Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAanbod koopwoningen droogt op, prijzen stijgen door
Afgelopen week weer eens een artikel in het AD over de huizenprijzen. De titel was dit keer sprekend met: Aanbod koopwoningen droogt helemaal op: "Mensen worden moedeloos". Uit kwartaalcijfers van de NVM blijkt dat de prijzen met 19 procent op jaarbasis zijn gestegen. Dit komt deels omdat het aantal te koop staande woningen heel snel opdroogt. Voor mensen die op zoek zijn naar een woning, bevatten de kwartaalcijfers van de NVM weinig positieve punten...
Ik zet hier een aantal belangrijke cijfers en conclusies uit het kwartaalbericht van de NVM en het artikel in het AD voor u op een rij:
Niemand zal meer raar staan te kijken van bovenstaande cijfers. Anders gezegd: we zijn bovenstaande cijfers gewend. Het gekke is dat het toch ieder kwartaal nog een stapje erger wordt.
Opvallend is wel dat de gemiddelde prijs van een bestaande woning steeds dichterbij de nieuwbouwwoning komt. De reden zal zijn dat er te weinig woningen worden gebouwd. Of moeten we zeggen dat er teveel wordt betaald voor bestaande woningen.
Een veelgestelde vraag in de huidige huizenmarkt is: "Wat is een realistische prijs voor een woning?" Deze vraag wordt tegenwoordig simpel beantwoord door makelaars met: "Wat de gek er voor wil geven."
Ik heb het al vaker gezegd: de taxatiewaarde heeft een hele grote invloed heeft op de stijgende huizenprijzen. Hieronder een fictief voorbeeld:
In bovenstaand voorbeeld wordt een huis te koop gezet voor 400.000 euro. Er wordt flink overboden en het huis wordt verkocht voor 500.000 euro. Voor het regelen van de hypotheek heeft de koper een taxatie nodig. De taxateur taxeert de woning op 480.000 euro. Voor het bepalen van de maximale hypotheek neemt de bank de laagste waarde van de koopprijs of taxatiewaarde. In dit voorbeeld is de maximale hypotheek 480.000 euro. Deze koper moet het verschil van de koopprijs en de taxatiewaarde (20.000 euro) uit eigen zak betalen.
De taxatiewaarde van 480.000 euro wordt vervolgens opgenomen in het Kadaster en zal weer als uitgangspunt worden genomen als een soortelijke woning te koop wordt gezet. Indien de taxatiewaarde in dit voorbeeld maar 400.000 euro was geweest dan had het hele plaatje voor de koper en ook voor toekomstige soortgelijke woningen die te koop worden gezet er heel anders eruit gezien!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.