Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogPrijzen, rentes, inflatie... gevolgen voor jouw geldzaken
Het zijn rare tijden als het om de economie gaat. Je leest allerlei jubelberichten over hoe goed het gaat, hoe de economie zich veel sneller dan verwacht herstelt van de coronaschade. De klinkt super en heerlijk positief.
Toch vraag ik me af waar het naartoe gaat, bijvoorbeeld met de prijzen van zo ongeveer alles. Interessant stuk hierover op NOS.nl: Economie herstelt sneller dan verwacht. Grote vraag is: blijven de prijzen stijgen? - dat zet je wel aan het denken.
Ik had het laatst nog met een vriendin over de containerprijzen, hoe het nou kan dat het vervoer van containers over zee zo enorm in prijs gestegen is. Fascinerend en tegelijk schokkend om dat in een grafiek terug te zien:
Nu ben ik niet zo macro-economisch ingesteld, heb het liever over persoonlijke financiën. Jouw eigen portemonnee, spaarrekening, hypotheek en lening enzo. Toch is het af en toe wel goed om naar het grotere plaatje te kijken: wat er in de wereld gebeurt heeft uiteindelijk immers wel invloed op onze privé geldsituatie.
Neem nou de rente. Dat is voor jou en mij een gegeven, het is zoals het is. De hypotheekrente extreem laag, de spaarrente ook. Dat maakt lenen goedkoop, en sparen qua rendement nogal zinloos.
Ondertussen heeft die rentestand wel forse gevolgen voor bijvoorbeeld de huizenprijzen - die stijgen de pan uit. Dat zorgt er weer voor dat het voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt om een huis te kopen. De lage rente zorgt er wel voor dat jouw maximale hypotheek ook hoog is, maar dat compenseert het noodtempo waar in de huizenprijzen stijgen niet.
Inflatie, ook zoiets. Het is voor veel mensen een ver-van-je-bed begrip, het percentage dat elke maand gepubliceerd wordt zegt weinig over jouw eigen bankrekening. Toch ga je de effecten van een hoge inflatie vroeg of laat merken: je kunt simpelweg minder kopen van het geld dat je binnenkrijgt. Tenzij je inkomsten net zo hard stijgen natuurlijk, dan niet. Klein detail: de hoge huizenprijzen zijn niet verwerkt in de inflatiecijfers!
Die inflatie komt mede doordat centrale banken en overheden bergen geld in de economie pompen. Begrijpelijk: ze zagen dikke problemen aankomen en wilden niet dat de economieën zouden stilvallen. De coronasteun is daar een heel helder voorbeeld van: door bedrijven te helpen.
Dat ondersteunen van de economie met al die miljarden moet natuurlijk ook een keer ophouden. Anders gaat de inflatie te hard, en dat is niet de bedoeling. Maar of en wanneer de centrale banken en overheden dat gaan doen? De coronasteun stopt wel, maar dat is natuurlijk niet alles. Wanneer komt het moment dat de ECB de rente gaat verhogen?
Zoals gezegd: macro-economische zaken zoals de rentestand en de inflatie hebben normaal gesproken niet heel erg mijn aandacht. Toch merk ik dat ik er de laatste tijd meer naar kijk. De wereld verandert in een snel tempo, wat maakt dat ik me afvraag: wat staat ons allemaal te wachten? En vooral: wat zullen de gevolgen zijn voor onze persoonlijke geldzaken?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.