Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 27 oktober 2021, 09:40 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Sparen... het is een duidelijk onderdeel van ons werk bij HomeFinance. Niet alleen hier op HomeFinance.nl, we hebben ook nog de mooie websites VanSpaarbankVeranderen.nl, Sparen.com en ActueleRentestanden.nl. Verschillende plekken dus waar wij je voorzien van actuele spaarrentes, handige informatie en de laatste nieuwtjes over sparen. 

Spaarrentes dagelijks bijhouden

Elke werkdag houden we de spaarrentes bij. Weer of geen weer, hoge of lage rente, verhogingen of verlagingen... het maakt niet uit: wij laten op onze websites altijd zien wat er mogelijk is met je spaargeld. En waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een (andere) plek voor jouw euroreserve.

Spaarpot

Sparen krijgt een facelift

Op dit moment zijn we bezig om het onderdeel Sparen op HomeFinance.nl een facelift te geven. Toegegeven: dat is hard nodig. De rentes en informatie kloppen allemaal hoor, geen zorgen. Alleen de stijl, hoe het eruit ziet... dat zijn we aan het moderniseren. Je hebt misschien wel gemerkt dat we dit per onderwerp aan het doen zijn. Hypotheek, Lening en Verzekeringen zijn al opgekalefaterd - nu is Sparen aan de beurt.

Kijk maar eens naar het verschil:

Hypotheekrente vergelijken | HomeFinance.nl

en

Spaarrekeningen vergelijken | HomeFinance.nl

Qua informatie over sparen kom je er op HomeFinance.nl op dit moment nog wat bekaaid vanaf. Daar komt nu verandering in: ik ben druk bezig om in de nieuwe stijl ook heel veel te vertellen over sparen en van alles dat daarmee te maken heeft.

Waarom sparen we eigenlijk?

Het is interessant om daarbij terug te gaan naar de basis: waarom sparen we eigenlijk? Niet voor de rente op dit moment lijkt me...

Sparen voor de rente

Heb jij een duidelijk spaardoel? Of misschien wel meerdere, met aparte potjes of spaarrekeningen voor de verschillende doelen? Of spaar je gewoon omdat je geld achter de hand wilt houden voor onverwachte situaties, uitgaven waar je niet op gerekend had... Wat ook nog kan: dat je geld spaart omdat je gewoon overhoudt. Als je in die positie zit is dat natuurlijk heerlijk.

Geen duidelijk vastgelegd spaardoel

Bij mij is het een beetje van alles door elkaar. Ik heb geen heel duidelijk spaardoel in de zin van: een bedrag vastgesteld dat ik op een bepaalde datum bij elkaar wil hebben voor een concrete uitgave.

Ook niet alleen voor onverwachte uitgaven

Toch kan ik ook niet zeggen dat het spaargeld dat wij hebben alléén voor onverwachte situaties of uitgaven is: van sommige dingen weet je wel dat ze een keer komen. Een andere auto. Kinderen die gaan studeren. Verduurzamen van ons huis. Dat soort dingen.

Mix zonder structuur

Het is bij ons dus een mix van niet-concreet-vastgelegde spaardoelen en een reserve voor als we ergens anders voor nodig hebben. De ene maand zetten we geld apart, de andere gaat er weer geld van de spaarrekening af.

Loodgieter en lekkende kraan

Misschien denk jij nu: jij die zoveel over geldzaken schrijft zou het toch goed georganiseerd moeten hebben? Tja. Is dat iets met lekkende kranen en loodgieters? 

Lekkende kraan bij de loodgieter

Duidelijker spaarplan nodig?

Als ik dacht dat het nodig was om alles concreter te plannen en vast te leggen zou ik dat wel doen. Zouden we krap zitten, zou ik eraan twijfelen of we het geld dat we voor die doelen wel hebben op het moment dat het nodig is... dan zou ik zéker met structuur gaan sparen. 

Niet optimaal - is dat erg?

Terwijl ik dat opschrijf denk ik wel: hmmm... maar optimaal is het niet. Als ik het beheren van onze eigen geldzaken 100% perfect zou doen, dan zou ik wel zo'n concreet spaarplan maken. Dan zou ik vooruit kijken naar welke bedragen ik denk dat we nodig gaan hebben, en wanneer dan. Om daarmee te berekenen hoe ons spaarsaldo per maand / jaar moet groeien om dat te bereiken.

Rekenen met geld

Geldkraan lekt wel een beetje

Waarschijnlijk zouden we dan meer overhouden. Gaan we dan strakker op onze uitgaven letten en daarop ook ongetwijfeld besparen. Met als uitkomst dat we  minder zouden uitgeven en dus meer sparen dan we nu doen. In die zin heb ik ook wel een lekkende kraan: de geldkraan is niet perfect dichtgedraaid - er drupt wel wat weg zeg maar. 

Relaxed is ook belangrijk

Daar ben ik wel van overtuigd, toch neem ik de tijd en moeite niet om die kraan heel strak dicht te draaien. Omdat ik denk dat het niet nodig is, dat we alles dat nodig is zo prima redden. Dan maar niet optimaal en 100% perfect... het is wel heel relaxed, en dat is óók belangrijk.

Wel de hoogste spaarrente

Waar ik wel bovenop zit is de hoogte van de spaarrente. Voor de hoogste spaarrente hoef je namelijk zo weinig te doen... ik vind het oprecht zonde om dat niet te regelen. Nu is het voor mij natuurlijk makkelijk: ik zie het direct als er iets verandert in de rentes op spaarrekeningen en kan dan snel schakelen.

Hoogste spaarrente

Heel makkelijk zorgen dat je niets mist

Maar wist je dat jij óók heel gemakkelijk op de hoogte kunt blijven? Krijg jij onze maandelijkse Update Sparen al in je mail? En neem je die dan ook echt even door?

Doorlopend profiteren zonder moeite

We versturen de mail aan het begin van elke maand. Als je die even leest weet je in één keer of er (nieuwe) betere plekken zijn voor jouw spaargeld. Een nieuwe spaarrekening of deposito openen is zó gebeurd - van die hogere rente profiteer je doorlopend, daar hoef je verder niets voor te doen. En ook niets voor te laten!

Krijg jij de Update Sparen nog niet?

Meteen even regelen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.