voorkomen. Een gelijkblijvende energierekening is dan je 'beloning'. 

Huurhuis of eigen woning

Heb je een eigen huis, dan heb je veel meer mogelijkheden om iets aan je energierekening te doen dan wanneer je huurt. Als huurder is jouw invloed beperkt tot je gedrag - een woningbezitter kan dingen aan zijn huis laten doen: energiebesparende maatregelen. Die kun je betalen met je spaargeld - je kunt er ook voor lenen.

Spaargeld gebruiken om te (be)sparen

Heb je genoeg spaargeld, dan kun je vrij eenvoudig stappen zetten. Op je spaarrekening levert het nagenoeg niets op, dus kun je de besparing op je energierekening (of dus het voorkomen dat die stijgt) zien als rendement op je spaargeld. Als je die besparing dan ook nog weer terugsluist naar je spaarrekening... dan vul je daarmee je saldo weer aan. 

Geld in je huis voor energiebesparing

Geld lenen voor energiebesparing

Heb je dat niet - dan kun je overwegen om er geld voor te lenen. Geld lenen kost natuurlijk geld, dat weten we allemaal. Toch kan het de moeite waard zijn: ook de rente op hypotheken en leningen is bizar laag op dit moment.

Bovendien zijn er allerlei speciale regelingen als je geld wilt lenen voor energiebesparing. Vereniging Eigen Huis heeft ze helder op een rij gezet:

  • Via jouw hypotheek
  • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds
  • Groene leningen
  • Duurzame Monumenten-lening
  • Duurzaamheidslening

Gezien het idee om zelf nog wat meer aan onze woning te laten doen om die duurzamer te maken ga ik me hier verder in verdiepen. Jij ook?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.