Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 september 2021, 09:01 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

Het zijn rare tijden als het om de economie gaat. Je leest allerlei jubelberichten over hoe goed het gaat, hoe de economie zich veel sneller dan verwacht herstelt van de coronaschade. De klinkt super en heerlijk positief. 

Stijgende prijzen

Toch vraag ik me af waar het naartoe gaat, bijvoorbeeld met de prijzen van zo ongeveer alles. Interessant stuk hierover op NOS.nl: Economie herstelt sneller dan verwacht. Grote vraag is: blijven de prijzen stijgen? - dat zet je wel aan het denken.

Bizarre stijging van containerprijzen

Ik had het laatst nog met een vriendin over de containerprijzen, hoe het nou kan dat het vervoer van containers over zee zo enorm in prijs gestegen is. Fascinerend en tegelijk schokkend om dat in een grafiek terug te zien:

Containerprijzen 2020-2021 | NOS.nl / World Container Index Drewry

Macro economie & privé geldsituatie

Nu ben ik niet zo macro-economisch ingesteld, heb het liever over persoonlijke financiën. Jouw eigen portemonnee, spaarrekening, hypotheek en lening enzo. Toch is het af en toe wel goed om naar het grotere plaatje te kijken: wat er in de wereld gebeurt heeft uiteindelijk immers wel invloed op onze privé geldsituatie.

Rentestand

Neem nou de rente. Dat is voor jou en mij een gegeven, het is zoals het is. De hypotheekrente extreem laag, de spaarrente ook. Dat maakt lenen goedkoop, en sparen qua rendement nogal zinloos.

Huizenprijzen

Ondertussen heeft die rentestand wel forse gevolgen voor bijvoorbeeld de huizenprijzen - die stijgen de pan uit. Dat zorgt er weer voor dat het voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt om een huis te kopen. De lage rente zorgt er wel voor dat jouw maximale hypotheek ook hoog is, maar dat compenseert het noodtempo waar in de huizenprijzen stijgen niet.

Inflatie

Inflatie, ook zoiets. Het is voor veel mensen een ver-van-je-bed begrip, het percentage dat elke maand gepubliceerd wordt zegt weinig over jouw eigen bankrekening. Toch ga je de effecten van een hoge inflatie vroeg of laat merken: je kunt simpelweg minder kopen van het geld dat je binnenkrijgt. Tenzij je inkomsten net zo hard stijgen natuurlijk, dan niet. Klein detail: de hoge huizenprijzen zijn niet verwerkt in de inflatiecijfers!

Inflatie tm augustus 2021

Geld in de economie gepompt

Die inflatie komt mede doordat centrale banken en overheden bergen geld in de economie pompen. Begrijpelijk: ze zagen dikke problemen aankomen en wilden niet dat de economieën zouden stilvallen. De coronasteun is daar een heel helder voorbeeld van: door bedrijven te helpen. 

Wanneer gaat ECB de rente verhogen?

Dat ondersteunen van de economie met al die miljarden moet natuurlijk ook een keer ophouden. Anders gaat de inflatie te hard, en dat is niet de bedoeling. Maar of en wanneer de centrale banken en overheden dat gaan doen? De coronasteun stopt wel, maar dat is natuurlijk niet alles. Wanneer komt het moment dat de ECB de rente gaat verhogen? 

Wat staat ons allemaal te wachten?

Zoals gezegd: macro-economische zaken zoals de rentestand en de inflatie hebben normaal gesproken niet heel erg mijn aandacht. Toch merk ik dat ik er de laatste tijd meer naar kijk. De wereld verandert in een snel tempo, wat maakt dat ik me afvraag: wat staat ons allemaal te wachten? En vooral: wat zullen de gevolgen zijn voor onze persoonlijke geldzaken?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.