Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 26 oktober 2021, 16:51 - Jos Koets
#hypotheek

De afgelopen 2 weken was er veel nieuws over de stijgende hypotheekrentes. Het duurde even voordat de banken de stijgende kapitaalmarktrente volgden met het verhogen van de hypotheekrente, maar nu rollen ze over elkaar heen met verhogingen. Opvallend is dat de media hier heel veel aandacht aan besteed hebben. Dit betekent ook dat veel huizenbezitters erover hebben gelezen en een gevoel krijgen dat ze zo snel mogelijk toe moeten slaan. Maar is dat wel nodig? Ik ga juist expres even aan de zijlijn staan om alle berichten rustig te kunnen lezen...

Check de actuele hypotheekrentes

Wat gebeurt er op de markt?

Als er veel berichten in de pers verschijnen over stijgende rentes, dan krijgen veel huizenbezitters het gevoel dat ze haast hebben. Ze willen natuurlijk graag kijken of ze nog gebruik kunnen maken van de extreem lage hypotheekrentes die we de laatste tijd hebben gezien.

Ik denk dat het altijd goed is om je hypotheek af en toe tegen het licht te houden, maar het lijkt me overdreven om bij een eerste renteverhoging in paniek te raken en het gevoel te hebben dat enorme haast geboden is.

De rentestijgingen die we tot nu toe zien zijn niet extreem. En er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die van belang zijn voor een huizenbezitter.

  • De kapitaalmarktrente stijgt.
  • De kosten van de banken worden lager.
  • Eerst kopen en dan pas verkopen (doorstromers).
  • Er is te weinig nieuwbouw voor starters.
  • In de markt is (bij banken en andere investeerders) heel veel kapitaal beschikbaar om te investeren in hypotheken.
  • Het aantal hypotheken op gekochte woningen wordt minder.
  • Banken willen marktaandeel behouden!!

Als ik de bvoenstaande punten op een rij zet, kom ik tot de conclusie dat de hypotheekrente ook de komende maanden niet erg snel zal gaan stijgen. Natuurlijk kan de rente wat verder stijgen, maar dan gaat het naar mijn mening slechts over een paar tienden.

Gevolg op de hypotheek maandlasten

Wat zijn dan de gevolgen als de hypotheekrente bijvoorbeeld in een korte tijd met 0,5% zou stijgen? Hieronder een rekenvoorbeeld van een huizenbezitter die een annuïteitenhypotheek afsluit van 350.000 euro.

Hypotheekrente Bruto maandlasten
1,0 % 1.126 euro
1,1 % 1.142 euro
1,2 % 1.158 euro
1,3 % 1.174 euro
1,4 % 1.190 euro
1,5 % 1.206 euro
2,0 % 1.294 euro

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat bij een annuïteitenhypotheek van 350.000 euro de bruto maandlast met ruwweg 16 euro stijgt als de hypotheekrente met 1 tiende (0,1%) stijgt. De meeste huizenbezitters in Nederland (zoals nu de situatie is) zullen zich volgens mij niet heel druk maken als ze 80 euro per maand meer moeten gaan betalen. In dat geval is de hypotheekrente dus met 0,5% gestegen.

Bereken zelf online de hypotheek maandlasten

Waarom is er dan een soort paniek ontstaan?

Dit heeft te maken dat de media en kenners meestal niet met rekenvoorbeelden komen. In dit geval komt de tekst van een verhoging bij veel huizenbezitter aan als: Ik moet nu gaan handelen, want anders ben ik te laat en loop ik veel geld mis……. Nogmaals: ik vind het goed om regelmatig kritisch te kijken naar je hypotheek, maar er lijkt mij op dit moment geen reden tot paniek.

Rentestijging niet slecht voor huizenmarkt?

De kans is groot dat de komende tijd (maanden) de rente dus wat verder stijgt. Voor de huizenmarkt zou het wellicht juist wel goed zijn als het niet blijft bij een kleine stijging, maar als deze stijging op minimaal 1% uit gaat komen. Ik bedoel niet dat dit een goede ontwikkeling is voor de maandlasten die dan betaald moeten worden, maar wellicht dat potentiële huizenkopers dan wat voorzichter worden. En het gevoel dan kwijtraken dat ze dik boven de vraagprijs moeten bieden om een woning te kunnen kopen.

Ik zeg daarom altijd tegen mijn klanten, dat ze zich niet gek moeten laten maken door de berichten in de media. Gewoon even je huiswerk doen door middel van berekeningen en dan slaap je direct veel beter.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.