Search
Close this search box.

Oneigenlijk verhuur van koopwoningen verbieden

Banken: stop het financieren van een verhuurwoning met een normale hypotheek

Banken: stop het financieren van een verhuurwoning met een normale hypotheek

Het kopen van een extra koopwoning om deze vervolgens weer te verhuren is trendy geworden. Steeds meer mensen zien een verhuurwoning als een ideale belegging. Je profiteert van de extreme stijgingen op de huizenmarkt en haalt ook nog een leuke huur binnen!

In de praktijk worden deze woningen echter heel vaak gefinancierd met een normale hypotheek. Dat is lekker goedkoop, maar wel tegen de regels van de banken. Omdat deze werkwijze de toch al veel te hard stijgende huizenprijzen nog verder omhoog jaagt, vind ik dat de oneigenlijke verhuur van koopwoningen verboden moet worden. Het is tijd dat de banken in actie komen!

Financieren verhuurwoning: legale manier

Het financieren van een extra koopwoning voor de verhuur is mogelijk via de legale weg namelijk de verhuurhypotheek. Nadeel van een verhuurhypotheek is dat de betaalde hypotheekrente flink hoger is (gemiddeld 2%) dan de “normale hypotheekrente” zoals je die op HomeFinance.nl kunt vergelijken. En bij het kopen van een huis voor de verhuur moet flink wat eigen geld worden ingebracht. Banken financieren namelijk vaak maar tot 80 procent van de waarde van de woning in verhuurde staat.

Financieren verhuurwoning: minder legale manier

Je kunt ook een nieuwe koopwoning kopen om in te wonen en de oude koopwoning dan niet verkopen, maar verhuren. Volgens mij is iedereen er wel van op de hoogte dat je een koopwoning alleen mag verhuren met toestemming van de bank waar de hypotheek loopt. Maar deze toestemming wordt natuurlijk niet gevraagd. Je betaalt gewoon je lopende hypotheek door en ontvangt aan de andere kant de huur van de verhuurder. Deze huur is onbelast en over de betaalde hypotheekrente heb je natuurlijk geen renteaftrek. Het leuke is dat de bank niet op de hoogte is, maar de fiscus wel.

Starters de dupe

Om geld te kunnen verdienen, moet de huur natuurlijk hoger zijn dan de hypotheeklasten die nog betaald moeten worden. Je ziet dan ook dat bij (kleine) appartementen huurders regelmatig meer dan 1.000 euro huur per maand moeten betalen. Als de huurder daadwerkelijk het appartement zou kopen (wat niet mogelijk is) dan zouden de hypotheeklasten lager zijn dan deze 1.000 euro.

Het stelselmatig verhuren van koopwoningen betekent dat starters deze woningen dus niet kunnen kopen. Zij worden dus gedwongen om te gaan huren terwijl zij per maand meer kwijt zijn aan woonlasten. Hierdoor kan er minder gespaard worden en zal verhuizing naar een koopwoning op een later moment ook niet zo snel plaatsvinden. Indien het appartement wel gekocht zou kunnen worden, dan is een volgende verhuizing naar een andere koopwoning ook gemakkelijker. Vooral als het appartement in waarde is gestegen.

Vaak het idee van makelaars

Het idee van deze oneigenlijke verhuur komt vaak niet van de huiseigenaren zelf. Zij hebben deze tip meestal gekregen van een makelaar. Veel makelaars regelen huurcontracten maar attenderen huizenbezitters er niet op wat de nadelen kunnen zijn.

Banken: kom in actie!

Oneigenlijk verhuur is gemakkelijk te voorkomen. Banken zullen hun klantenbestand actief moeten bekijken. Door een vrij simpele analyse kunnen zij achterhalen of er sprake is van een verhuurde woning. In dit geval kan de woning worden opgeëist. De huiseigenaar kan dan de hypotheek alsnog omzetten naar een verhuurhypotheek of de woning gewoon verkopen.

In het beste geval wordt de koopwoning gekocht door de huurder. Die hoeft dan niet te verhuizen en heeft dan ook nog het voordeel van lagere maandlasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Dre van dinsdag oktober 5, 2021 11:11
    Beste Dre,

    Het gaat hoofdzakelijk niet om de hogere rente, maar om de eigen inleg. Je kunt immers meestal maar 80% lenen van de woning in verhuurde staat. Dan moet er nog 8% overdrachtsbelasting betaald worden, wat zorg voor een vrij hoog bedrag aan eigen inleg

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek