Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 2 november 2021, 12:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Qua spaarrekeningen staat Renault Bank al een tijdje bovenaan in onze vergelijkingen met een rente van 0,35%. Daar komt vrijdag verandering in...

Rente met 30% omlaag

Het blijft bizar om op te schrijven: de hoogste rente in de lijst is 0,35%. Een tóprente... dat kun je nauwelijks met droge ogen beweren. Dat het tóch een toprente is blijkt nu wel: Renault Bank gaat de rente per aankomende vrijdag - 5 november - verlagen.

0,1% eraf: van 0,35% naar 0,25%

Niet met één of een paar honderdsten, meteen met een tiende procent. Dat klinkt niet als veel, tot je het afzet tegen de 0,35% die het nu is. Dan blijkt het een relatieve renteverlaging te zijn van bijna 30%... 0,1 is 28,57% van 0,35. De spaarrente bij Renault Bank gaat dus naar 0,25%.

Forse renteverlaging

Blijft alsnog de hoogste rente

Daarmee blijft de Franse bank alsnog op de eerste plek in de rentelijsten staan, gedeeld met Bigbank - tenzij ze daar de rente ook gaan verlagen. 

Actuele spaarrentes

Wat kun je doen met je spaargeld?

Bij de entree van Renault Bank op de Nederlandse markt heb ik er vrijwel direct een rekening geopend. Nu met deze forse renteverlaging ga ik even heroverwegen of ik het saldo daar ook wil laten staan. Maar wat zijn m'n alternatieven?

Frankrijk, Duitsland of Nederland

De keuze tussen Renault Bank of Bigbank is voor mij snel gemaakt, dan laat ik het wel in Frankrijk. Een nieuwe rekening openen in Zweden... tja, daar is de rente gewoon lager, dus waarom? Overboeken naar m'n rekening bij Lloyds zou kunnen, maar ja... daar is de rente met 0,15% nóg 0,1% lager.  En bij LeasePlan Bank nog eens, daar kom je niet verder dan 0,05%. 

Vastzetten op een deposito 

Dan toch maar weer eens naar de deposito's kijken... Daar zie je dat je bij Rietumu Bank voor 1 jaar vast 0,70% rente krijgt - voor 2 jaar 1,20%. Interessant? Het is wel Letland...

Deposito's vergelijken

GroenSparen bij Rabobank

Vorige week ontdekte ik dat het GroenSparen bij Rabobank nog beschikbaar is, of in elk geval lijkt. Daarvoor geldt een negatieve rente van 0,5%, maar met de fiscale voordelen die groen sparen oplevert kan dat toch interessant zijn. Daar ga ik maar eens verder in duiken!

Beleggen als alternatief

En anders kan ik ook wel weer eens gaan nadenken over andere alternatieven. Beleggen bijvoorbeeld, of extra aflossen op onze hypotheek... 

Klanten lokken en dan verlagen...

Ik blijf het naar vinden als een bank met een leuke rente klanten lokt en dan in één klap een flinke verlaging doorvoert. Wat 0,1% eraf is in deze rentetijden absoluut een flinke verlaging. Het is niet verboden, de rekening heeft een variabele rente - dus je kunt er niets tegenin brengen. De enige optie die je hebt is je geld er weer weghalen.

Blijven opletten wat je bank doet

Het blijkt maar weer dat het van belang is om goed op te letten wat je bank doet met de rente. Niet elke bank communiceert het even helder als ze de spaarrente verlagen. In dit geval kreeg ik een mail en zag ik die - maar we krijgen allemaal zoveel mails dat zo'n bericht gemakkelijk ongezien kan blijven.

Op de hoogte blijven met onze MailService

Gelukkig maken wij steeds een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen rondom verschillende geldzaken. Je kunt bij onze HomeFinance MailService ingeschreven staan voor:

  • Update Sparen (1x per maand)
  • Update Hypotheken (1x per maand)
  • Update Rente-ontwikkelingen (1x per maand)
  • Update Lenen (1x per kwartaal)
  • Update Zorgverzekeringen (paar keer aan het eind van het jaar)

Dat overzicht krijg je... in je mailbox. Moet je die mail natuurlijk wél zien, want daarvoor geldt hetzelfde als de mail van de bank. Dus als je nog niet ingeschreven bent: doe dat meteen... en zorg dat je de berichten van de HomeFinance MailService ook echt te zien krijgt én opent. 

Aanmelden voor de HomeFinance MailService...

doe je hier!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.