Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 14 oktober 2021, 16:36 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vorige week stond er een artikel in het AD over de situatie op de huizenmarkt in de regio Dordrecht. In het artikel stond nogmaals beschreven dat er een totale chaos heerst op de woningmarkt. Nog nooit stonden zo weinig woningen te koop en stegen de prijzen zo snel. En nu komt het meest opmerkelijke: makelaars dreigen failliet te gaan. Maar de huizenmarkt is toch oververhit? Hoe zit dit?

Weinig huizen te koop

De makelaars die het heel moeilijk blijken te hebben, zijn vooral de kleine makelaars. En de belangrijkste reden van het failliet gaan, is het kleine aantal te koop staande woningen. Er is gewoon te weinig "handel" voor het aantal makelaars.

Even wat cijfers en overige opmerkingen over de situatie in deze regio:

  • In het 3e kwartaal waren er 28% minder te koop staande woningen in de regio‚Äôs Drechtsteden, Gorinchem en de Alblasserwaard (in vergelijking met 2020).
  • In het 2e kwartaal werden er 638 woningen verkocht, in het 3e kwartaal nog maar 540.
  • Het gemiddeld aantal te koop staande woningen bij alle NVM makelaars in deze regio was 257. In 2016 stonden er nog 1.800 woningen te koop.
  • Kleine makelaars hebben soms nog geen drie woningen te koop staan.
  • 80% van de woningen worden boven de vraagprijs verkocht.
  • Veel woningen worden zonder voorbehoud van financiering verkocht.

Ik heb al eerder geschreven dat diverse makelaars in Vlaardingen (waar ik zelf woon) geen woningen meer te koop hebben staan. En diverse makelaars hebben een aantal dat minder is dan op 1 hand valt te tellen. Dat je met zo weinig aanbod als makelaar geen goede boterham kunt verdienen, is geen verrassing...

Makelaar worden? Dat is eenvoudig...

Makelaars kunnen nu wel gaan klagen, maar dat is niet terecht. Het grote probleem zit hem in de eisen hoe je makelaar kan worden. Deze eisen zijn er namelijk niet... Iedereen kan sinds 2001 makelaar worden zonder dat hij / zij bijvoorbeeld een diploma moet halen. Bovendien is er geen verplichte zorgplicht, dus een makelaar kan doen en laten wat hij / zij zelf wil.

Veel nieuwe makelaars

Als er geen toegangseisen zijn en er in de branche leuk geld te verdienen is, dan komen er van zelf veel makelaars bij. Het aantal vissen in de visvijver wordt steeds minder terwijl het aantal vissers groter wordt. Het gevolg is dat diverse vissers geen vis meer vangen.

De komende maanden zal het aantal te koop staande woningen verder afnemen. De huizenprijzen stijgen te hard. Echter er zijn nog genoeg zoekende kopers die graag een huis willen kopen en daarvoor flink veel geld willen uitgeven.

Extra diensten: taxaties

Een goede makelaar verdient echter niet alleen zijn geld aan verkoop en aankoop van koopwoningen. Wie even goed wat cursussen volgt, kan als taxateur aan de slag. De afgelopen maanden zijn de tarieven voor taxaties flink gestegen. Waar eerst gemiddeld 500 / 600 euro werd betaald voor een taxatie, is dit nu 900 / 1.200 euro.

Hierbij merk ik op dat het ook flink goedkoper kan. Veel banken accepteren tegenwoordig de desktoptaxatie. Dit is een taxatie waarbij een taxateur de woning niet fysiek bezoekt, maar op afstand taxeert. Dit kan omdat de basis van de taxatie geautomatiseerd plaatsvindt. Er komt dus eigenlijk een taxatie uit een computermodel dat gebruik maakt van allerlei marktgegevens en die taxatie wordt vervolgens door een expert (taxateur) bekeken en eventueel aangepast.

Een desktoptaxatie is alleen mogelijk als er sprake is van een hypotheek die lager is dan 90% van de waarde van de woning is. De kosten voor deze taxatie is vaak minder dan 100 euro!

Brancheorganisaties moeten stappen zetten

Zoals ik al eerder heb geschreven, doen brancheorganisaties (zoals de VBO en NVM) niets. Zij hadden vanaf 2001 al stappen kunnen ondernemen om de branche te beschermen zodat er bijvoorbeeld wel een verplicht diploma behaald had moeten worden. Tsja, als iedereen lekker achterover blijft leunen, dan moet je achteraf ook niet zeuren als het fout gaat.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.