Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 oktober 2021, 10:07 - Jos Koets
#hypotheek #huizenmarkt #huis kopen

Het kopen van een extra koopwoning om deze vervolgens weer te verhuren is trendy geworden. Steeds meer mensen zien een verhuurwoning als een ideale belegging. Je profiteert van de extreme stijgingen op de huizenmarkt en haalt ook nog een leuke huur binnen!

In de praktijk worden deze woningen echter heel vaak gefinancierd met een normale hypotheek. Dat is lekker goedkoop, maar wel tegen de regels van de banken. Omdat deze werkwijze de toch al veel te hard stijgende huizenprijzen nog verder omhoog jaagt, vind ik dat de oneigenlijke verhuur van koopwoningen verboden moet worden. Het is tijd dat de banken in actie komen!

Financieren verhuurwoning: legale manier

Het financieren van een extra koopwoning voor de verhuur is mogelijk via de legale weg namelijk de verhuurhypotheek. Nadeel van een verhuurhypotheek is dat de betaalde hypotheekrente flink hoger is (gemiddeld 2%) dan de "normale hypotheekrente" zoals je die op HomeFinance.nl kunt vergelijken. En bij het kopen van een huis voor de verhuur moet flink wat eigen geld worden ingebracht. Banken financieren namelijk vaak maar tot 80 procent van de waarde van de woning in verhuurde staat.

Financieren verhuurwoning: minder legale manier

Je kunt ook een nieuwe koopwoning kopen om in te wonen en de oude koopwoning dan niet verkopen, maar verhuren. Volgens mij is iedereen er wel van op de hoogte dat je een koopwoning alleen mag verhuren met toestemming van de bank waar de hypotheek loopt. Maar deze toestemming wordt natuurlijk niet gevraagd. Je betaalt gewoon je lopende hypotheek door en ontvangt aan de andere kant de huur van de verhuurder. Deze huur is onbelast en over de betaalde hypotheekrente heb je natuurlijk geen renteaftrek. Het leuke is dat de bank niet op de hoogte is, maar de fiscus wel.

Starters de dupe

Om geld te kunnen verdienen, moet de huur natuurlijk hoger zijn dan de hypotheeklasten die nog betaald moeten worden. Je ziet dan ook dat bij (kleine) appartementen huurders regelmatig meer dan 1.000 euro huur per maand moeten betalen. Als de huurder daadwerkelijk het appartement zou kopen (wat niet mogelijk is) dan zouden de hypotheeklasten lager zijn dan deze 1.000 euro.

Het stelselmatig verhuren van koopwoningen betekent dat starters deze woningen dus niet kunnen kopen. Zij worden dus gedwongen om te gaan huren terwijl zij per maand meer kwijt zijn aan woonlasten. Hierdoor kan er minder gespaard worden en zal verhuizing naar een koopwoning op een later moment ook niet zo snel plaatsvinden. Indien het appartement wel gekocht zou kunnen worden, dan is een volgende verhuizing naar een andere koopwoning ook gemakkelijker. Vooral als het appartement in waarde is gestegen.

Vaak het idee van makelaars

Het idee van deze oneigenlijke verhuur komt vaak niet van de huiseigenaren zelf. Zij hebben deze tip meestal gekregen van een makelaar. Veel makelaars regelen huurcontracten maar attenderen huizenbezitters er niet op wat de nadelen kunnen zijn.

Banken: kom in actie!

Oneigenlijk verhuur is gemakkelijk te voorkomen. Banken zullen hun klantenbestand actief moeten bekijken. Door een vrij simpele analyse kunnen zij achterhalen of er sprake is van een verhuurde woning. In dit geval kan de woning worden opgeÃĢist. De huiseigenaar kan dan de hypotheek alsnog omzetten naar een verhuurhypotheek of de woning gewoon verkopen.

In het beste geval wordt de koopwoning gekocht door de huurder. Die hoeft dan niet te verhuizen en heeft dan ook nog het voordeel van lagere maandlasten.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.