Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 oktober 2021, 08:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #overige

Het is wat met die prijzen. Huizenprijzen, energieprijzen, benzineprijzen, boodschappenprijzen, bankieren... alles wordt in een noodtempo duurder... wat kun je doen?

We zijn de op drie na rijksten van de wereld

Het goede nieuws: Nederlanders zijn de op drie na rijksten van de wereld. Tenminste, dat lees ik in de nieuwsbrief van de Telegraaf - schijnt de uitkomst te zijn van een onderzoek. We staan dus niet op nummer drie - wel op nummer vier: na de Verenigde Staten, Zwitserland en Denemarken.

Nederlanders zijn gemiddeld rijk

Zegt niets: de welvaart is ongelijk verdeeld

Leuk gekopt, maar dit zegt natuurlijk helemaal niets. We kunnen qua gemiddeld vermogen per persoon (€ 114.287) wel op nummer 4 van de wereld uitkomen... dat zegt niets over de verdeling van het totale vermogen in ons land. Dat blijkt ook wel: Nederland staat op nummer 6 van de landen met de meest ongelijke verdeling van de welvaart.

Energieprijzen door het dak

Die stijgende prijzen kunnen dus wel degelijk veel mensen in de problemen brengen. Niet voor niets zijn ze in het kabinet druk aan het babbelen over de energierekening. Bij de energiebedrijven gebeurt van alles - NU.nl schrijft dat de energie bij sommige leveranciers meer dan zes keer duurder is geworden. Nee, dat betekent niet dat de energierekening ook zes keer hoger is: de rekening bestaat immers voor een groot deel uit vastrecht enzo. 

Producten duurder door hogere energierekening bedrijven

Die hogere energieprijzen hebben niet alleen gevolgen voor jouw eigen energierekening. Ook bedrijven verbruiken energie en moeten daar meer voor gaan betalen... die extra kosten verwerken ze natuurlijk in de prijzen van hun producten. En die producten: die koop jij. Tegen een hogere prijs. De hoge energieprijzen hebben dus niet alleen effect op het bedrag dat je overhoudt na je vaste  lasten, ze zorgen er ook voor dat je van dat bedrag minder kunt kopen. 

Boodschappen duurder

Regering zoekt naar oplossing

Op de ministeries wordt druk gerekend om een oplossing te vinden. Om ervoor te zorgen dat we met z'n allen niet zo overrompeld worden door de veel hogere energierekening dat onze koopkracht in gevaar komt.  Want tja: minder koopkracht betekent dat we minder gaan kopen - en dat is slecht voor de economie.

Uiterlijk voor 1 november komt het kabinet met een plan, zeggen ze. Er wordt gedacht aan een 'drietrapsraket':

  1. Verlaging van de energiebelasting
  2. Compensatie via inkomstenbelasting - voor lagere inkomens
  3. Versneld isoleren

Isoleren - wanneer ben je aan de beurt?

Dat isoleren is wel een dingetje. Het loopt nu opeens storm bij isolatiebedrijven - veel specialisten draaien overuren. Logisch, ook ik heb de laatste tijd wat gedachten over investeren in isolatie. Niet eens per se door de berichten over de hogere energieprijzen, of misschien onbewust toch wel? Of omdat ik het gewoon weer koud heb overdag, geen idee. 

Het idee dat de overheid nog iets extra's gaat doen om ons te stimuleren tot het nemen van isolatiemaatregelen - ik vind het prima. Was er toch al over aan het nadenken en als het voordeliger wordt is dat natuurlijk alleen maar fijn. Maar goed, dan moeten isolatiebedrijven dus wel ruimte hebben om het te komen doen.

Elektrisch rijden en benzineprijzen

Ondertussen hebben wij hier thuis ook de laadpaal voor de auto nog niet. Zou deze week geplaatst worden, maar dat is uitgesteld... leveringsproblemen, tekort aan chips, je kon erop wachten. Alleen denk ik dan: dat wisten ze ongetwijfeld wel eerder, dus waarom nu pas die mededeling?

Elektrische auto even uitstellen

Ik ben serieus aan het overwegen om mijn eigen auto te vervangen voor een volledig elektrische, maar het is wel fijn als dan de laadpaal geregeld is. Dus die beslissing schuif ik nog eventjes vooruit. Met de hybride auto van manlief kun je nog zeggen: dan rijd je maar even op benzine. Met een volledig elektrische auto gaat dat 'm niet worden - en het is toch wel heel fijn om voor de deur te kunnen opladen.

Elektrische auto

Opladen, energieprijzen en zonnepanelen

Overigens laadt hij z'n accu nu op via een verlengsnoer in een gewoon stopcontact. Dat duurt lang maar is met hybride nog wel te overzien. Ook dat is niet heel handig met een volledig elektrische auto denk ik zomaar. Bovendien... de stroom wordt dus fors duurder en met het aanbreken van de herfst leveren onze zonnepanelen de komende tijd ook een stuk minder op natuurlijk.

Tanken ook bizar duur

Maar ja... tanken is intussen ook bizar duur geworden. Boven de 2 euro per liter benzine... Op dit moment is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor Euro95 maar liefst 2,06 - de hoogste prijs ooit. Nu hoef je dat natuurlijk niet te betalen. Je kunt tanken langs de snelweg voor de hoofdprijs, of bij een lokale pomp die veel minder rekent - het is nog steeds prima mogelijk om minder dan € 1,90 te betalen. Maar goed - dat is nog steeds heel veel meer dan een jaar geleden - toen was  € 1,60 per liter nog heel normaal.

Alles duurder - wat kun je doen?

Kortom: alles wordt duurder, heel veel prijzen schieten omhoog. Wat kun je doen? Erover klagen gaat niets opleveren lijkt me zo. De prijsontwikkelingen op zich, daar kun je toch niets tegen doen.

Geld besparen is keuzes maken

Dus als je bang bent dat je niet meer uitkomt met je inkomen: dan wordt het zaak om goed te kijken waar je jouw geld precies aan uitgeeft. Om keuzes te maken: wat is belangrijk voor jou en wat kan ook wel wat minder?  

Top 10 slimme bespaartips

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.