Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEr staan zo weinig huizen te koop dat makelaars in de problemen komen
Vorige week stond er een artikel in het AD over de situatie op de huizenmarkt in de regio Dordrecht. In het artikel stond nogmaals beschreven dat er een totale chaos heerst op de woningmarkt. Nog nooit stonden zo weinig woningen te koop en stegen de prijzen zo snel. En nu komt het meest opmerkelijke: makelaars dreigen failliet te gaan. Maar de huizenmarkt is toch oververhit? Hoe zit dit?
De makelaars die het heel moeilijk blijken te hebben, zijn vooral de kleine makelaars. En de belangrijkste reden van het failliet gaan, is het kleine aantal te koop staande woningen. Er is gewoon te weinig "handel" voor het aantal makelaars.
Even wat cijfers en overige opmerkingen over de situatie in deze regio:
Ik heb al eerder geschreven dat diverse makelaars in Vlaardingen (waar ik zelf woon) geen woningen meer te koop hebben staan. En diverse makelaars hebben een aantal dat minder is dan op 1 hand valt te tellen. Dat je met zo weinig aanbod als makelaar geen goede boterham kunt verdienen, is geen verrassing...
Makelaars kunnen nu wel gaan klagen, maar dat is niet terecht. Het grote probleem zit hem in de eisen hoe je makelaar kan worden. Deze eisen zijn er namelijk niet... Iedereen kan sinds 2001 makelaar worden zonder dat hij / zij bijvoorbeeld een diploma moet halen. Bovendien is er geen verplichte zorgplicht, dus een makelaar kan doen en laten wat hij / zij zelf wil.
Als er geen toegangseisen zijn en er in de branche leuk geld te verdienen is, dan komen er van zelf veel makelaars bij. Het aantal vissen in de visvijver wordt steeds minder terwijl het aantal vissers groter wordt. Het gevolg is dat diverse vissers geen vis meer vangen.
De komende maanden zal het aantal te koop staande woningen verder afnemen. De huizenprijzen stijgen te hard. Echter er zijn nog genoeg zoekende kopers die graag een huis willen kopen en daarvoor flink veel geld willen uitgeven.
Een goede makelaar verdient echter niet alleen zijn geld aan verkoop en aankoop van koopwoningen. Wie even goed wat cursussen volgt, kan als taxateur aan de slag. De afgelopen maanden zijn de tarieven voor taxaties flink gestegen. Waar eerst gemiddeld 500 / 600 euro werd betaald voor een taxatie, is dit nu 900 / 1.200 euro.
Hierbij merk ik op dat het ook flink goedkoper kan. Veel banken accepteren tegenwoordig de desktoptaxatie. Dit is een taxatie waarbij een taxateur de woning niet fysiek bezoekt, maar op afstand taxeert. Dit kan omdat de basis van de taxatie geautomatiseerd plaatsvindt. Er komt dus eigenlijk een taxatie uit een computermodel dat gebruik maakt van allerlei marktgegevens en die taxatie wordt vervolgens door een expert (taxateur) bekeken en eventueel aangepast.
Een desktoptaxatie is alleen mogelijk als er sprake is van een hypotheek die lager is dan 90% van de waarde van de woning is. De kosten voor deze taxatie is vaak minder dan 100 euro!
Zoals ik al eerder heb geschreven, doen brancheorganisaties (zoals de VBO en NVM) niets. Zij hadden vanaf 2001 al stappen kunnen ondernemen om de branche te beschermen zodat er bijvoorbeeld wel een verplicht diploma behaald had moeten worden. Tsja, als iedereen lekker achterover blijft leunen, dan moet je achteraf ook niet zeuren als het fout gaat.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.